Μία τεκτονική πλάκα, εξαφανισμένη εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια, που κάποτε βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα η Νότια Θάλασσα της Κίνας, έχει ξαναβρεθεί.

Δείτε επίσης: Δέντρα 14.300 ετών αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη ηλιακή θύελλα όλων των εποχών

Η πλάκα αυτή αναγνωρίστηκε από μερικά πετρώματα που βρέθηκαν στα βουνά του Bόρνεο και από τα απομεινάρια της τεράστιας τεκτονικής πλάκας που ανιχνεύθηκαν στο βάθος του μανδύα της Γης. Κάποτε είχε το μέγεθος ενός τέταρτου του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι επιστήμονες την ονόμασαν “πλάκα Pontus” επειδή κατά την περίοδο της ύπαρξής της, βρισκόταν κάτω από έναν ωκεανό που ονομαζόταν Pontus.

Αρχικά, η ερευνήτρια Suzanna Van de Lagemaat και οι συνεργάτες της μελετούσαν την πλάκα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται συνεχώς μεταξύ τους, και η οροσειρά στις ωκεανικές πλάκες είναι πυκνότερη από τις ηπειρωτικές, οπότε οι ωκεάνιες πλάκες πιέζονται κάτω από τις ηπειρωτικές σε μία διαδικασία που ονομάζεται υποκάθιση και εξαφανίζονται. Μερικές φορές όμως, βράχοι από μια χαμένη πλάκα ενσωματώνονται στη δημιουργία βουνών. Αυτά τα απομεινάρια μπορούν να υποδείξουν τη θέση και τον σχηματισμό αρχαίων πλακών.

Δείτε ακόμα: Ανταρκτική: Η τρύπα του όζοντος έχει 2,5 φορές το μέγεθος του Καναδά

Οι ερευνητές προσπαθούσαν να εντοπίσουν απομεινάρια μιας από αυτές τις αρχαίες χαμένες πλάκες, γνωστή ως πλάκα του Phoenix, κατά τη διάρκεια ερευνών στο Bόρνεο. Οι επιστήμονες μπορούν να εξετάσουν τις μαγνητικές ιδιότητες των βράχων για να μάθουν πότε και πού δημιουργήθηκαν, ανέφερε η van de Lagemaat. Το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη “κλειδώνεται” στις βράχους κατά τη δημιουργία τους, και αυτό το μαγνητικό πεδίο ποικίλλει ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν κάτι παράξενο κατά την ανάλυση του βράχου που είχαν συλλέξει στο Μπορνέο. Για να αποκαλύψει το μυστήριο, χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα για να ερευνήσει τη γεωλογία της περιοχής τα τελευταία 160 εκατομμύρια χρόνια. Η ανακατασκευή των πλακών έδειξε μια ασυμφωνία μεταξύ του νότιου Κινακιακού και του Μπορνέο – έναν ωκεανό που πιστευόταν ότι ήταν στηριγμένος σε μια άλλη αρχαία πλάκα που ονομάζεται πλάκα Izanagi, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. Αντ’ αυτού, οι βράχοι του Bόρνεο ταιριάζουν σε αυτό το μυστήριο κενό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σημείο ήταν πραγματικά κατειλημμένο από μια πλάκα που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα, την οποία η Van de Lagemaat και η ομάδα της ονόμασαν πλάκα Pontus.

Δείτε επίσης: Μελέτη: Άνθρωποι και θηλαστικά θα εξαφανιστούν από τη Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό “Gondwana Research“, δείχνει ότι η πλάκα Pontus δημιουργήθηκε τουλάχιστον πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, αλλά πιθανότατα ήταν πολύ παλαιότερη. Κάποτε ήταν τεράστια αλλά μειώθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια της ζωής της, και τελικά πιέστηκε κάτω από την αυστραλιανή πλάκα προς τα νότια και την Κίνα προς τα βόρεια, και εξαφανίστηκε πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: livescience