Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) ξεπέρασαν τις 300.000 για πρώτη φορά, το τρίτο τρίμηνο του 2023. Αυτό σημαίνει αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή έρχεται καθώς αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volvo, η Mercedes-Benz, η Nissan και η Hyundai ενισχύουν την παραγωγή των EV τους. Αυτό, όμως, οδηγεί και σε μείωση του μεριδίου αγοράς της Tesla.

Οι τελευταίες τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις EV έρχονται από την Cox Automotive, δείχνοντας 313.086 πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 7,9% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αυτή την περίοδο, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 6,1% (για το ίδιο τρίμηνο).

Δείτε επίσης: Frauscher x Porsche 850 Fantom Air: Το ηλεκτρικό σκάφος της Porsche

Οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 49,8% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό παραγωγής κατά το περασμένο έτος.

Οι Volvo, Nissan, Mercedes-Benz και Hyundai σημείωσαν αξιοσημείωτη πρόοδο, με τις πωλήσεις να αυξάνονται πάνω από 200%. Η ανάπτυξη έρχεται καθώς νέα ηλεκτρικά μοντέλα βγαίνουν στην αγορά. Πέρυσι, παρουσιάστηκαν 14 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το υψηλότερο απόθεμα, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και οι χαμηλότερες τιμές παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη και την αύξηση των πωλήσεων. Σύμφωνα με την Cox Automotive, οι τιμές των EV μειώθηκαν κατά 22% τον περασμένο χρόνο.

Οι μειώσεις τιμών ξεκίνησαν από την Tesla, με τις τιμές να είναι μειωμένες περίπου 25% από πέρυσι.

Μειωμένο μερίδιο αγοράς της Tesla, παρά τις αυξήσεις πωλήσεων EV στις ΗΠΑ

Αν και η Tesla συνεχίζει δυναμικά, παραδίδοντας περισσότερα από 435.000 αυτοκίνητα το τρίτο τρίμηνο, το μερίδιο αγοράς της υποχωρεί. Το μερίδιο αγοράς της Tesla στον τομέα EV έφτασε στο 50% το τρίτο τρίμηνο, από 62% το 1ο τρίμηνο. Είναι το χαμηλότερο έως τώρα. Το πολυαναμενόμενο Cybertruck θα μπορούσε να αυξήσει ξανά αυτό το ποσοστό, αλλά ο ανταγωνισμός από άλλες εταιρείες εξακολουθεί να αυξάνεται.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Ξεκινούν οι κρατήσεις για το νέο ηλεκτρικό SUV EV9 της Kia

Η Tesla είναι σίγουρα ο ηγέτης στον κλάδο των ηλεκτρονικών οχημάτων, αλλά όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην ηλεκτροκίνηση. Επομένως, η απώλεια μεριδίου αγοράς είναι αναπόφευκτη.

ΗΠΑ: Αυξάνονται σημαντικά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Rivian παρέδωσε 15.564 ηλεκτρικά οχήματα το τρίτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 126% σε σχέση με πέρυσι. Η GM άρχισε να παραδίδει το Chevy Silverado EV

και η Ford αναμένει ότι η παραγωγή F-150 Lightning θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι πωλήσεις Mercedes-Benz EV αυξήθηκαν κατά 284% φτάνοντας τις 10.423 το τρίτο τρίμηνο. Αν και η Ford (20.962) και η GM (20.092) πούλησαν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυτό το διάστημα, η Mercedes ξεπέρασε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ως ποσοστό των συνολικών πωλήσεων. Οι πωλήσεις EV της Mercedes στις ΗΠΑ έφτασαν σχεδόν το 15%, ενώ η GM και η Ford είναι περίπου 3% έως 4%.

Η Hyundai, επίσης, πήγε πολύ καλά πουλώντας 19.630 EVs το τρίτο τρίμηνο, αύξηση 237% από πέρυσι.

Η Volvo αύξησε τις πωλήσεις της κατά 650% σε σχέση με πέρυσι. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει ότι η τάση θα συνεχιστεί με νέα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του EX30 και του EX90.

Άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που είδαν αύξηση πωλήσεων, ήταν οι BMW (αύξηση κατά 200%) και η Audi (αύξηση κατά 94%).

Δείτε επίσης: Toyota: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αυτονομία 800 χλμ από το 2026

Τα παραπάνω ποσοστά δείχνουν ότι περισσότεροι καταναλωτές αποφασίζουν να επενδύσουν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντί για συμβατικά αυτοκίνητα που λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο. 

Οι μεγαλύτερες πωλήσεις ανήκουν σε γνωστά ονόματα της αυτοκινητοβιομηχανίας σαν την Tesla, τη Volvo, την Mercedes και την Hyundai. Η εξέλιξη αυτή δείχνει τον αυξανόμενο ενθουσιασμό της αγοράς για αυτήν την κατηγορία αυτοκινήτων, καθώς και την πίστη των καταναλωτών στην τεχνολογία αυτή. 

Η Επανάσταση της Ηλεκτροκίνησης

Η άνοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τις αλλαγές που έρχονται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν σχεδιάσει νόμους και ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να ανταποκριθούν στις διεθνείς δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή. 

Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν προσαρμοστεί καλά σε αυτήν την νέα πραγματικότητα, ξεπερνώντας τις προκλήσεις και αναδεικνύοντας τις εναλλακτικές δυνατότητες μεταφοράς που προσφέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πηγή: electrek.co