Νέες 3D σαρώσεις από το ναυάγιο του Τιτανικού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, δείχνοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ολόκληρο το πλοίο για πρώτη φορά.

Ο Τιτανικός, το γνωστό πλοίο του οποίου η ιστορία έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, χτύπησε σε ένα παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι και κατέληξε στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού τον Απρίλιο του 1912. Το μοιραίο χτύπημα οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 1.500 επιβάτες και άτομα του προσωπικού του πλοίου. Μετά από τόσα χρόνια, η ιστορία του Τιτανικού εξακολουθεί να μας συναρπάζει και πολλοί ειδικοί προσπαθούν να επισκεφτούν το σημείο του ναυαγίου για να μάθουν περισσότερα. Τώρα, οι ερευνητές έχουν στα χέρια τους μια καλύτερη εικόνα για ολόκληρο το πλοίο στον πυθμένα της θάλασσας, χάρη στη δημιουργία μιας ψηφιακής σάρωσης του ναυαγίου από εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες.

Δείτε επίσης: Το θησαυροφυλάκιο σπόρων της Αρκτικής «ανοίγει τις πόρτες του» στο κοινό

H εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων, Magellan Limited, πραγματοποίησε την εργασία το καλοκαίρι του 2022 μαζί με την Atlantic Productions, μια εταιρεία παραγωγής που κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τη διαδικασία δημιουργίας του 3D μοντέλου του Τιτανικού. Ερευνητές από τους δύο οργανισμούς πέρασαν έξι εβδομάδες στο σημείο του ναυαγίου, χρησιμοποιώντας υποβρύχια, για να τραβήξουν πάνω από 715.000 εικόνες. Αυτές οι εικόνες στη συνέχεια ενώθηκαν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο (3D), ψηφιακό αντίγραφο του βυθισμένου πλοίου.

Χρησιμοποιήσαμε δύο υποβρύχια αιχμής που ονομάζονται Romeo και Juliet, τα οποία λειτουργούσαν ταυτόχρονα“, δήλωσε ο ειδικός 3D καταγραφής της Magellan, Gerhard Seiffert, σχετικά με τις εργασίες στον Τιτανικό. “Αυτό που δημιουργήσαμε είναι ένα υψηλής ακρίβειας φωτορεαλιστικό τρισδιάστατο μοντέλο του ναυαγίου. Προηγουμένως, τα πλάνα σάς επέτρεπαν να βλέπετε μόνο μια μικρή περιοχή του ναυαγίου κάθε φορά. Αυτό το μοντέλο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να κάνουν zoom και να κοιτάξουν ολόκληρο το πλοίο για πρώτη φορά“.

Δείτε επίσης: Εποχή των παγετώνων: Ίσως ήταν καταφύγιο της πρώιμης ζωής

Όταν οι ερευνητές ολοκλήρωσαν τη σάρωση του πλοίου, είχαν στα χέρια τους δεδομένα 16 terabytes και βίντεο 4k του ναυαγίου. Μήνες επεξεργασίας οδήγησαν στο τελικό 3D μοντέλο του βυθισμένου Τιτανικού, βίντεο και στιγμιότυπα που κυκλοφόρησαν από την Atlantic και την Magellan. Το μοντέλο αποτυπώνει ολόκληρο το πλοίο, αλλά δείχνει επίσης μικρότερες λεπτομέρειες όπως τους λέβητες κλπ. Αυτό το νέο 3D μοντέλο θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο τους ιστορικούς όσο και τους μηχανικούς

να μάθουν περισσότερα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην βύθιση του Τιτανικού.

Έχουμε πραγματικά δεδομένα που μπορούν να λάβουν οι μηχανικοί για να εξετάσουν την πραγματική αιτία πίσω από τη διάλυση και τη βύθιση και έτσι να έρθουν ακόμη πιο κοντά στην αληθινή ιστορία της καταστροφής του Τιτανικού. Για την επόμενη γενιά εξερεύνησης, έρευνας και ανάλυσης του Τιτανικού, αυτή είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου“, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας Parks Stephenson.

Τιτανικός: Νέες 3D σαρώσεις δείχνουν ολόκληρο το πλοίο με λεπτομέρειες

Το ναυάγιο του Τιτανικού συνεχίζει να τραβά την προσοχή του κόσμου μετά από τόσα χρόνια. Η ιστορία του πλοίου είναι απόδειξη της ανθρώπινης ευρηματικότητας, αλλά και των κινδύνων της αλαζονείας και του εφησυχασμού. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν περισσότερες ανακαλύψεις και αποκαλύψεις για τον Τιτανικό την ιστορία του.

Δείτε επίσης: “Trinity”: Ολοκληρωμένος σκελετός T-Rex πουλήθηκε έναντι $ 6,1 εκατ.

Αυτό το νέο ψηφιακό μοντέλο του πλοίου δείχνει πόσο χρήσιμη είναι η σύγχρονη τεχνολογία και η επιστήμη. Θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα πράγματα για πολλά διάσημα ναυάγια. Πέρυσι, μια ομάδα ανακοίνωσε την ανακάλυψη του καλοδιατηρημένου ναυαγίου Endurance, του πλοίου που μετέφερε την αποστολή του Ernest Shackleton το 1914 στην Ανταρκτική.

Πηγή: gizmodo.com