Στο βόρειο ημισφαίριο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρατηρήσουμε έναν νέο κομήτη πριν εξαφανιστεί για 400 χρόνια.

Οι αστρολόγοι θα πρέπει να βιαστούν να ρίξουν μια ματιά, είτε αυτή την εβδομάδα είτε στις αρχές της επόμενης, διότι θα περάσουν άλλα 400 χρόνια μέχρι να επιστρέψει η περιπλανώμενη ice ball.

Ο κομήτης, που έχει μέγεθος ενός χιλιομέτρου (1/2 μίλι), θα περάσει κοντά στη Γη σε ασφαλή απόσταση στις 12 Σεπτεμβρίου, διανύοντας μία απόσταση 78 εκατομμυρίων μιλίων (125 εκατομμυρίων χιλιομέτρων).

Δείτε ακόμα: Ο άξονας της Γης μετατοπίζεται λόγω υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων

Όσοι ξυπνούν νωρίς, θα πρέπει να στραφούν προς τον βορειοανατολικό ορίζοντα περίπου 1-1/2 ώρα πριν την αυγή. Για την ακρίβεια, λιγότερο από 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα κοντά στον αστερισμό του Λέοντα.

Ο κομήτης, καθώς πλησιάζει στον ήλιο, θα αποκτήσει μεγαλύτερη λάμψη, αλλά θα κατέβει σε μικρότερο ύψος στον ουρανό,καθιστώντας τον εντοπισμό του πιο δύσκολο.

Αν και ο κομήτης είναι ορατός με γυμνό μάτι, η εικόνα του είναι εξαιρετικά αχνή.

“Για να μπορέσετε πραγματικά να το αναγνωρίσετε, χρειάζεστε ένα ποιοτικό ζευγάρι κιάλια και πρέπει επίσης να γνωρίζετε πού να κοιτάξετε”, ανέφερε ο Paul Chodas, Manager του Center for Near-Earth Object Studies της NASA.

Δείτε ακόμα: Το Samsung Galaxy S23 ίσως προσφέρει δορυφορική επικοινωνία

Ο κομήτης θα πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στον ήλιο, από τον Ερμή, περίπου στις 17 Σεπτεμβρίου πριν αποχωρήσει από το ηλιακό σύστημα. Παρόλο που υπάρχει η πιθανότητα να επιβιώσει στο πέρασμά του από τον ήλιο, δεν υποστηρίζεται η αποσύνθεσή του, σύμφωνα με τον Chodas.

Ο Ιταλός αστρονόμος Gianluca Masi, ιδρυτής του Virtual Telescope Project, μας πληροφορεί μέσω email πως η επόμενη εβδομάδα προσφέρει τις “the last, feasible chances” – (τελευταίες, εφικτές ευκαιρίες), για να απολαύσουμε το θέαμα του κομήτη από το βόρειο ημισφαίριο πριν εξαφανιστεί στο φως του ήλιου.

“Ο κομήτης φαίνεται εντυπωσιακός αυτή τη στιγμή, με μια μακριά και πολύ δομημένη ουρά. Αποτελεί ένα υπέροχο θέαμα, για να καταγραφεί με το τηλεσκόπιο”, δήλωσε.

Ο κ. Masi καθισμένος στον ορίζοντα, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού λυκόφωτος, περιγράφει την εν λόγω κατάσταση με λεπτομέρεια και δήλωσε, πως “αν ο κομήτης παραμείνει ανέπαφος από την ακτινοβολία του ήλιου, θα εξακολουθεί να είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου”.

Δείτε ακόμα: Ήλιος: Κομμάτι του αποκολλήθηκε δημιουργώντας περίεργη δίνη

Οι Stargazer παρατηρούν τον σπάνιο πράσινο κομήτη από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο στην Ιαπωνία τον Αύγουστο. Ο κομήτης Nishimura πλέον φέρει το όνομά του.

Είναι ασυνήθιστο για έναν ερασιτέχνη να ανακαλύπτει έναν κομήτη αυτές τις μέρες, ειδικά αν λάβουμε υπόψην τις επαγγελματικές έρευνες του ουρανού που πραγματοποιούνται με ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια. Ο Chodas δήλωσε: “Αυτή είναι η τρίτη ανακάλυψή του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εκείνον”.

Ο κομήτης επισκέφτηκε τη Γη για τελευταία φορά περίπου πριν από 430 χρόνια, σύμφωνα με τον Chodas. Αυτό σημαίνει ότι αυτό συνέβη περίπου μία ή δύο δεκαετίες πριν από τον εφευρέτη του τηλεσκοπίου, τον Galileo.

Πηγή: ksat.com