Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA ανιχνεύει άλατα και οργανικές ενώσεις στην επιφάνεια του Γανυμήδη, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Δία.

Δείτε επίσης: NASA: Το διαστημόπλοιο Lucy έφτασε στον αστεροειδή Dinkinesh

Η ανίχνευση έγινε κατά τη διάρκεια της πτήσης του τον Ιούνιο του 2021, κατά την οποία το Juno ανέλυσε τον Γανυμήδη χρησιμοποιώντας τον υπέρυθρο φασματογράφο Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM), ένα όργανο σχεδιασμένο για τη μελέτη της χημείας και των αλληλεπιδράσεων εντός της ατμόσφαιρας του Δία και των δορυφόρων του. Ο Γανυμήδης, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα – με πλάτος 5.268 χιλιόμετρα, μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμή – κρύβει έναν εκτεταμένο ωκεανό κάτω από τον παγωμένο του φλοιό.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του Juno κοντά στο Γνυμήδη το 2021, το όργανο JIRAM ανίχνευσε άλατα, όπως ενυδατωμένο αλάτι νατρίου, χλωριούχο αμμώνιο, βικαρβονικό νάτριο και ίσως ακόμα και οργανικές ενώσεις γνωστές ως αλιφατικές αλδεΰδες. Η ανακάλυψη αυτών των ενώσεων και αλάτων μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο Γανυμήδης, καθώς και να φωτίσει πιθανώς τη χημική σύσταση του υποκείμενου ωκεανού του.

Δείτε ακόμα: NASA Curiosity rover: Ανακαλύφθηκαν υπολείμματα ποταμών στον Άρη – Υπήρχε τελικά ζωή;

Ο γειτονικός Δίας έχει ένα τόσο ισχυρό μαγνητικό πεδίο που οι οργανικές ενώσεις και τα άλατα στην επιφάνεια των δορυφόρων του Δία θα είχαν δυσκολία να επιβιώσουν. Ωστόσο, η περιοχή γύρω από τον ισημερινό του Γανυμήδη φαίνεται να είναι επαρκώς προστατευμένη από τα ηλεκτρόνια και τα βαριά ιόντα που εκπέμπονται από το μαγνητικό πεδίο του Δία, για να διατηρήσει αυτές τις ενώσεις.

Η παρουσία αυτών των αλάτων και οργανικών ενώσεων μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη υδροθερμικής δραστηριότητας βαθιά κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Γανυμήδη, ή αλληλεπιδράσεις μεταξύ του υπογείου ωκεανού του και των βράχων βαθιά μέσα στον πλανήτη.

Ωστόσο, οι συγγραφείς προσθέτουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες διεργασίες που δημιούργησαν αυτά τα άλατα εκτός από τη δραστηριότητα ενός αλμυρού εσωτερικού ωκεανού.

Το Juno εκτοξεύθηκε από το Cape Canaveral της Φλόριντα, στις 5 Αυγούστου 2011 και αποτελεί τη δεύτερη αποστολή που περιστρέφεται γύρω από τον Δία, μετά τον εξερευνητικό σταθμό Galileo της NASA. Ο σκοπός του Juno ήταν να μελετήσει τον καιρό, το μαγνητικό περιβάλλον και την ιστορία του αερίου γίγαντα. Η αποστολή του δορυφόρου έχει ήδη παραταθεί δύο φορές και προγραμματίζεται να λειτουργεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Δείτε επίσης: NASA: Νέα Firmware Patches και για τα δύο Voyager

Μια μελέτη για τις παρατηρήσεις του Juno σχετικά με τα άλατα και τα οργανικά στην επιφάνεια του Γανυμήδη δημοσιεύεται στο Nature Astronomy.

Πηγή: space.com