Φανταστείτε ένα νοσοκομείο, το κέντρο της σωτηρίας ζωών και της κρίσιμης φροντίδας, να πέφτει θύμα ενός αόρατου επιτιθέμενου. Ο επιτιθέμενος δεν είναι κάποιος ιός ή καταστροφικό φυσικό γεγονός, αλλά ένας κυβερνοεγκληματίας που χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό για να παραλύσει τα συστήματα του νοσοκομείου. Τα τελευταία χρόνια, τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει στόχος αυτών των αόρατων, αλλά ισχυρών απειλών και των επιθέσεων ransomware. Οι κυβερνοεγκληματίες, με ένα μόνο πλήκτρο, κρυπτογραφούν ευαίσθητα δεδομένα και απαιτούν λύτρα, συχνά σε κρυπτονομίσματα, για να τα απελευθερώσουν. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια κρίσιμων προσωπικών και επαγγελματικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών για ασθενείς, δημιουργώντας ένα σημαντικό δίλημμα για τα ιδρύματα υγείας.

Δείτε επίσης: Γαλλία: Νοσοκομείο ακύρωσε επεμβάσεις λόγω κυβερνοεπίθεσης

Οι αρχές και οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια συνήθως συμβουλεύουν κατά της πληρωμής των λύτρων. Υποστηρίζουν ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των κυβερνοεγκληματιών όχι μόνο δίνει κίνητρο για περαιτέρω εγκληματική δραστηριότητα, αλλά δεν προσφέρει καμία εγγύηση για την ανάκτηση των δεδομένων. Ωστόσο, για τα νοσοκομεία, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι. Η δυνητική απώλεια των δεδομένων των ασθενών μπορεί να απειλήσει σοβαρά τη φροντίδα των ανθρώπων και τη λειτουργία του νοσοκομείου, αναγκάζοντας τους διαχειριστές να επιδεικνύουν μια πιο ευαίσθητη ισορροπία.

Και σαν να μην ήταν αρκετή η απειλή των ransomware, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν όλο και πιο επιθετικές τακτικές. Ένα από αυτά είναι το swatting – καταθέτοντας ψευδείς αναφορές στην αστυνομία για να προκαλέσουν έκτακτη αντίδραση που θα έχει ως στόχο το θύμα. Μια άλλη στρατηγική που προκαλεί ανατριχίλα περιλαμβάνει απειλές για την πώληση δεδομένων ασθενών στο Dark Web, μια περιοχή του διαδικτύου που είναι γνωστή για παράνομες δραστηριότητες.

Πρόσφατα, αντίστοιχες τακτικές χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Fred Hutchinson Cancer Center στο Seattle, το οποίο έπεσε θύμα επίθεσης ransomware, ακολουθούμενη από απειλές swatting. Επίσης, το Integris Health της Οκλαχόμα αντιμετώπισε απειλές για πώληση δεδομένων ασθενών στο σκοτεινό ιστό.

Δείτε ακόμα:

Alphv/BlackCat ransomware: Έκλεψε δεδομένα από το Morrison Community Hospital;

Το τοπίο των κυβερνοαπειλών εξελίσσεται ταχέως, με τους δράστες να καταφεύγουν σε διάφορα ακραία μέτρα για να εκμεταλλευτούν τις επιθέσεις τους. Η συχνότητα και ένταση αυτών των επιθέσεων έχουν υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη για αξιόπιστα μέτρα κυβερνοασφάλειας στα ιδρύματα υγείας. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτές τις αυξανόμενες απειλές, η συζήτηση γύρω από την ψηφιακή ασφάλεια στην υγεία δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.

Μια σημαντική στρατηγική προστασίας είναι η εκπαίδευση του προσωπικού. Τα άτομα πρέπει να είναι ενήμερα για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι, όπως το phishing, και να γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν τις επιθέσεις. Η δημιουργία και η τήρηση αντιγράφων ασφαλείας είναι άλλη μια κρίσιμη στρατηγική. Τα αντίγραφα ασφαλείας πρέπει να είναι ενημερωμένα και να αποθηκεύονται σε ασφαλή τοποθεσία, μακριά από το δίκτυο, ώστε να μην επηρεαστούν από την επίθεση ransomware.

Η εφαρμογή των ενημερώσεων και των patches είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Οι επιθέσεις ransomware συχνά εκμεταλλεύονται γνωστές ευπάθειες στο λογισμικό, τις οποίες οι ενημερώσεις και τα patches συνήθως διορθώνουν. Η χρήση εργαλείων ανίχνευσης εισβολών και προστασίας από κακόβουλο λογισμικό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιθέσεων ransomware. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να ανιχνεύσουν και να μπλοκάρουν τις επιθέσεις πριν προλάβουν να προκαλέσουν ζημιά.

Δείτε επίσης: Δύο νοσοκομεία της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την επίθεση ransomware LockBit

Τέλος, η χρήση δικτύων zero-trust μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία. Σε αυτά τα δίκτυα, κάθε αίτημα για πρόσβαση σε πόρους ελέγχεται και επαληθεύεται, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από εσωτερικό ή εξωτερικό παράγοντα.

Πηγή: bnnbreaking