Η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία της Κορέας (KNPA) προειδοποίησε ότι βορειοκορεάτες χάκερ παραβίασαν το δίκτυο ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σεούλ (SNUH), για να υποκλέψουν ευαίσθητες ιατρικές πληροφορίες και προσωπικά στοιχεία.

Δείτε επίσης: Ο χάκερ Joseph James O’Connor ομολόγησε ότι παραβίασε Twitter accounts διασήμων

Βορειοκορεάτες χάκερ παραβίασαν ένα μεγάλο νοσοκομείο στη Σεούλ

Δείτε επίσης: Google: Προσφέρει dark web report στους χρήστες Gmail στις ΗΠΑ

Το περιστατικό συνέβη μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2021 και η αστυνομία διεξήγαγε αναλυτική έρευνα τα τελευταία δύο χρόνια για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της υπηρεσίας επιβολής του νόμου, η επίθεση αποδόθηκε σε χάκερ της Βόρειας Κορέας, με βάση τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • οι τεχνικές εισβολής που παρατηρήθηκαν στις επιθέσεις
  • τις διευθύνσεις IP που έχουν συνδεθεί ανεξάρτητα με απειλητικοί φορείς της Βόρειας Κορέας
  • τα στοιχεία εγγραφής του ιστότοπου
  • τη χρήση συγκεκριμένης γλώσσας και λεξιλογίου της Βόρειας Κορέας

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Νότια Κορέα συνέδεσαν την επίθεση με την ομάδα hacking Kimsuky, αλλά η έκθεση της αστυνομίας δεν αναφέρει ρητά τη συγκεκριμένη απειλητική ομάδα.

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν επτά servers στη Νότια Κορέα και σε άλλες χώρες για να εξαπολύσουν επίθεση στο εσωτερικό δίκτυο του νοσοκομείου.

Η αστυνομία δήλωσε ότι το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση δεδομένων για 831.000 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ασθενείς- επίσης, 17.000 από τα άτομα που επηρεάστηκαν ήταν νυν και πρώην εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Το δελτίο τύπου της KNPA προειδοποίησε ότι οι χάκερ της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να προσπαθήσουν να διεισδύσουν σε δίκτυα πληροφοριών και επικοινωνιών σε διάφορους κλάδους, τονίζοντας την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα και διαδικασίες ασφαλείας, όπως η εφαρμογή διορθωτικών επιδιορθώσεων ασφαλείας, η διαχείριση της πρόσβασης στο σύστημα

και η κρυπτογράφηση ευαίσθητων δεδομένων.

Δείτε επίσης: RapperBot botnet: Νέα έκδοση με δυνατότητες cryptomining

Βορειοκορεάτες χάκερς έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με εισβολές σε νοσοκομειακά δίκτυα, με στόχο την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων και την εκβίαση λύτρων από οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επισημάνει την απειλή του Maui ransomware ως τέτοια, προειδοποιώντας τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ότι πρέπει να αυξήσει τις άμυνές του έναντι της βορειοκορεατικής επιχείρησης.

Αμέσως μετά την προειδοποίηση αυτή, οι ερευνητές ασφαλείας της Kaspersky συνέδεσαν την επιχείρηση Maui ransomware με μια συγκεκριμένη ομάδα δραστηριότητας με την ονομασία Andariel (επίσης γνωστή ως “Stonefly”), η οποία πιστεύεται ότι αποτελεί υποομάδα του Lazarus.

Η ομάδα Lazarus είναι γνωστή για τη στόχευση νοτιοκορεατικών οντοτήτων με ransomware από τον Απρίλιο του 2021.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com