Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) εκτόξευσε τον πρώτο του δορυφόρο για να μελετήσει τις μαύρες τρύπες. Είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που ξεκινά τέτοιο project. Η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε, επίσης, τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας για το 2024, που περιλαμβάνουν την προετοιμασία για την πρώτη της αποστολή με πλήρωμα στο διάστημα.

Ο δορυφόρος X-ray Polarimeter Satellite της Ινδίας, που εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα με τον πύραυλο PSLV του ISRO ετοιμάζεται να μελετήσει τις μαύρες τρύπες και άλλα ουράνια αντικείμενα.

Ο νέος αυτός δορυφόρος, που μεταφέρει δύο επιστημονικά payloads σε χαμηλή γήινη τροχιά, θα μελετήσει διάφορες αστρονομικές πηγές ακτίνων Χ.

Δείτε επίσης: Chandrayaan-4 Ινδία: Η νέα αποστολή θα φέρει δείγμα από το φεγγάρι

Η NASA ξεκίνησε μια παρόμοια αποστολή, πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2021, και έδειξε πόσες χρήσιμες πληροφορίες μπορούν να συλλεχθούν. Έκτοτε, έχουμε δει υπολείμματα εκρήξεων σουπερνόβα, καθώς και ρεύματα σωματιδίων που εκπέμπονται από τις μαύρες τρύπες.

Η νέα αποστολή της Ινδίας με τον δορυφόρο Χ-ray Polarimeter Satellite, αναμένεται να διαρκέσει περίπου 5 χρόνια, και οι Ινδοί επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τον μηχανισμό εκπομπής ακτίνων Χ διαφόρων αστρονομικών πηγών όπως οι μαύρες τρύπες, τα αστέρια νετρονίων και τα νεφελώματα.

Τα επιστημονικά payloads θα ερευνήσουν ιδιαίτερα την πόλωση των έντονων πηγών ακτίνων Χ στο διάστημα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού ακτινοβολίας και της γεωμετρίας τέτοιων ουράνιων πηγών.

Δείτε επίσης: Η Ινδία θα στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2040

Οι μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα, που σχηματίζονται από τα υπολείμματα των αστεριών που πεθαίνουν.

Στις μαύρες τρύπες, μια τεράστια ποσότητα μάζας πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, συσσωρεύεται σε μια πολύ μικρή περιοχή, με μια βαρυτική έλξη

που είναι τόσο ισχυρή που ακόμη και το φως δεν μπορεί να περάσει χωρίς να έλκεται από αυτή.

Η νέα αποστολή της Ινδίας στοχεύει να μελετήσει περίπου 50 πιθανές κοσμικές πηγές, μακροπρόθεσμα, χρησιμοποιώντας αυτό το δορυφόρο.

Η εκτόξευση του δορυφόρου για τη μελέτη των μαύρων τρυπών έρχεται μετά από μια σειρά επιτυχημένων εκτοξεύσεων από τον ISRO το 2023, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοποριακής αποστολής Chandrayaan-3 που προσεδάφισε σκάφος στον σεληνιακό Νότιο Πόλο και ενός δορυφόρου που εκτοξεύτηκε για να μελετήσει τον Ήλιο.

Δείτε επίσης: Aditya-L1 Ινδία: Το διαστημικό σκάφος είναι έτοιμο να εξερευνήσει τον Ήλιο

Η Ινδία εκτόξευσε δορυφόρο για να μελετήσει τις μαύρες τρύπες

Μέσα στο 2024, η Ινδία ετοιμάζεται και για την πολυαναμενόμενη πρώτη αποστολή με πλήρωμα στο διάστημα. Η αποστολή αυτή ονομάζεται Gaganyaan.

Με τις νέες αποστολές, η Ινδία αποδεικνύει την αφοσίωσή της στη διαστημική εξερεύνηση.

Επιπλέον, η Ινδία σχεδιάζει να επεκτείνει την εξερεύνησή της σε άλλους πλανήτες, όπως ο Άρης και ο Δίας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν περαιτέρω τις συνθήκες και την εξέλιξη αυτών των πλανητών, ενώ θα αυξήσει την κατανόησή μας για το σύμπαν.

Τέλος, η Ινδία ελπίζει να αναπτύξει την ικανότητά της να εκτελεί πιο περίπλοκες και απαιτητικές αποστολές, όπως η αναζήτηση για ζωή σε άλλους πλανήτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις και να αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε το σύμπαν.

Πηγή: www.independent.co.uk