Την περασμένη εβδομάδα, το Ars Technica κοινοποίησε μια ανώνυμη αναφορά ότι η Valve μπλοκάρει από το Steam τουλάχιστον ορισμένα παιχνίδια που χρησιμοποιούν έργα τέχνης που δημιουργούνται από AI. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Valve επιβεβαίωσε αυτή την αναφορά, λέγοντας στο Ars σε μια δήλωση που έστειλε με e-mail ότι η εταιρεία μπλοκάρει παιχνίδια που χρησιμοποιούν περιεχόμενο που δημιουργείται από AI, εκτός αν οι προγραμματιστές μπορούν να αποδείξουν ότι αυτά τα μοντέλα AI εκπαιδεύτηκαν με δεδομένα που δεν “παραβιάζουν τα υπάρχοντα πνευματικά δικαιώματα”.

Δείτε επίσης: Valve Steam: Σταματά την υποστήριξη για Windows 7 & Windows 8

“Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί μερικές φορές να δυσχεραίνει την απόδειξη ότι ένας προγραμματιστής έχει επαρκή δικαιώματα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, κειμένου και μουσικής”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Valve, Kaci Boyle, στο Ars. “Ειδικότερα, υπάρχει κάποια νομική αβεβαιότητα σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Είναι ευθύνη του προγραμματιστή να βεβαιωθεί ότι έχει τα κατάλληλα δικαιώματα για την αποστολή του παιχνιδιού του”.

Η Boyle τόνισε στη δήλωση ότι “στόχος της Valve δεν είναι να αποθαρρύνει τη χρήση [του περιεχομένου που δημιουργείται από AI] στο Steam” και ότι η “προτεραιότητα της εταιρείας, όπως πάντα, είναι να προσπαθήσουμε να στείλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από τους τίτλους που λαμβάνουμε”. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη “είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει νέες και συναρπαστικές εμπειρίες στο gaming”, συνέχισε η Valve.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία λέει ότι τα χέρια της είναι δεμένα από την τρέχουσα κατάσταση του νόμου. “Δηλώνεται ξεκάθαρα, η διαδικασία αναθεώρησής μας είναι μια αντανάκλαση της τρέχουσας νομοθεσίας και των πολιτικών για τα πνευματικά δικαιώματα, όχι ένα πρόσθετο στρώμα της γνώμης μας. Καθώς αυτοί οι νόμοι και οι πολιτικές εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, το ίδιο θα κάνει και η διαδικασία μας”, δήλωσε η Valve.

Πρόταση: Οι χάκερ χρησιμοποιούν AI για να κάνουν το malware λιγότερο ανιχνεύσιμο

Κάθε άλλο παρά τακτοποιημένο

Παρά την επιπόλαιη διαβεβαίωση της Valve ότι δεν χρησιμοποιεί “απόψεις” για να ερμηνεύσει την “ισχύουσα νομοθεσία και τις πολιτικές περί πνευματικών δικαιωμάτων”, το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων των περισσότερων μοντέλων AI δεν είναι καθόλου βέβαιο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ισχύοντες νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων γράφτηκαν πολύ πριν αυτό το είδος μοντελοποίησης AI μεγάλης κλίμακας γίνει τεχνικά εφικτό.

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι η μηχανική μάθηση που βασίζεται σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα καλύπτεται από τη δίκαιη χρήση, όπως οι ανθρώπινοι καλλιτέχνες επηρεάζονται από την τέχνη που μελετούν, αναφέρουν και διασκευάζουν. Ωστόσο, μια σειρά από αγωγές υψηλού προφίλ από καλλιτέχνες και εταιρείες stock art αμφισβητούν σθεναρά αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αντέγραψαν το περιεχόμενό τους χονδρικά χωρίς άδεια.

Μέχρις ότου οι εν λόγω αγωγές δημιουργήσουν κάποια σύγχρονη σχετική νομοθεσία, η θέση του “ισχύοντος δικαίου περί πνευματικών δικαιωμάτων” που περιβάλλει αυτό το περιεχόμενο δεν είναι καθόλου προφανής. “Είμαι πιο αβέβαιος από ποτέ σχετικά με το αν η εκπαίδευση αποτελεί θεμιτή χρήση σε περιπτώσεις όπου τα AI παράγουν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα έργα στα οποία εκπαιδεύτηκαν”, δήλωσε ο νομικός του Cornell James Grimmelmann στο Ars τον Απρίλιο.

Λόγω του αβέβαιου νομικού περιβάλλοντος, ορισμένοι οργανισμοί έχουν απαγορεύσει την τέχνη που παράγεται από AI, ενώ άλλοι την έχουν αγκαλιάσει. Η Valve έχει υιοθετήσει μια συντηρητική προσέγγιση, απορρίπτοντας περιεχόμενο AI που έχει εκπαιδευτεί σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, επικαλούμενη νομική αβεβαιότητα. Η απόφαση αυτή βασίζεται στη δική τους ερμηνεία του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Η Valve μηνύεται για το Steam Deck και το Valve Index

πηγή πληροφοριών:arstechnica.com