Ο Elon Musk, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Twitter, έκανε μια τολμηρή κίνηση την Κυριακή και αποφάσισε να αφαιρέσει το σήμα “επαληθευμένο” από τον κύριο λογαριασμό των New York Times. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την αποκάλυψη ότι οι New York Times αρνήθηκαν να αγοράσουν την υπηρεσία Twitter Blue.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Το άτομο με τους περισσότερους followers στο Twitter

Ενισχύοντας την πολυετή βεντέτα του εναντίον των Αμερικανών δημοσιογράφων που τον έχουν κριτικάρει, η απόφαση του Musk θα αυξήσει τον κίνδυνο απάτης. Επιπλέον αντιτίθεται στο αρχικό της σχέδιο, το οποίο ανέφεραν οι Times την Πέμπτη, το οποίο προέβλεπε τη διατήρηση των badges για 10.000 λογαριασμούς με τους περισσότερους followers, ανεξάρτητα από το αν έδωσαν ή όχι πληρωμή γι’ αυτό.

Το Twitter ανακοίνωσε ότι το κλασικό σύστημα επαλήθευσης, το οποίο ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια και απέδιδε σε επαληθευμένους λογαριασμούς εταιρειών, δημοσιογράφους και VIP το μπλε εικονίδιο ελέγχου, θα καταργηθεί σταδιακά από το Σάββατο.

Για να αντισταθμίσει την κατακόρυφη πτώση των διαφημιστικών του εσόδων και το υπέρογκο χρέος του, το Twitter αντικατέστησε αυτό το σύστημα με μια προσέγγιση pay-to-play, χορηγώντας το σήμα σε όποιον μπορεί να πληρώσει γι’ αυτό. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνουν περίπου οκτώ δολάρια το μήνα για να έχουν πρόσβαση στις λειτουργίες του Twitter Blue, ενώ οι επιχειρήσεις που επιθυμούν επαλήθευση πρέπει να πληρώσουν χίλια δολάρια μηνιαίως.

Δείτε ακόμα: Twitter: Μόνο τα verified accounts θα εμφανίζονται στο For You feed

Με 54 εκατομμύρια οπαδούς, οι New York Times ήταν μεταξύ των 24ων λογαριασμών με τους περισσότερους ακόλουθους στο Twitter. Μέχρι το πρωί της Κυριακής, παρέμενε ένα από τα λίγα προφίλ που δεν είχε αφαιρεθεί από το σήμα τους – μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που κατέστη δυνατή χάρη στον προγραμματιστή λογισμικού Travis Brown, ο οποίος παρακολουθούσε τις αλλαγές.

Η κίνηση φαίνεται ότι κατευθύνθηκε ή ενθαρρύνθηκε προσωπικά από τον Musk, ο οποίος είχε απαντήσει αργά το βράδυ του Σαββάτου σε ένα meme που περιέγραφε την απόφαση των Times να μην πληρώσουν για την επαλήθευση στο Twitter λέγοντας: «Εντάξει, θα το αφαιρέσουμε τότε».

Δείτε επίσης: Elon Musk στο προσωπικό του Twitter: Η παρουσία σας στο γραφείο είναι υποχρεωτική

Παρά τη δήλωση του Musk να κάνει το Twitter “το πιο αξιόπιστο μέρος στο διαδίκτυο“, αυτή η αλλαγή πιθανότατα θα δυσκολέψει τους χρήστες να διακρίνουν μεταξύ αυθεντικών και ψεύτικων λογαριασμών. Κακόβουλοι φαρσέρ και τρολ έχουν ήδη αρχίσει να μιμούνται διασημότητες, εταιρείες και πολιτικούς αλλάζοντας τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους στην πλατφόρμα.