Η νεότερη εικόνα από την αποστολή Juno της NASA απεικονίζει ένα από τα φεγγάρια του Δία, την Ιώ, αποκαλύπτοντας τα ηφαίστεια που καλύπτουν την επιφάνειά της και τροφοδοτούν το σέλας του Δία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιώ είναι ο πιο ηφαιστειακά ενεργός κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα. Υπάρχουν εκατοντάδες ηφαίστεια που περιβάλλουν τον φλοιό του φεγγαριού, ο οποίος βρίθει από λιωμένο θείο. Μερικά από αυτά τα ηφαίστεια μπορούν να εκτοξεύσουν λάβα δεκάδες μίλια από την επιφάνεια. Στη νέα εικόνα, που τραβήχτηκε στις 5 Ιουλίου αλλά κυκλοφόρησε προχθές, το Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) στο διαστημόπλοιο Juno της NASA έβγαλε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του φεγγαριού. Οι περιοχές με υψηλή θερμοκρασία φαίνονται πιο φωτεινές.

Δείτε επίσης: Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά ένας “διάβολος σκόνης” στον Άρη!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leicester ανακάλυψαν νωρίτερα φέτος ότι τα ηφαίστεια στην Ιώ συμβάλλουν στο σέλας κοντά στους πόλους του Δία, όπως δημοσιεύθηκε στην ερευνητική τους εργασία στο Journal of Geophysical Research: Space Physics. Στην αναλυτική τους εργασία, οι συν-συγγραφείς Jonathan Nichols και Stan Cowley χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Juno και εξήγησαν ότι οι ηφαιστειακές εκπομπές από την Ιώ ταξιδεύουν κατά μήκος του μαγνητικού πεδίου του Δία προς τους πόλους του πλανήτη, όπου στη συνέχεια δημιουργούν σέλας.

Παραδόξως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν περισσότερα ηφαιστειακά σημεία στις πολικές περιοχές παρά στην περιοχή κοντά στον ισημερινό του πλανήτη.

Δείτε επίσης: SpaceX: Δείτε την δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship!

Ιώ: Εντυπωσιακή εικόνα του φεγγαριού του Δία με τα ηφαίστειά του

Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA απογειώθηκε αρχικά το 2011 και χρειάστηκε πέντε χρόνια για να φτάσει τελικά στον Δία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το Juno πραγματοποίησε 35 περιφορές γύρω από τον Δία (η κάθε μία διαρκούσε περίπου 53 ημέρες), συλλέγοντας έναν μεγάλο όγκο δεδομένων

για την ατμόσφαιρα και το εσωτερικό του πλανήτη. Η NASA παρέτεινε την αποστολή το 2018, ενώ άλλη μια παράταση προστέθηκε το 2021. Η νέα προγραμματισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η ομάδα είναι πραγματικά ενθουσιασμένη που η εκτεταμένη αποστολή του Juno περιλαμβάνει τη μελέτη των φεγγαριών του Δία. Με κάθε κοντινή πτήση, λαμβάνουμε πληθώρα νέων πληροφοριών“, δήλωσε ο Scott Bolton στην ανακοίνωση της NASA. Ο κ. Bolton είναι ο κύριος ερευνητής για το Juno στο Southwest Research Institute στο San Antonio. “Οι αισθητήρες του Juno έχουν σχεδιαστεί για να μελετούν τον Δία, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι με το πόσο καλά μπορούν να εκτελέσουν διπλό καθήκον, παρατηρώντας και τα φεγγάρια του πλανήτη“, ανέφερε ο ειδικός.

Δείτε επίσης: Lunar Flashlight: Η NASA θα μας δείξει αν υπάρχει πάγος στη Σελήνη

Σχετικά με τη νέα φωτογραφία του Juno που δείχνει την Ιώ με τα ηφαίστειά της, ο κ. Bolton είπε: “Μπορείτε να δείτε ηφαιστειακές εστίες. Μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της κύριας αποστολής πώς αυτά αλλάζουν και εξελίσσονται“.

Δεν είναι τυχαίο που η NASA δίνει έμφαση στην Ιώ. Από τη μυστηριώδη ατμόσφαιρά της μέχρι τα δυναμικά ηφαίστεια, το φεγγάρι Ιώ του Δία προσφέρει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν έναν κόσμο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο στο ηλιακό μας σύστημα. Ο μοναδικός συνδυασμός ηφαιστείων και ακραίων παλιρροιακών δυνάμεων την καθιστούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: gizmodo.com