Ορισμένα δημόσια σχολεία K-12 βιάζονται να βελτιώσουν την προστασία από τον κίνδυνο των διαδικτυακών επιθέσεων, αλλά η αμέλεια στην κυβερνοασφάλεια σημαίνει ότι χιλιάδες άλλα είναι ευάλωτα σε συμμορίες που απειλούν με κλοπή δεδομένων και αναστατώνουν τη λειτουργία τους.

Δείτε επίσης: Δημόσιο Σχολείο της Κομητείας Pulaski θύμα κυβερνοεπιθέσεων

Από τη συνδιάσκεψη του Λευκού Οίκου τον Αύγουστο σχετικά με τις απειλές ransomware, δεκάδες σχολικές περιφέρειες έχουν εγγραφεί για δωρεάν υπηρεσίες κυβερνοασφαλείας, ενώ οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν διοργανώσει ασκήσεις με σχολεία για να τα βοηθήσουν να μάθουν πώς να ασφαλίσουν καλύτερα τα δίκτυά τους, δήλωσε η Anne Neuberger, η αναπληρώτρια για την εθνική ασφαλεία στον κυβερνοχώρο και τη νέα τεχνολογία της κυβέρνησης Biden.

Η Neuberger επεσήμανε ότι περισσότερα σχολεία πρέπει να επωφεληθούν από τα διαθέσιμα προγράμματα που θα τα προστατεύσουν αποτελεσματικότερα από τους διαδικτυακούς επιτιθέμενους που στοχεύουν όλο και περισσότερο τα σχολεία. Ο στόχος τους είναι να κλειδώσουν τα υπολογιστικά συστήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις, να κλέψουν και να δημοσιεύσουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες εάν δεν πληρωθούν λύτρα.

Η διοίκηση ανακοίνωσε μέτρα το καλοκαίρι για να βοηθήσει τα οικονομικά αδύναμα σχολεία, τα οποία έχουν καθυστερήσει να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες στον κυβερνοχώρο. Οι επιτιθέμενοι με ransomware, πολλοί από τους οποίους εδρεύουν στη Ρωσία, όχι μόνο ανάγκασαν τα σχολεία να κλείσουν προσωρινά, αλλά αποκάλυψαν και μια πληθώρα προσωπικών πληροφοριών των μαθητών.

Περισσότερα από 9.000 μικρά δημόσια σχολικά διαμερίσματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες με έως και 2.500 μαθητές – περίπου το 70% των δημόσιων διαμερισμάτων στη χώρα – είναι πλέον δικαιούχοι δωρεάν υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας από την εταιρεία ασφάλειας ιστού Cloudflare, μέσω ενός νέου προγράμματος που ονομάζεται Project Cybersafe Schools, ανέφερε η Neuberger. Από τον Αύγουστο, περίπου 140 διαμερίσματα σε 32 πολιτείες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει δωρεάν ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλη προστασία από απειλές στο διαδίκτυο, ανέφερε.

Ο James Hatz, συντονιστής τεχνολογίας για τα Δημόσια Σχολεία Rush City στη Μινεσότα, αναφέρει ότι το πρόγραμμα έφτασε εγκαίρως για την περιοχή τους, σταματώντας γρήγορα 100 ύποπτα email πριν φτάσουν στο προσωπικό. Ο Hatz αναφέρει ότι οι κυβερνοεγκληματίες συχνά προσπαθούν να πείσουν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους προσποιούμενοι ότι είναι διαχειριστής που κοινοποιεί έγγραφα σχετικά με θέματα όπως αυξήσεις μισθών.

Δείτε ακόμα: JeffCo: Δημόσιο σχολείο πιθανό θύμα κυβερνοεπίθεσης

Η Neuberger ανέφερε επίσης ότι ένα πρόγραμμα επιχορήγησης 20 εκατομμυρίων δολαρίων από το Amazon Web Services, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα σχολεία να βελτιώσουν την κυβερνοασφάλειά τους, έχει λάβει περίπου 130 αιτήσεις.

Η Επιτροπή Ομοσπονδιακών Επικοινωνιών πρότεινε επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαθέτει έως και 200 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια, με σκοπό να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Η Neuberger δήλωσε ότι ελπίζουν ότι οι πόροι θα είναι διαθέσιμοι στα σχολεία στο “κοντινό μέλλον”.

Ωστόσο, ο Doug Levin, διευθυντής του K12 Security Information eXchange, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα τη Βιρτζίνια που βοηθά τα σχολεία να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κυβερνοασφάλειας, εξέφρασε φόβους ότι οι επιθέσεις κατά των σχολείων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε σοβαρότητα, χωρίς περισσότερη ομοσπονδιακή υποστήριξη και απαιτήσεις για βασικούς ελέγχους κυβερνοασφάλειας στα σχολεία.

Η εκπαίδευση των μαθητών και του προσωπικού σχετικά με την κυβερνοασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ψηφιακής ασφάλειας των σχολείων. Οι σχολικές αρχές μπορούν να οργανώσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές και το προσωπικό σχετικά με τους κυβερνοεπιθέσεις και τις βασικές αρχές της κυβερνοασφάλειας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω παρουσιάσεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εστιάζουν σε θέματα όπως η ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης, η αναγνώριση κακόβουλου λογισμικού και η αποφυγή ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Επιπλέον, οι σχολικές αρχές μπορούν να παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό και πόρους για την κυβερνοασφάλεια, όπως ενημερωτικά φυλλάδια, ιστοσελίδες και εκπαιδευτικά βίντεο. Αυτά τα υλικά μπορούν να διανεμηθούν στους μαθητές και το προσωπικό, προσφέροντας σαφείς οδηγίες και συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών.

Δείτε επίσης: National Student Clearinghouse: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 890 σχολεία

Επιπλέον, οι σχολικές αρχές μπορούν να συνεργαστούν με ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια για να παράσχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση. Οι ειδικοί μπορούν να παρουσιάσουν σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των σχολείων και μπορούν να παρέχουν συγκεκριμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Η συνεργασία με ειδικούς μπορεί να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια στα σχολεία και να προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες και στρατηγικές για την προστασία των δικτύων και των συσκευών του σχολείου.

Πηγή: eastidahonews