Το YouTube είναι, ίσως, η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο. Καθημερινά, μεταφορτώνονται άπειρα νέα βίντεο από creators από όλο τον κόσμο. Ενώ δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στατιστικά στοιχεία για το πόσα σχόλια αφήνουν οι άνθρωποι στο YouTube, είναι γνωστό ότι είναι πολλά. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα βίντεο κάθε εβδομάδα μέσω επισημάνσεων “μου αρέσει”, κοινοποιήσεων και σχολίων. Η ύπαρξη σχολίων σε βίντεο του YouTube θεωρείται γενικά καλή για τους δημιουργούς περιεχομένου, αλλά υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά που έχει να κάνει με τα ανεπιθύμητα σχόλια.

Το YouTube έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, αλλά εξακολουθεί να είναι πρόβλημα. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια σχόλια αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα για παραβιάσεις των όρων παροχής υπηρεσιών. Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα σχόλια κάτω από τα βίντεο στο YouTube και γενικά πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σχολίων.

Δείτε επίσης: Πώς να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε τo Restricted mode στο YouTube

Πώς να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σχολίων στο κανάλι σας στο YouTube;

Η προεπιλεγμένη ρύθμιση για τα σχόλια στο YouTube είναι να είναι ενεργοποιημένα σε όλα τα βίντεο. Υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις όπου τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα από προεπιλογή.

  • Τα βίντεο ή τα κανάλια που επισημαίνουν τον εαυτό τους ως “φτιαγμένα για παιδιά” έχουν απενεργοποιημένα τα σχόλια. Αυτό δεν αλλάζει.
  • Τα βίντεο που έχουν επισημανθεί ως “ιδιωτικά” έχουν απενεργοποιημένα τα σχόλια. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε σχόλια για το βίντεό σας και δεν θέλετε να το παρακολουθούν τυχαία, κάντε το unlisted, ώστε να μην εμφανίζεται στις ροές δεδομένων ή μέσω της μηχανής αναζήτησης του YouTube.

Επιπλέον, οι χρήστες κάτω των 13 ετών με εποπτευόμενο λογαριασμό YouTube δεν μπορούν να δουν ή να αλληλεπιδράσουν με σχόλια κάτω από ένα βίντεο.

Εάν δεν εμπίπτετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες και θέλετε να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και κάντε κλικ στην εικόνα του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία της αρχικής σελίδας του YouTube.
  2. Από το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε YouTube Studio.
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή “Settings” στην κάτω αριστερή γωνία.
  4. Από το μενού Settings, κάντε κλικ στο Community στην αριστερή πλευρά.
  5. Επιλέξτε την καρτέλα Defaults.

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σχολίων στα βίντεό σας.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές:

  • Να επιτρέπονται όλα τα σχόλια (Allow all comments): επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημοσιεύει σχόλια στην αντίστοιχη ενότητα κάτω από τα βίντεό σας.
  • Κράτηση δυνητικά ακατάλληλων σχολίων για έλεγχο (Hold potentially inappropriate comments for review): χρησιμοποιεί έναν αυτοματοποιημένο αλγόριθμο για να μαντέψει ποια σχόλια μπορεί να είναι ανεπιθύμητα ή να έχουν ακατάλληλο περιεχόμενο. Κρατά αυτά τα σχόλια για να τα ελέγξετε αργότερα.
  • Κράτηση όλων των σχολίων για έλεγχο (Hold all comments for review): απαιτεί έλεγχο όλων των σχολίων πριν γίνει δημοσίευση.
  • Απενεργοποίηση σχολίων (Disable comments): εμποδίζει οποιονδήποτε να δημοσιεύσει σχόλια στα βίντεό σας.

Επιλέγετε κάποια από τις παραπάνω επιλογές. Οι αλλαγές που κάνετε ισχύουν για τα νέα βίντεο που δημοσιεύετε και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες μόνο στην browser version του YouTube Studio και όχι στην εφαρμογή Android ή iPhone.

Δείτε επίσης: YouTube: Θα εφαρμόσει πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στα ad blockers;

Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σχολίων σε μεμονωμένα βίντεο YouTube;

Αν δεν θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σχολίων γενικά, μπορείτε να το κάνετε για συγκεκριμένα βίντεο μόνο. Εάν απενεργοποιήσετε τα σχόλια του YouTube γενικά, κινδυνεύετε να αποξενώσετε ένα σημαντικό μέρος του κοινού σας και να του αφαιρέσετε την ευκαιρία να ασχοληθεί με το περιεχόμενό σας. Επομένως, είναι καλύτερο να τα απενεργοποιήσετε σε συγκεκριμένα μόνο βίντεο, αν το θεωρείτε απαραίτητο.

Αλλαγή ρυθμίσεων σχολίων σε βίντεο στο πρόγραμμα περιήγησης

  • Στο YouTube Studio, κάντε κλικ στο Content από το μενού στα αριστερά.
  • Κάντε κλικ στο thumbnail ή στον τίτλο του βίντεο για το οποίο θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σχολίων.
  • Στη σελίδα Video details, πηγαίνετε προς τα κάτω και κάντε κλικ στην επιλογή Show more.
  • Πηγαίνετε προς τα κάτω μέχρι να φτάσετε στην ενότητα Comments and ratings.
  • Σε αυτό το σημείο, θα δείτε τις τέσσερις επιλογές που αναφέραμε και παραπάνω. Η διαφορά είναι ότι το εύρος τους περιορίζεται στο τρέχον βίντεο.

Αλλαγή ρυθμίσεων σχολίων σε βίντεο στην εφαρμογή YouTube

  • Από την αρχική οθόνη του YouTube, πατήστε Library στην κάτω δεξιά γωνία.
  • Επιλέξτε τα βίντεό σας.
  • Πατήστε το εικονίδιο δίπλα στο thumbnail του βίντεο για το οποίο θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σχολίων.
  • Επιλέξτε Edit (δίπλα στο εικονίδιο με το μολύβι).
  • Πηγαίνετε προς τα κάτω και πατήστε στην ενότητα Comments.
  • Και πάλι, θα έχετε τις ίδιες τέσσερις επιλογές σχετικά με την εμφάνιση των σχολίων.

Δείτε επίσης: Google Playables: Αναπαραγωγή παιχνιδιών μέσω του YouTube

Αλλαγή ρυθμίσεων σχολίων σε βίντεο στην εφαρμογή YouTube Studio

  • Από τον κύριο πίνακα ελέγχου, επιλέξτε Content από το κάτω ribbon menu.
  • Πατήστε το εικονίδιο δίπλα στο thumbnail του βίντεο για το οποίο θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σχολίων.
  • Επιλέξτε Edit video.
  • Πατήστε στην ενότητα More options προς το κάτω μέρος της οθόνης.
  • Αγγίξτε οπουδήποτε στην ενότητα Comments.

Τα σχόλια σε YouTube βίντεο μπορεί να έχουν θετική και αρνητική επιρροή, ανάλογα με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν οι θεατές και οι δημιουργοί. Γενικά, είναι καλό να είναι ενεργοποιημένα για να υπάρχει μια αλληλεπίδραση με το κοινό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να τα απενεργοποιήσετε. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των σχολίων με βάση τις ανάγκες σας.

Πηγή: www.androidpolice.com