Σύμφωνα με τη Fidelity, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, έχει χάσει το 71% της αξίας της από τότε που αγοράστηκε από το δισεκατομμυριούχο Elon Musk (τον Οκτώβριο του 2022).

Η Fidelity, η οποία κατέχει μερίδιο στην X Holdings, δήλωσε στο Axios ότι είχε υποβαθμίσει την αξία των μετοχών της κατά 71,5% από την αγορά του Musk.

Ο επιχειρηματίας αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022. Έκτοτε έφερε πολλές αλλαγές, με πιο σημαντική ίσως την αλλαγή του ονόματος της πλατφόρμας σε X (τον Ιούλιο του 2023). Η εκτίμηση της Fidelity θα τοποθετούσε την αξία του Χ σε περίπου 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δείτε επίσης: Απατεώνες crypto καταχρώνται λειτουργία του Twitter για να προσποιηθούν γνωστούς λογαριασμούς

Ο αριθμός των μηνιαίων χρηστών του X μειώθηκε κατά 15% τον πρώτο χρόνο από την εξαγορά της πλατφόρμας από τον Musk, λόγω ανησυχιών για την αύξηση της ρητορικής μίσους και του ρατσιστικού περιεχομένου στην πλατφόρμα.

Επιπλέον, όπως είπαμε, ο δισεκατομμυριούχος έφερε και πολλές άλλες αλλαγές που θεωρήθηκαν αμφιλεγόμενες. Αρχικά, λίγο μετά την εξαγορά της πλατφόρμας, ο Musk ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος και απέλυσε πολλά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και το 50% του προσωπικού. Η μείωση του προσωπικού συνοδεύτηκε από προβλήματα, όπως η έλλειψη επαρκούς εποπτείας του περιεχομένου του Twitter. Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια προειδοποίηση στον Musk, αφού διαπίστωσε ότι το Χ είχε τις περισσότερες αναρτήσεις παραπληροφόρησης από όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε επίσης: Tesla: Αφαιρεί το Disney+ από τα οχήματά της λόγω διαμάχης Elon Musk-Bob Iger

Η μειωμένη αξία του X (Twitter) θα μπορούσε να είναι και συνέπεια της μαζικής απόσυρσης διαφημίσεων από το X. Πολλές μεγάλες εταιρείες αποφάσισαν να αποσυρθούν πρόσφατα από την πλατφόρμα, λόγω αντισημιτικών αναρτήσεων από χρήστες αλλά και από τον ίδιο τον Elon Musk. Ο Musk απάντησε στο μποϊκοτάζ λέγοντας στις εταιρείες “να πάνε να γαμ…..” κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι αναρτήσεις του δεν ήταν σωστές.

Ο Elon Musk είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, με καθαρή περιουσία 251 δισ. δολάρια. Όταν εξαγόρασε το Twitter, είπε ότι αγόραζε την εταιρεία “για να προσπαθήσει να βοηθήσει την ανθρωπότητα”.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία, έχει κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας και έχει επαναφέρει κάποιες αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, που είχαν αποκλειστεί προηγουμένως λόγω παραβιάσεων των πολιτικών του Twitter (π.χ. Donald Trump, Alex Jones).

Δείτε επίσης: “Go f— yourself” λέει ο Elon Musk σε εταιρείες που αποσύρουν διαφημίσεις από το X

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε πτώση της αξίας του X (Twitter)

Πέρα από την αγορά από τον Musk και την αλλαγή ονόματος, υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν επηρεάσει την πτώση της αξίας του X. Ένας από αυτούς είναι η γενική οικονομική κατάσταση.

Επίσης, οι αλλαγές στη στρατηγική της εταιρείας μπορεί να έχουν επηρεάσει την αξία του X. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αλλαγή στην κατεύθυνση της εταιρείας, την αλλαγή στην πολιτική των προϊόντων ή των υπηρεσιών, ή την αλλαγή στην οργανωτική δομή.

Μια άλλη πιθανή επίδραση μπορεί να προέρχεται από την αλλαγή στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην αγορά (π.χ. Threads της Meta), την αλλαγή στην τιμολόγηση των ανταγωνιστών, ή την αλλαγή στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τους ανταγωνιστές.

Πηγή: www.theguardian.com