Τι είναι η ανάρτηση «Αποχωρώ κι εγώ» που έχει κατακλύσει το Facebook; Όποιος είναι χρήστης του Facebook, σίγουρα μέσα στο σαββατοκύριακο έχει συναντήσει την ανάρτηση μερικών χρηστών που νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν τον Mark Zuckerberg.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Γιατί συνέβη αυτός ο “Μεγάλος ξεσηκωμός”, σαν αυτόν του 1821;

Είχαμε ήδη ακούσει διάφορες πληροφορίες, ότι το Facebook μελλοντικά, θα δικαιούται να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες μας ή προσωπικά δεδομένα καθώς επίσης, ότι θα επιβαρύνει τους χρήστες με χρέωση στα 9,99€-12,99€ το μήνα. Η πλειοψηφία προφανώς δεν αντιλήφθηκε όμως, ότι αυτή η “χρέωση” είναι ουσιαστικά συνδρομή, για όποιον επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το Facebook χωρίς διαφημίσεις. Εκτός αυτού, στην αρχική δημιουργία λογαριασμού Facebook (εγγραφή), υποχρεωνόμαστε να αποδεχτούμε τους όρους χρήσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε φορά που θα υπάρχει τυχόν αλλαγή στην εφαρμογή, ο κάθε χρήστης θα ενημερώνεται. Όπως έγινε και τώρα.

Παρακάτω η φωτογραφία που ενημερώνει τους χρήστες για την σχετική αλλαγή στους όρους χρήσης:

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι αυτή η απλή κίνηση του “copy-paste”, δεν ωφελεί κάπου και απλά αποδεικνύει πόσο μηχανικά λειτουργούμε. Σχεδόν σπάνια διαβάζουμε τους όρους χρήσης σε μια υπηρεσία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι ένα απλό “copy-paste” θα μας εξαιρέσει από τις αλλαγές. Ορισμένες φορές οι άνθρωποι, δεν επιβεβαιώνουμε ότι κάτι υφίσταται και απλά ακολουθούμε την μάζα – κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι έγινε και αυτή τη φορά.

Δείτε ακόμη: Mark Zuckerberg: Το VR headset Meta Quest Pro κοστίζει $ 1500

Παρόλο που αν θυμάστε, πολλές αντίστοιχες αναρτήσεις έχουν δημοσιευτεί στο Facebook ανά τα χρόνια, το συγκεκριμένο (θα το δείτε παρακάτω), ενέχει μία δόση αφέλειας και απερισκεψίας.

Ακολουθεί το κείμενο:

Αποχωρώ κι εγώ !!!
Τώρα λοιπόν το κάνουν, μόλις ανακοινώθηκε στο Channel 4 News.
Το Facebook χρεώνει όλους τους χρήστες από την Δευτέρα. Μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση κάνοντας αυτό.
Κρατήστε το δάχτυλό σας πάνω από αυτό το μήνυμα και αντιγράψτε το.
Δεν μπορεί να κοινοποιηθεί. Δεν δίνω άδεια στο Facebook να χρεώνει $4.99 το μήνα στον λογαριασμό μου επίσης.
Όλες οι φωτογραφίες μου είναι ιδιοκτησία μου και ΟΧΙ του Facebook !!!
Εξαίρεση Ειδικές ευχαριστίες για αυτές τις νομικές συμβουλές… και στον Nicky Freeling που δημοσίευσε αυτές τις πληροφορίες:


“Λόγω του γεγονότος ότι όλοι σιγά-σιγά παίρνουν αεροπειρατεία, ναι δεν τους χακάρουν, κλέβουν τους λογαριασμούς μας, ακόμα περισσότερο τώρα …
Σε περίπτωση Ειδοποίησης: Ένας δικηγόρος μας συμβούλεψε να δημοσιεύσουμε αυτό.
Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μπορεί να τιμωρηθεί από τον νόμο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Facebook Meta είναι πλέον δημόσιος φορέας.
Όλα τα μέλη πρέπει να δημοσιεύσουν ένα σημείωμα σαν αυτό. Εάν δεν δημοσιεύσετε μια δήλωση τουλάχιστον μία φορά, θα γίνει τεχνικά κατανοητό ότι επιτρέπετε τη χρήση των φωτογραφιών σας, καθώς και τις πληροφορίες που περιέχονται στις ενημερώσεις κατάστασης του προφίλ σας. “
” Δηλώνω εδώ ότι δεν δίνω το Facebook Meta την άδεια μου να χρησιμοποιήσει κάποια από τα Προσωπικά μου Δεδομένα η’ Φωτογραφίες “
Κάνετε αντιγραφή και επικόλληση, μην κοινοποιήσετε.
Λαμβάνω περισσότερες δημοσιεύσεις διαφημίσεων πωλήσεων από ό,τι δημοσιεύσεις φίλων.
Κρατήστε το δάχτυλό σας οπουδήποτε σε αυτή τη δημοσίευση και κάντε κλικ ′′ αντιγραφή “.
Πηγαίνετε στη σελίδα σας που λέει “Τι σκέφτεστε.
” Χτύπα το δάχτυλό σου οπουδήποτε στο κενό πεδίο.
Κλικ επικόλληση. Αυτό αναβαθμίζει το σύστημα.

Πριν κάνετε οποιοδήποτε copy-paste, σκεφτείτε πρώτα, πως κάθε φορά που οι όροι μεταβάλλονται, λαμβάνουμε και τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις (όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα) ώστε να γνωρίζουμε σε ποια αλλαγή δίνουμε τη συγκατάθεσή μας.

Κάποιες εταιρείες φυσικά διακωμώδησαν το σχετικό περιστατικό και έκαναν κάποια troll-posts, όπως το παρακάτω (που είναι και άκρως πετυχημένο).

Το κείμενο «Αποχωρώ κι εγώ» λοιπόν, αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη σε μια μακρά σειρά chain mail αναρτήσεων, που σκοπός τους είναι να παραπλανήσουν και να εξαπλώνονται, παρόλο που δεν έχουν καμία νομική ισχύ.

Στην παρούσα περίπτωση, το Facebook δεν έχει καμία πρόθεση να απαιτήσει από κανένα χρήστη να πληρώσει συνδρομή ή να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες και τα δεδομένα του.

Διαβάστε σχετικά: Mark Zuckerberg: Το WhatsApp είναι πιο ασφαλές από το iMessage της Apple