Η Apple είναι η πιο αξιόπιστη εταιρεία που διαπραγματεύεται δημόσια στις ΗΠΑ και η αξία της έχει ξανά υπερβεί τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, παρά τις ανησυχίες των χρηματοοικονομικών αναλυτών για τις πωλήσεις της σειράς iPhone 15.

Δείτε επίσης: Apple: Αντιμετωπίζει μήνυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων

Τον Ιανουάριο του 2022, η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε σε κεφαλαιοποίηση αγοράς 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά στη συνέχεια αυτός ο αριθμός μειώθηκε σταθερά τον επόμενο χρόνο. Η μείωση αυτή έφερε την Αpple κάτω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά συνέβη κυρίως λόγω αυτού που περιγράφηκε ως ανησυχία των επενδυτών.

Αυτό το μοτίβο επαναλήφθηκε τον Ιούνιο του 2023, καθώς η αξία της Apple ξανά ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια – μόνο για να πέσει σταθερά αμέσως μετά.

Τον Ιούνιο, η Αpple ανακοίνωσε το ανερχόμενο Apple Vision Pro και από τότε έχει επίσης κυκλοφορήσει τη σειρά iPhone 15. Ωστόσο, ενώ οι αναλυτές επενδύσεων έχουν διαφορετικές απόψεις για την Αpple, υπήρξαν προβλήματα με το iPhone 15 που δεν κάνει τόσο καλές πωλήσεις όσο το iPhone 14, ειδικά στην Κίνα.

Δείτε ακόμα: Η ανάπτυξη του App Store της Apple επιβραδύνεται

Στις 5 Δεκεμβρίου, η τιμή μετοχής της Apple αυξήθηκε κατά 2% στα $193.42 ανά μετοχή. Η τάση συνεχίζεται το πρωί της Τετάρτης, με τη μετοχή να ανεβαίνει ελαφρώς στις προ-αγοραστικές συναλλαγές.

Δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο καιρό θα διατηρήσει αυτήν την αξία, ωστόσο. Η Αpple συνήθως αγοράζει πίσω μετοχές και η ίδια η εταιρεία έχει ήδη αναφέρει ότι δεν προβλέπει αύξηση των ετήσιων εσόδων για το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Αυτό είναι το πρώτο πλήρες τρίμηνο όπου η σειρά iPhone 15 ήταν διαθέσιμη, αλλά μπορεί να είναι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο όπου η Apple έχει παρουσιάσει μειωμένες πωλήσεις.

Η αποτίμηση της Apple στον κλάδο της τεχνολογίας θεωρείται συχνά ως μία από τις υψηλότερες. Υπήρξε σταθερά μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση αγοράς που συχνά ξεπερνά τους ανταγωνιστές της. Αυτή η υψηλή αποτίμηση αντικατοπτρίζει την ισχυρή επωνυμία, τα καινοτόμα προϊόντα και την πιστή βάση πελατών της Apple. Οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Apple να αποφέρει σημαντικά κέρδη και να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στον κλάδο.

Δείτε επίσης: Apple Developer: Η εφαρμογή θα υποστηρίζει και το WWDC

Κατά τη σύγκριση της αποτίμησης της Apple με τους ανταγωνιστές της, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες. Ένας βασικός παράγοντας είναι τα έσοδα. Η Apple έχει σταθερά δημιουργήσει σημαντικά έσοδα, χάρη στα δημοφιλή προϊόντα της όπως το iPhone, το iPad και το Mac. Αυτή η ισχυρή ροή εσόδων συμβάλλει στην υψηλή αποτίμησή της και την ξεχωρίζει από πολλούς από τους ανταγωνιστές της στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η κερδοφορία. Η Apple επιδεικνύει σταθερά ισχυρή κερδοφορία, με υψηλά περιθώρια κέρδους και εντυπωσιακά κέρδη. Αυτή η κερδοφορία είναι ο βασικός μοχλός της αποτίμησής του και το ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές που μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σταθερά κέρδη. Η ικανότητα της Apple να διατηρεί υψηλή κερδοφορία αποδίδεται συχνά στην εστίασή της σε προϊόντα premium και στην ικανότητά της να διαχειρίζεται κορυφαίες τιμές στην αγορά.

Πηγή: appleinsider