Αρχαιολογική έρευνα στη Μέση Ανατολή αποκαλύπτει πώς μια παλαιά κοινωνία χρησιμοποιούσε μία αρχαία γλώσσα που είχε ξεχαστεί, για να επεκτείνει την πολυπολιτισμικότητα και πολιτική της σταθερότητα.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε αρχαίος ταφικός λίθος 3.000 ετών με ανάγλυφα σχέδια

Οι επαναστατικές ανακαλύψεις ρίχνουν επίσης νέο φως στον τρόπο λειτουργίας των πρώιμων αυτοκρατοριών. Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην Τουρκία – στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Χετταίων – παρέχουν εντυπωσιακά στοιχεία ότι η αυτοκρατορική δημόσια υπηρεσία περιλάμβανε ολόκληρα τμήματα πλήρως ή εν μέρει αφιερωμένα στην έρευνα των θρησκειών των υπηκόων τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, στη δεύτερη χιλιετία π.Χ., οι ηγέτες των Χετταίων είπαν στους δημοσίους υπαλλήλους τους να καταγράφουν τις θρησκευτικές λειτουργίες και άλλες παραδόσεις των λαών, γράφοντάς τις στις αντίστοιχες τοπικές τους γλώσσες έτσι ώστε αυτές οι παραδόσεις να μπορούν να διατηρηθούν και να ενσωματωθούν στο άκρως περιεκτικό πολυπολιτισμικό θρησκευτικό σύστημα της αυτοκρατορίας.

Μέχρι σήμερα, οι σύγχρονοι ειδικοί των αρχαίων γλωσσών έχουν ανακαλύψει ότι οι υπάλληλοι του δημόσιου διοικητικού οργανισμού, διατήρησαν και κατέγραψαν θρησκευτικά έγγραφα από τουλάχιστον πέντε εθνοτικές ομάδες υπηκόους.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ανακαλύφθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Αποδείχθηκε ότι είναι γραμμένο σε μία μέχρι τότε άγνωστη μεσοανατολίτικη γλώσσα που ήταν άγνωστη για έως και 3.000 χρόνια.

Δείτε ακόμα: Νέες εικόνες: Οι Νεάντερταλ μας έμοιαζαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύουμε

Η πιο πρόσφατα ανακαλυφθείσα γλώσσα, καταγεγραμμένη από γραφείς του κράτους (και προηγουμένως άγνωστη στους σύγχρονους μελετητές), ονομάζεται Καλασμαϊκή, καθώς φαίνεται να ήταν η γλώσσα που μιλούσε ένας λαός σε μια περιοχή που ονομαζόταν Καλασμαία, στα βορειοδυτικά της αυτοκρατορίας.

Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι ακόμη και οι πιο ταπεινές γλώσσες μέσα στην αυτοκρατορία τεκμηριώνονταν, εξετάζονταν και διατηρούνταν σε γραπτή μορφή. Αυτό, με τη σειρά του, υποδηλώνει τη δυνατότητα να ανακαλυφθούν άλλες προηγουμένως άγνωστες μικρές γλώσσες της Μέσης Ανατολής εγγεγραμμένες σε πήλινες πινακίδες αυτοκρατορικών Χετταίων. Αυτές οι πινακίδες βρίσκονται στη συγκεκριμένη σειρά αρχαίων scriptoria που ανασκάπτουν επί του παρόντος οι αρχαιολόγοι

στο Bogazkoy.

Οι γραφείς της αυτοκρατορίας έγραψαν όλα τα χειρόγραφά τους σε μια χεττική εκδοχή μιας προϋπάρχουσας γραφής της μεσοποταμίας (το παλαιότερο σύστημα γραφής στον κόσμο) που ονομαζόταν σφηνοειδής γραφή, που αποτελείται από σφηνοειδείς γραμμές διατεταγμένες σε ομάδες που αντιπροσωπεύουν συλλαβές.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές της αρχαίας scriptoria στο Bogazkoy προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους ειδικούς της γλωσσολογίας να αποκτήσουν βαθύτερες γνώσεις για την εξέλιξη των αρχαίων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών από την Εποχή του Χαλκού. Αυτές οι γλώσσες, μακρινά συνδεδεμένες με τα αγγλικά, κρατούν πολύτιμες ενδείξεις για τη γλωσσική μας κληρονομιά.

Δείτε επίσης: Πάπυρος που περιέχει το Αιγυπτιακό Βιβλίο των Νεκρών βρέθηκε δίπλα σε μούμιες

Οι τρέχουσες ανασκαφές διευθύνονται από τον καθηγητή Andreas Schachner του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Κωνσταντινούπολη – με τη μελέτη των κειμένων στις πήλινες πλάκες να γίνεται από παλαιογλωσσολόγους από τα πανεπιστήμια του Wurzburg και της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: