Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ένας αστεροειδής θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη πολύ σύντομα; Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι καθόλου απίθανο.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 32.000 γνωστοί αστεροειδείς κοντά στη Γη (NEAs) και περισσότεροι από 120 γνωστοί short-period near-Earth κομήτες (NECs).

Καθένα από αυτά τα διαστημικά σώματα έχει την ικανότητα να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα μπορούσε και να είναι ικανό να απελευθερώσει αρκετή καταστροφική ενέργεια για να κατακλύσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι περισσότεροι από τους αστεροειδείς παρακολουθούνται από το Center for Near Earth Object Studies (CNEOS) της NASA. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι περισσότεροι δεν πρόκειται να μας ενοχλήσουν για εκατοντάδες χρόνια.

Δείτε επίσης: NASA OSIRIS-REx: Δείγμα από τον αστεροειδή Bennu εκτίθεται σε μουσείο

Ωστόσο, υπάρχει ένα αντικείμενο στο διάστημα, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις της NASA, θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη τον Οκτώβριο του 2024.

Το 2007, οι επιστήμονες εντόπισαν τον αστεροειδή 2007 FT3 να περιπλανιέται στο διάστημα. Ωστόσο, σύντομα χάθηκε η διαδρομή πτήσης του. Δεν έχει εντοπιστεί από τότε, που σημαίνει ότι έχει χαρακτηριστεί ως “χαμένος αστεροειδής“.

Η NASA το θέτει σε πιθανότητα 0,0000096%- ή 1 στα 10 εκατομμύρια – να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 3 Μαρτίου 2030. Αλλά υπάρχει και μια άλλη, πιο απαιδιόδοξη εκτίμηση που υποδηλώνει ότι ο αστεροειδής 2007 FT3 έχει πιθανότητα 0,0000087% να χτυπήσει τη Γη στις 5 Οκτωβρίου 2024.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο αστεροειδής έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει ενέργεια που θα προκαλούσε ένα σημαντικό αριθμό περιφερειακών καταστροφών. Ωστόσο, το  χτύπημα θα είναι αρκετά αδύναμο για να υποκινήσει ένα σοβαρό παγκόσμιο γεγονός όπως αυτό που πυροδότησε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Υπάρχουν, ωστόσο, αστεροειδείς που κινούνται προς τη Γη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοια καταστροφή. Ένα αντικείμενο, γνωστό ως 29075 (1950 DA), είναι ο δεύτερος πιο επικίνδυνος αστεροειδής στην ατζέντα της NASA, με μέγεθος 1,3 χιλιόμετρα και βάρος 71 τόνους. Ο αστεροειδής 29075 ανακαλύφθηκε το 1950. Οι επιστήμονες έχασαν τα ίχνη του για 50 χρόνια, αλλά τον εντόπισαν ξανά. Ωστόσο, οι πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη είναι μικρές και μια πρόσκρουση εκτιμάται για τις 16 Μαρτίου 2880.

Αυτός ο αστεροειδής θα μπορούσε να εξαφανίσει εντελώς την ανθρωπότητα. Ωστόσο, αν όντως υπάρχουν άνθρωποι μέχρι τότε, ελπίζουμε ότι η τεχνολογία θα έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να σταματήσει την πρόσκρουση.

Δείτε επίσης: NASA: Το διαστημόπλοιο Lucy έφτασε στον αστεροειδή Dinkinesh

Ήδη η NASA προσπαθεί να σώσει τη Γη από επικίνδυνα ουράνια σώματα. Η διαστημική υπηρεσία έχει ολοκληρώσει μια πολύ φιλόδοξη αποστολή, χτυπώντας έναν αστεροειδή με ένα διαστημόπλοιο. Ο πρωτοποριακός πλανητικός αμυντικός ανιχνευτής της NASA, DART, πέρασε 306 ημέρες ταξιδεύοντας στο διάστημα προτού προσκρούσει στον αστεροειδή Dimorphos. Επρόκειτο για μια προγραμματισμένη αποστολή της NASA (DART mission), η οποία κατάφερε το σκοπό της να εκτρέψει τον αστεροειδή. Η επιτυχημένη δοκιμή δείχνει μια πιθανή στρατηγική πλανητικής άμυνας για την προστασία της Γης από επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για τους αστεροειδείς λόγω του σοβαρού κινδύνου που αποτελούν για τη Γη. Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον οποίο η NASA τους παρακολουθεί. Θεωρούνται ως τα σχετικά αμετάβλητα υπολειμματικά συντρίμμια στη διαδικασία του Ηλιακού Συστήματος πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι τεράστιοι εξωτερικοί πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, σχηματίστηκαν από μια συλλογή δισεκατομμυρίων κομητών και τα υπόλοιπα κομμάτια από αυτή τη διαδικασία σχηματισμού είναι ενσωματωμένα στους κομήτες που βλέπουμε σήμερα.

Δείτε επίσης: NASA – OSIRIS-REx: Τι αποκαλύπτει το δείγμα από τον αστεροειδή Bennu;

Ομοίως, οι αστεροειδείς, που βλέπουμε, αποτελούνται από τις ίδιες διαδικασίες σχηματισμού των εσωτερικών πλανητών, του Ερμή, της Αφροδίτης, της Γης και του Άρη.

Επομένως, για την καλύτερη κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος, είναι απαραίτητη η μελέτη των κομητών και των αστεροειδών.

Πηγή: www.express.co.uk