Το πρόγραμμα περιήγησης DuckDuckGo που εστιάζει στο απόρρητο, επιτρέπει σκόπιμα τους Microsoft trackers σε ιστότοπους τρίτων, ως μέρος μιας συμφωνίας στη σύμβαση περιεχομένου αναζήτησης, μεταξύ των δύο εταιρειών.

Δείτε επίσης: Η DuckDuckGo ανακοινώνει ένα νέο Mac web browser με επίκεντρο το απόρρητο

Το DuckDuckGo είναι μια μηχανή αναζήτησης που διαφημίζει το απόρρητό της, καθώς δεν παρακολουθεί τις αναζητήσεις ή τη συμπεριφορά των χρηστών κατά την εκτέλεση αναζητήσεων. Επιπλέον, αντί να δημιουργεί προφίλ χρηστών για την προβολή διαφημίσεων βάσει ενδιαφέροντος, το DuckDuckGo χρησιμοποιεί διαφημίσεις με βάση τα συμφραζόμενα από συνεργάτες, όπως το Ads της Microsoft.

Αν και το DuckDuckGo δεν αποθηκεύει προσωπικά αναγνωριστικά, η Microsoft μπορεί να παρακολουθεί τη διεύθυνση IP και άλλες πληροφορίες όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο διαφήμισης για “λογιστικούς σκοπούς”, αλλά δεν σχετίζεται με διαφημιστικό προφίλ χρήστη.

Το DuckDuckGo προσφέρει επίσης ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού με επίκεντρο το απόρρητο για iOS και Android που προωθεί πολλές λειτουργίες απορρήτου, όπως κρυπτογράφηση HTTPS, αποκλεισμός cookie τρίτου μέρους και αποκλεισμός παρακολούθησης.

Δείτε ακόμα: DuckDuckGo: Σημαντική ανάπτυξη κατά το 2021 και περισσότερη έμφαση στο απόρρητο

Ωστόσο, ο ερευνητής ασφαλείας Zach Edwards ανακάλυψε ότι ενώ το πρόγραμμα περιήγησης αποκλείει τους ιχνηλάτες Google και Facebook, επέτρεπε στους ιχνηλάτες της Microsoft να συνεχίσουν να εκτελούνται.

Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι το DuckDuckGo επέτρεψε προγράμματα παρακολούθησης που σχετίζονται με τους τομείς bing.com και linkedin.com ενώ αποκλείει όλους τους άλλους ιχνηλάτες.

Ως απάντηση στον Edwards σχετικά με το θέμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της DuckDuckGo Gabriel Weinberg επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα περιήγησής τους ,επιτρέπει σκόπιμα στη Microsoft να παρακολουθεί ιστότοπους τρίτων λόγω μιας συμφωνίας σχετικά με την αναζήτηση.

Ενώ το DuckDuckGo ήταν διαφανές σχετικά με τη διαφημιστική συνεργασία με τη Microsoft, δεν είναι σαφές γιατί δεν αποκάλυψε την άδεια χρήσης των Microsoft trackers έως ότου την ανακάλυψε ένας ερευνητής ασφάλειας.

Δείτε επίσης: ProtonMail: Εισάγει νέο σύστημα αποκλεισμού των email trackers

Αυτή η αποκάλυψη έρχεται σε μία ιδιαίτερη στιγμή, καθώς η DuckDuckGo κατηγόρησε πρόσφατα την Google για τις νέες μεθόδους παρακολούθησης «Topics» και «FLEDGE», λέγοντας: «Η Google λέει ότι είναι καλύτερα για το απόρρητο, αλλά το γεγονός είναι ότι η παρακολούθηση είναι παρακολούθηση και δεν έχει σημασία πώς την παρουσιάζεις».