Αν θέλετε να απαλλαγείτε από ανεπιθύμητα αρχεία και να ελευθερώσετε χώρο αποθήκευσης στον υπολογιστή σας που τρέχει Windows 10, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Cleanup utility. Αυτό το εργαλείο βρίσκει περιττά αρχεία από μόνο του, επομένως δεν χρειάζεται να εντοπίσετε με μη αυτόματο τρόπο κανένα στοιχείο. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρήσιμο εργαλείο στον υπολογιστή σας.

Το Disk Cleanup σάς δίνει τη δυνατότητα να διαγράψετε αρχεία που δεν επηρεάζουν το σύστημά σας. Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε και μόνοι σας τα αρχεία προτού διαγραφούν, για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σημαντικά.

Windows 10: Αφαιρέστε ανεπιθύμητα αρχεία χρησιμοποιώντας το Disk Cleanup

Για να ξεκινήσετε τον καθαρισμό του υπολογιστή σας, ανοίξτε το εργαλείο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ανοίγοντας το μενού “Έναρξη“, αναζητώντας “Disk Cleanup” και επιλέγοντας την εφαρμογή στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Δείτε επίσης: Windows 11: Ποιες ρυθμίσεις να αλλάξετε για να ενισχύσετε το απόρρητο;

Το Disk Cleanup θα σας ζητήσει να επιλέξετε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να καθαρίσετε. Αν  τα περισσότερα από τα προσωρινά (ανεπιθύμητα) αρχεία σας είναι αποθηκευμένα στο Windows installation drive, επιλέξτε αυτήν τη μονάδα. Μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο άλλο, αν θέλετε.

Στη συνέχεια, επιλέξτε “OK“.

Περιμένετε μέχρι το εργαλείο να σαρώσει τη μονάδα δίσκου και να βρει ανεπιθύμητα αρχεία. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας δίσκου σας.

Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση από το Disk Cleanup, θα δείτε τους τύπους αρχείων που μπορείτε να αφαιρέσετε από το Windows 10 PC σας. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε τύπο αρχείου για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Λάβετε υπόψη ότι το εργαλείο μπορεί να προτείνει τη διαγραφή των “Windows ESD Installation Files“, αλλά δεν πρέπει να τα διαγράψετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα Windows χρησιμοποιούν αυτά τα αρχεία για να σας βοηθήσουν να κάνετε reset τον υπολογιστή σας.

Δείτε επίσης: Windows 11 Dev build: Το Windows Terminal είναι πια προεπιλογή

Τι σημαίνει κάθε τύπος αρχείου στο Disk Cleanup:

Ληφθέντα Program Files: Πρόκειται για προσωρινά ActiveX και Java applet files που λήφθηκαν για να σας επιτρέψουν να προβάλετε το περιεχόμενό σας. Μπορείτε να διαγράψετε αυτά τα αρχεία με ασφάλεια.

Προσωρινά Internet Files: Αυτά είναι τα αρχεία προσωρινής μνήμης για τον Microsoft Edge και τον Internet Explorer. Μπορείτε να διαγράψετε αυτά τα αρχεία χωρίς προβλήματα. Δεν θα διαγραφεί η μνήμη cache του Chrome ή του Firefox.

Windows Error Reports και Feedback: Αυτές είναι διάφορες αναφορές σφαλμάτων και σχόλια των Windows που δημιουργούνται στο σύστημά σας. Μπορείτε να τα διαγράψετε.

Delivery Optimization Files: Αυτά τα αρχεία χρησιμοποιούνται για τη μεταφόρτωση ενημερώσεων των Windows σε άλλους υπολογιστές.

Κάδος Ανακύκλωσης: Διαγράφονται τα αρχεία που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στον Κάδο Ανακύκλωσης.

Προσωρινά αρχεία: Αυτή η επιλογή διαγράφει τα διάφορα προσωρινά αρχεία των εφαρμογών σας. Καταργεί μόνο τα αρχεία που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα.

Thumbnails: Αυτά είναι τα thumbnails των διάφορων τύπων αρχείων σας. Μπορείτε να τα διαγράψετε και τα Windows θα τα ξαναδημιουργήσουν όταν ανοίξετε τους φακέλους σας.

Όταν έχετε επιλέξει τα στοιχεία προς διαγραφή, στο κάτω μέρος του παραθύρου Disk Cleanup, επιλέξτε “OK“.

Επιλέξτε “Διαγραφή αρχείων” στο μήνυμα και το εργαλείο θα αρχίσει να αφαιρεί τα αρχεία σας.

Δείτε επίσης: KB5016691 Windows 11: Η νέα έκδοση φέρνει 22 βελτιώσεις

Αυτό ήταν! Γρήγορα και απλά έχετε καθαρίσει το Windows 10 PC σας χάρη στο Disk Cleanup.

Πηγή: www.howtogeek.com