Η πραγματοποίηση πτήσεων σε έναν άλλο πλανήτη, αποτελεί σίγουρα ένα σπουδαίο επίτευγμα της αεροδιαστημικής. Το ελικόπτερο Mars Ingenuity της NASA πραγματοποίησε 27 πτήσεις, διανύοντας σχεδόν 7 χιλιόμετρα στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη και εξερευνώντας μπροστά από το Perseverance rover. Έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία των επιστημόνων και των μηχανικών του.

Δείτε επίσης: NASA: Το ελικόπτερο Ingenuity μετρά ήδη 23 πτήσεις στον Άρη

Ωστόσο πρόσφατα, το μικρό, αυτοματοποιημένο ελικόπτερο αντιμετώπισε προβλήματα με τη συσσώρευση σκόνης στα ηλιακά πάνελ του, σύμφωνα με τη NASA. Αυτή η σκόνη μειώνει την ικανότητα του οχήματος να επαναφορτίζει τις έξι μπαταρίες ιόντων λιθίου του. Και αυτή τη στιγμή, το ελικόπτερο χρειάζεται όλη την ηλιακή ενέργεια που μπορεί να πάρει, καθώς το βόρειο ημισφαίριο του Άρη πλησιάζει το χειμώνα, που έρχεται σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες.

Λόγω αυτών των προβλημάτων με τις μπαταρίες, η ομάδα ελεγκτών πτήσης του ελικοπτέρου στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA έχασε την επαφή της με το ελικόπτερο στις 3 Μαΐου. Παρακολούθησαν στενά την υγεία του μικροσκοπικού διαστημικού σκάφους τους, ιδιαίτερα την κατάσταση φόρτισης των μπαταριών του. Αφού έχασαν την επαφή, οι μηχανικοί κατάλαβαν ότι ο υπολογιστής πτήσης του ελικοπτέρου, μπήκε σε λειτουργία τερματισμού λόγω έλλειψης ισχύος. Σε μια τέτοια κατάσταση, σχεδόν όλα τα εποχούμενα ηλεκτρονικά του ελικοπτέρου απενεργοποιούνται για να προστατευτούν από τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες, που είναι πάνω από 38 βαθμούς κελσίου κάτω από το μηδέν. Αυτό περιλάμβανε και το εσωτερικό του ρολόι.

Δείτε ακόμα: Η NASA “δελεάζει” εξωγήινους με εικόνες γυμνών ανθρώπων!

Οι μηχανικοί στη Γη έκαναν ένα εξαιρετικό βήμα για να σώσουν το ελικόπτερο τους. Το Ingenuity προσγειώθηκε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021, ως ένα μικρό εξάρτημα στο πολύ μεγαλύτερο Perseverance rover, το οποίο χρησιμοποιείται ως γέφυρα για να επικοινωνήσει με τη Γη. Αφού έκλεισε νωρίτερα αυτό το μήνα, οι μηχανικοί κατάλαβαν ότι όταν ο Ήλιος ανέτειλε και οι μπαταρίες του Ingenuity άρχιζαν να φορτίζονται, θα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με το κοντινό του rover. Ωστόσο, επειδή το εσωτερικό του ρολόι είχε μηδενιστεί, όταν το Ingenuity προσπάθησε να καλέσει το Perseverance, το rover δεν άκουγε.

Έτσι, η ομάδα μηχανικών διέταξε το Perseverance να σταματήσει όλες τις επιστημονικές δραστηριότητές του για μια ολόκληρη μέρα, για να καθίσει ουσιαστικά εκεί και να ακούσει με προσήλωση το κάλεσμα του Ingenuity. Το ελικόπτερο σχεδιάστηκε για να πραγματοποιήσει πέντε πειραματικές πτήσεις σε διάστημα 30 ημερών και στη συνέχεια να παραμεριστεί. Τώρα, ολόκληρη η αποστολή του Άρη είχε τεθεί σε αναμονή, σχεδόν 13 μήνες μετά την πρώτη πτήση του Ingenuity, με την ελπίδα να σωθεί το μικρό όχημα.

Δείτε επίσης: NASA: Το Hubble εντόπισε το πιο μακρινό αστέρι από τη Γη

Το Ingenuity κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει με τη Γη μετά από περίπου 24 ώρες. Σύμφωνα με τη NASA, η σύνδεση ήταν σταθερή και η ηλιακή συστοιχία κατάφερε να φορτίσει τις μπαταρίες του στο 41%. Οι μηχανικοί λένε ότι ελπίζουν να ξαναρχίσουν την πτητική εκστρατεία του Ingenuity εντός των επόμενων ημερών αφού οι μπαταρίες του ελικοπτέρου φορτίσουν πλήρως.

Δυστυχώς, αυτή μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για ένα ελικόπτερο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προσδοκία. Οι μηχανικοί της NASA χρειάστηκε να κάνουν κάποια αρκετά δραστικά βήματα για να διατηρήσουν τη φόρτιση της μπαταρίας του Ingenuity. Για παράδειγμα, τώρα έχουν δώσει εντολή στις θερμάστρες του ελικοπτέρου να ανάβουν μόνο όταν η θερμοκρασία της μπαταρίας πέσει στους -40°, πολύ πιο κρύα από το προηγούμενο σημείο των -15ο. Δεν είναι γνωστό πόσα από τα εξαρτήματα του οχήματος θα επιβιώσουν χωρίς αυτήν την πρόσθετη θέρμανση κατά τις κρύες αρειανές νύχτες.