Γυναίκες και εργασιακό περιβάλλον: Γιατί αυξάνονται οι παραιτήσεις; Τα τελευταία χρόνια έχει αποκαλυφθεί ο άνισος αγώνας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο: βιώνουμε την εξάντληση, την υποαμοιβή και άλλα ζητήματα καθώς αγωνιζόμαστε για δίκαια δικαιώματα. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν “παραίτηση της γυναίκας”, με το ένα τρίτο των γυναικών να σκέφτονται να μειώσουν το ωράριό τους ή να εγκαταλείψουν εντελώς την καριέρα τους- προσχωρώντας στα εκατομμύρια των γυναικών που έχουν πάρει αυτή την απόφαση τα τελευταία χρόνια.

Γυναίκες και εργασιακό περιβάλλον: Γιατί αυξάνονται οι παραιτήσεις

Δείτε επίσης: Τεχνολογικές εταιρείες: Απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων

Καθώς οι παγκόσμιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι έκτακτες ανάγκες φροντίδας συνεχίζουν να ασκούν πίεση στο εργατικό δυναμικό, οι έξυπνοι ηγέτες θα πρέπει να προβούν σε διαρθρωτικές αλλαγές που δίνουν προτεραιότητα στην ευελιξία, προκειμένου να διορθωθεί αυτή η “ύφεση της γυναίκας”. Εάν δεν γίνουν αυτές οι προσαρμογές, πολλές γυναίκες θα ωθηθούν πέρα από τα όριά τους και θα βρεθούν εκτός εργασίας.

Η ευελιξία αποτελεί σημαντικό παράγοντα όσον αφορά την ικανοποίηση από την εργασία, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την αμοιβή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους γονείς -ιδιαίτερα για τις μητέρες- καθώς το 83% των εργαζόμενων μητέρων προτιμούν ευέλικτες θέσεις εργασίας. Η έρευνα της κοινοπραξίας Future Forum της Slack επιβεβαιώνει αυτή την άποψη και αποδεικνύει πόσο σημαντική μπορεί να είναι η ευελιξία όταν καθορίζεται η συνολική ικανοποίηση κάποιου από την επαγγελματική του πορεία.

Δείτε επίσης: Amazon: Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στη Βρετανία κήρυξαν απεργία

Όμως, η “ευελιξία” πολύ συχνά περιορίζεται στο να συζητάμε απλώς τον αριθμό των ημερών που περνάμε στο γραφείο. Το 2023, ωστόσο, η ευελιξία θα γίνεται αντιληπτή από το πότε κάποιος εργάζεται και όχι απαραίτητα από το πού εργάζεται. το 95% των γυναικών που εργάζονται επιθυμούν περισσότερες επιλογές σχετικά με το πρόγραμμά τους εκτός των προγραμματισμένων συναντήσεων εκτός γραφείου, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την προτίμηση. Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία και το υψηλό ποσοστό αποχώρησης έχει κάνει φανερό στους ηγέτες ότι πρέπει να επιτρέψουν στο προσωπικό τους μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά τον τρόπο εργασίας τους. Κατά συνέπεια, οι ομάδες θα πρέπει να απομακρυνθούν από μια άκαμπτη δομή 9 προς 5 και να αγκαλιάσουν νέες μεθόδους παραγωγικότητας.

Γυναίκες και εργασιακό περιβάλλον: Γιατί αυξάνονται οι παραιτήσεις

Ο μετασχηματισμός στην προσαρμοστικότητα έχει πολλά πλεονεκτήματα: Η μεγαλύτερη αίσθηση του ανήκειν, η μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία και η απρόσκοπτη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής είναι μερικά μόνο από τα θετικά αποτελέσματα που έχουν δει οι επαγγελματίες γυναίκες. Παρόλα αυτά, οι ηγέτες πρέπει να έχουν επίγνωση της προκατάληψης της εγγύτητας -της κλίσης προς τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κοντινή φυσική απόσταση– καθώς πρόκειται για έναν πιθανό κίνδυνο που απαιτεί ενεργό καταπολέμηση. Πώς μπορεί λοιπόν να γίνει αυτό; Τα ευρήματά του Wired δείχνουν ότι οι γυναίκες, οι έγχρωμοι και οι εργαζόμενες μητέρες είναι πιθανότερο να προτιμούν τη συνεχή ευελιξία στην εργασία. Αντίθετα, οι άνδρες, οι λευκοί εργαζόμενοι και όσοι δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις εμφανίζονται πιο πιθανό να επιστρέψουν με πλήρη απασχόληση στον εργασιακό χώρο. Εάν δεν λάβουμε αποφασιστικά μέτρα τώρα, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ήδη υπάρχουσα έλλειψη δικαιοσύνης στο εργατικό δυναμικό.

Για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την προκατάληψη της εγγύτητας, οι ηγέτες θα ενεργούν υπεύθυνα κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων προαγωγής και των κύκλων ανατροφοδότησης αναγνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται η απόδοση των εργαζομένων. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες ευνοούνται περισσότερο όταν πρόκειται να λάβουν σχόλια σχετικά με τα αποτελέσματα που προσφέρουν, ενώ οι αξιολογήσεις των γυναικών τείνουν να βασίζονται στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Μέχρι το 2023, πολλοί προϊστάμενοι θα επανεκπαιδευτούν ώστε να επικεντρώνονται στα αποτελέσματα που παράγουν οι υπάλληλοί τους σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πρότυπα σκληρής εργασίας και αφοσίωσης, όπως το να βρίσκονται στο γραφείο πριν από οποιονδήποτε άλλο. Όταν αυτή η αλλαγή επιτευχθεί με επιτυχία, οι εταιρείες θα αρχίσουν να βλέπουν μια έντονη αύξηση τόσο στις δυνατότητες πρόσληψης όσο και στις δυνατότητες διατήρησης των εργαζομένων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι απέδειξαν ότι η αλλαγή είναι εφικτή, μεταμορφώνοντας πλήρως τον τρόπο εργασίας τους. Παρόλα αυτά, για να σημειωθεί διαρκής πρόοδος και να επιτευχθεί η ισότητα στους ηγετικούς ρόλους των γυναικών, τα στελέχη πρέπει να επικαιροποιήσουν τις μεθόδους πρόσληψης, τις αξιολογήσεις απόδοσης και τις διαδικασίες προώθησης.

Πηγή πληροφοριών: wired.com