Η μουσική υπηρεσία streaming Spotify προχωρά σε απολύσεις του 17% του προσωπικού της, με σκοπό να μειώσει τα έξοδά της και να προσαρμοστεί στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Ek τη Δευτέρα.

Δείτε επίσης: Τεχνολογικές εταιρείες: Απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων

Σε ένα email που απεστάλη στο προσωπικό, ο Ek είπε ότι η Spotify προχωρά σε “σημαντικές ενέργειες για την προσαρμογή των δαπανών μας“, προσθέτοντας ότι η εταιρεία προσέλαβε πολλούς υπαλλήλους τα τελευταία χρόνια, από το 2020 έως το 2021, όταν το κεφάλαιο ήταν φθηνό και οι τεχνολογικές εταιρείες μπόρεσαν να επενδύσουν σημαντικά ποσά στη διεύρυνση της ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή του CNBC, οι πιο πρόσφατες περικοπές αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 θέσεις εργασίας. Ένας εκπρόσωπος της Spotify δεν θα σχολίαζε τον ακριβή αριθμό των θέσεων που επηρεάζονται από τη μέτρηση. Περίπου στις 4:15 π.μ. Ώρας Ανατολικής ΗΠΑ, οι μετοχές της Spotify ανέβηκαν κατά περίπου 2% στις προεμπορικές συναλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του Spotify ως μια πραγματικά εξαιρετική και βιώσιμη επιχείρηση, έχουμε φτιάξει ένα σχέδιο με στόχο να γίνουμε η πρωτοπόρος εταιρεία μουσικής στον κόσμο και ένα σχέδιο που θα επιφέρει συνεχώς κερδοφορία και ανάπτυξη στο μέλλον” ανέφερε ο Ek σε ένα εσωτερικό μήνυμα που κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Spotify.

Παρόλο που έχουμε κάνει αξιέπαινες προόδους, όπως έχω μοιραστεί πολλές φορές, εξακολουθούμε να έχουμε δουλειά να κάνουμε. Η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί δραματικά και το κεφάλαιο έχει γίνει πιο ακριβό. Η Spotify δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτές τις πραγματικότητες.

Δείτε ακόμα: Η Yahoo ανακοίνωσε απολύσεις 1600 υπαλλήλων

Έρχεται μετά από την αναφορά της Spotify για ένα κέρδος 65 εκατομμυρίων ευρώ ($70,7 εκατομμύρια) στο τρίτο τρίμηνο, αναφέροντας μειωμένες δαπάνες σε μάρκετινγκ και προσωπικό.

Η Spotify αύξησε τις τιμές των συνδρομητικών της πλάνων στις αρχές του έτους και διευρύνεται στον τομέα των podcast και των ηχητικών βιβλίων.

Οι πιο πρόσφατες απολύσεις ακολουθούν μία σειρά περικοπών στην εταιρεία, η οποία, όπως και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη

, αναγκάστηκε να περιορίσει τα έξοδά της τον τελευταίο χρόνο περίπου, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της επιδεινούμενης μακροοικονομικής κατάστασης.

Στην αρχή του έτους, η Spotify μείωσε το προσωπικό της κατά 6%, περίπου 600 υπαλλήλους. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, η Spotify απέλυσε το 2% του προσωπικού, περίπου 200 θέσεις.

Δείτε επίσης: Google, Amazon, Snap και Zillow προχωρούν σε νέες απολύσεις

Οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις απολύσεις στη Spotify είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη συντήρηση της πλατφόρμας. Αυτό περιλαμβάνει τους τομείς της τεχνολογίας, της ανάπτυξης λογισμικού και της διαχείρισης δεδομένων. Οι απολύσεις στους τομείς αυτούς οφείλονται στην προσπάθεια της Spotify να εξοικονομήσει κόστος και να επικεντρωθεί σε πιο κερδοφόρες δραστηριότητες.

Επιπλέον, οι τομείς της διαφήμισης και του μάρκετινγκ επίσης επηρεάστηκαν από τις απολύσεις. Η Spotify αναγνώρισε ότι οι δαπάνες σε αυτούς τους τομείς ήταν υψηλές και αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό της σε αυτές τις ομάδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της διαφημιστικής παρουσίας της Spotify και σε αλλαγές στη στρατηγική μάρκετινγκ της εταιρείας.

Τέλος, οι απολύσεις επηρεάζουν επίσης τον τομέα της παραγωγής περιεχομένου. Η Spotify επενδύει σημαντικά στη δημιουργία περιεχομένου, όπως μουσική και podcast, και οι απολύσεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητά της να παράγει και να προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο στους χρήστες της.

Συνολικά, οι απολύσεις στη Spotify επηρεάζουν κυρίως τους τομείς της τεχνολογίας, της ανάπτυξης λογισμικού, της διαχείρισης δεδομένων, της διαφήμισης, του μάρκετινγκ και της παραγωγής περιεχομένου.

Πηγή: cnbc