Η Tesla αποκάλυψε το “Optimus Gen 2“, τη νέα γενιά του ανθρωποειδούς ρομπότ της που σχεδιάζεται για να βοηθήσει τους ανθρώπους σε επαναλαμβανόμενες εργασίες.

Η δεύτερη γενιά του Optimus, που είναι επίσης γνωστό και ως Tesla Bot, προκαλεί έκπληξη σε κάποιους αφού το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla δεν είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη από πολλούς.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, φαινόταν σαν μια ιδέα του CEO της Tesla, Elon Musk, η οποία όμως δεν είχε δουλευτεί πολύ. Για να κάνει πιο κατανοητό το όραμά του για το μελλοντικό ρομπότ είχε χρησιμοποιήσει έναν χορευτή μεταμφιεσμένο σε ρομπότ, κάτι που δεν έκανε καλή εντύπωση. Επίσης, η επίδειξη στο Tesla AI Day πέρυσι δεν ήταν καθόλου εντυπωσιακή. Εκείνη την εποχή, η Tesla είχε παρουσιάσει ένα πολύ πρώιμο πρωτότυπο που μετά βίας μπορούσε να περπατήσει και να χαιρετήσει το πλήθος.

Δείτε επίσης: Η Amazon δοκιμάζει τα ανθρωποειδή ρομπότ Digit στις αποθήκες της

Βέβαια, αν και η εκτέλεση δεν ήταν η ιδανική, η ιδέα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία ενός ανθρωποειδούς ρομπότ που θα μπορούσε να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να αναλαμβάνει κάποιες κουραστικές, επικίνδυνες και βαρετές εργασίες, αν και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό δεν θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Η Tesla πίστευε ότι ήταν εφικτό αξιοποιώντας τη δουλειά της πάνω στο AI για το πρόγραμμα self-driving οχημάτων και την τεχνογνωσία της σε μπαταρίες και ηλεκτρικούς κινητήρες. Υποστήριξε ότι τα οχήματά της είναι ήδη ρομπότ σε τροχούς. Τώρα, χρειάζεται απλώς να τα μετατρέψει σε ανθρωποειδείς μορφές για να μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε ορισμένες εργασίες.

Πράγματι, σε μια συνέλευση των μετόχων της Tesla νωρίτερα φέτος, η εταιρεία έδειξε αρκετά ακόμη πρωτότυπα ρομπότ που φαίνονταν πολύ πιο προηγμένα και άρχισαν να εκτελούν πραγματικά χρήσιμες εργασίες.

Τον Σεπτέμβριο, παρουσιάστηκε άλλη μια ενημέρωση για το ρομπότ Optimus. Η Tesla είπε ότι το Optimus εκπαιδεύεται με νευρωνικά δίκτυα από άκρο σε άκρο και ήταν σε θέση να εκτελεί νέες εργασίες, όπως αυτόνομη ταξινόμηση αντικειμένων.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023: 1η στην Ευρώπη και 4η στον κόσμο η ελληνική αποστολή

Tesla Optimus Gen 2

Τώρα, η Tesla αποκάλυψε το Optimus Gen 2, μια νέα γενιά του πρωτότυπου ανθρωποειδούς ρομπότ:

Αυτή η έκδοση του Tesla Bot διαθέτει πλέον όλους τους actuators και αισθητήρες που έχουν σχεδιαστεί από την εταιρεία.

Φαίνεται επίσης πολύ πιο εκλεπτυσμένο.

Με αυτή τη νέα έκδοση, η Tesla λέει ότι το ανθρωποειδές ρομπότ είναι πλέον σε θέση να περπατήσει 30% πιο γρήγορα, κάτι που αυτόματα το καθιστά πιο χρήσιμο. Επίσης, η εταιρεία έχει μειώσει το βάρος του ρομπότ και έχει βελτιώσει την ισορροπία του.

Σε ένα βίντεο, το Optimus Gen 2 φαίνεται να εκτελεί ένα squat ενώ ισορροπεί.

Optimus Gen 2: Η νέα γενιά του ανθρωποειδούς ρομπότ της Tesla

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της κατασκευής ενός ανθρωποειδούς ρομπότ είναι τα χέρια και αυτό γιατί είναι το πιο χρήσιμο σημείο, αφού με αυτά μπορεί να κάνει διάφορες δουλειές. Τα χέρια ενός ρομπότ πρέπει να είναι αρκετά δυνατά για να σηκώνουν βάρη, αλλά να είναι και αρκετά ακριβή για να χειρίζονται ευαίσθητα αντικείμενα. Το Tesla Optimus Gen 2 διαθέτει ολοκαίνουργια χέρια για να ανταποκριθούν σε αυτά τα κριτήρια.

Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ανθρωποειδές ρομπότ της στις δικές της κατασκευαστικές δραστηριότητες, πολύ σύντομα. Μόλις αποδείξει τη χρησιμότητά του, θα ξεκινήσει να το πουλά σε πελάτες.

Δείτε επίσης: Νότια Κορέα: Βιομηχανικό ρομπότ σκότωσε κατά λάθος υπάλληλο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, πιστεύει πολύ σε αυτό το project και έχει “προβλέψει με σιγουριά” ότι το Optimus θα αντιπροσωπεύει “το μεγαλύτερο μέρος της μακροπρόθεσμης αξίας της Tesla“.

Ανθρωποειδή ρομπότ: Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν;

Τα πλεονεκτήματα των ανθρωποειδών ρομπότ έχουν κυρίως να κάνουν με την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν εργασίες που είναι επικίνδυνες ή δυσάρεστες για τους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εργασίες σε επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ακρίβεια και η αξιοπιστία που μπορούν να προσφέρουν. Προγραμματίζονται για να εκτελούν εργασίες με ακρίβεια και συνέπεια και άρα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τον άνθρωπο, διευκολύνοντάς τον σε διάφορες δουλειές.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η απουσία ανθρώπινων αναγκών των ανθρωποειδών ρομπότ. Καθώς δεν εξαρτώνται από τις ανθρώπινες ανάγκες και περιορισμούς, μπορούν να εργάζονται για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να απαιτούν ανάπαυση ή διακοπή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η αύξηση της ταχύτητας και της απόδοσης. Τα ανθρωποειδή ρομπότ μπορούν να εκτελούν εργασίες μεγάλου όγκου και υψηλής πολυπλοκότητας με μεγάλη ταχύτητα και αποδοτικότητα. Αυτό επιτρέπει την επιτάχυνση διάφορων διαδικασιών και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Πηγή: electrek.co