Η Apple εργάζεται εδώ και καιρό πάνω στο δικό της 5G modem για τα iPhones, το οποίο ήταν αναμενόμενο να κυκλοφορήσει στα επόμενα χρόνια. Όμως, μια πρόσφατη εξέλιξη σχετικά με μια συμφωνία με τη Qualcomm υποδηλώνει ότι οι προθέσεις της έχουν αλλάξει. Και τώρα, μια νέα αναφορά υποδηλώνει ότι η Apple μπορεί να έχει πραγματικά σταματήσει την εργασία στο 5G modem και αντ’ αυτού είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα 6G modem για τα iPhones.

Δείτε επίσης: Ο κόσμος του 6G έρχεται, αλλά όχι ακόμη

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρείς τη μετάβαση της προσοχής από το 5G στο 6G, αλλά αυτό ίσως είναι δυνατό επειδή η Apple ήδη έχει μια ισχυρή συμφωνία με τη Qualcomm που συνεχίζει να παρέχει τα 5G μόντεμ για τα iPhones, κάτι που καθιστά την κατάσταση κερδοφόρα για τις δύο εταιρείες. Έτσι, είναι λογικό για τον γίγαντα της Cupertino να επενδύει στο μέλλον, το οποίο έρχεται στη μορφή των δικτύων 6G.

Σύμφωνα με την αναφορά του Bloomberg, η Apple εργάζεται επί του 6G modem από το 2021 και επιθυμεί να είναι έτοιμη όταν το δίκτυο κυκλοφορήσει, προγραμματιζόμενο για το 2030 περίπου. Σύμφωνα με την έκθεση, η Apple έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα και αναπτυξιακές εργασίες για την τεχνολογία 6G, προκειμένου να έχει ένα προβάδισμα κατά την εμφάνιση των δημόσιων δικτύων 6G και να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος της συνεργασίας με εταιρείες όπως η Qualcomm για τα μόντεμ.

Η Apple κατάφερε να ξεπεράσει άλλους κατασκευαστές επεξεργαστών με την υψηλή απόδοση των σειρών M που είναι διαθέσιμες σε Macs, iPads και πολλά άλλα προϊόντα.

Δείτε ακόμα: Κίνα: Ένα βήμα πιο κοντά στο δίκτυο 6G και το δορυφορικό Internet

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός μόντεμ είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι και η εταιρεία αντιλαμβάνεται σαφώς το καθήκον που έχει μπροστά της για τη δημιουργία του μόντεμ 6G, πράγμα που εξηγεί τον υποτιθέμενο προγραμματισμό του πριν από σχεδόν 2 χρόνια. Χώρες όπως η Ινδία έχουν ξεκινήσει επίσης τον σχεδιασμό των δικτύων 6G, τα οποία, σύμφωνα με το καθεστώς της χώρας, θα πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν μέχρι το 2030. Ακόμα περιμένουμε να δούμε την πραγματική δυναμική των δικτύων 5G, αλλά η ένταση έχει αρχίσει να αυξάνεται για τα 6G τώρα που η Apple έχει εισέλθει στη σκηνή.

Η τεχνολογία 6G διαφέρει από τις προηγούμενες γενιές ασύρματης τεχνολογίας με πολλούς βασικούς τρόπους. Πρώτον, στοχεύει να παρέχει σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων σε σύγκριση με το 5G. Ενώ το 5G προσφέρει μέγιστες ταχύτητες έως και 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps), το 6G αναμένεται να προσφέρει ταχύτητες έως και 100 Gbps ή και υψηλότερες. Αυτή η μαζική αύξηση της ταχύτητας θα επιτρέψει ένα ευρύ φάσμα νέων εφαρμογών και υπηρεσιών που απαιτούν εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς δεδομένων, όπως η ολογραφική επικοινωνία, η καθηλωτική εικονική πραγματικότητα και οι χειρουργικές επεμβάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Δεύτερον, το 6G αναμένεται να έχει πολύ χαμηλότερη καθυστέρηση σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Η καθυστέρηση αναφέρεται στο χρόνο που απαιτείται για να ταξιδέψουν τα δεδομένα από την πηγή στον προορισμό. Ενώ το 5G έχει επιτύχει εντυπωσιακές μειώσεις καθυστέρησης σε σύγκριση με το 4G, το 6G στοχεύει στην περαιτέρω ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης στο εύρος του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Αυτός ο σχεδόν στιγμιαίος χρόνος απόκρισης θα είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμογές που απαιτούν αλληλεπιδράσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως αυτόνομα οχήματα, έξυπνες πόλεις και προηγμένη ρομποτική.

Δείτε επίσης: Τεχνολογία 5G: Πώς επηρεάζει την κυβερνοασφάλεια;

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι η αυξημένη χωρητικότητα των δικτύων 6G. Με τον πολλαπλασιασμό των συνδεδεμένων συσκευών και την εκθετική αύξηση της κίνησης δεδομένων, το 6G στοχεύει να υποστηρίξει έναν τεράστιο αριθμό ταυτόχρονων συνδέσεων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω προηγμένης αρχιτεκτονικής δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζωνών υψηλότερων συχνοτήτων, της τεράστιας τεχνολογίας MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) και της έξυπνης διαμόρφωσης δέσμης. Η αυξημένη χωρητικότητα θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα για δισεκατομμύρια συσκευές, ανοίγοντας το δρόμο για το Internet of Things (IoT) να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.

Επιπλέον, το 6G αναμένεται να εισάγει νέες ζώνες φάσματος και να χρησιμοποιεί υψηλότερες συχνότητες σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Ενώ το 5G λειτουργεί κυρίως στις ζώνες κάτω των 6 GHz και κυμάτων χιλιοστών, το 6G μπορεί να χρησιμοποιεί ζώνες ακόμη υψηλότερης συχνότητας, όπως συχνότητες terahertz. Αυτές οι υψηλότερες συχνότητες προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης και ταχύτερους ρυθμούς δεδομένων, αλλά δημιουργούν και τεχνικές προκλήσεις λόγω υψηλότερων απωλειών μετάδοσης. Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων θα απαιτήσει καινοτόμες λύσεις και νέες τεχνολογίες.

Πηγή: news18