Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21 Ιανουαρίου), ένας μικρός αστεροειδής έπεσε από τον ουρανό και συγκρούστηκε με την ατμόσφαιρα της Γης κοντά στο Βερολίνο, παράγοντας ένα φωτεινό φαινόμενο ορατό για μίλια μακριά. Τέτοιες παρατηρήσεις συνήθως συμβαίνουν μερικές φορές τον χρόνο – αλλά αυτή ήταν μοναδική, γιατί ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες περίπου τρεις ώρες πριν τη σύγκρουση.

Δείτε επίσης: Κολοσσιαίος αστεροειδής θα έρθει πιο κοντά στη Γη απ’ ό,τι έχει έρθει ποτέ το φεγγάρι

Ο αστεροειδής, με το όνομα “2024 BXI“, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον αυτοανακηρυγμένο κυνηγό αστεροειδών, Krisztián Sárneczky, αστρονόμο στο Ορος Πισκέτστετο, μέρος του Παρατηρητηρίου Konkoly στην Ουγγαρία. Αναγνώρισε τον αστρικό βράχο χρησιμοποιώντας το 60 εκατοστών τηλεσκόπιο Schmidt στο παρατηρητήριο. Λίγο μετά την ανακάλυψη του διαστημικού βράχου, η NASA έδωσε λεπτομερή πρόγνωση για το πού και πότε θα χτυπήσει ο μετεωρίτης.

Μια ζωντανή κάμερα στην πόλη του Λειψία στη βόρεια Γερμανία κατέγραψε εικόνες από ένα εξαιρετικά φωτεινό μετεωρίτη, παρακολουθώντας τον να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο αστεροειδής, που εκτιμάται ότι είχε πλάτος περίπου 1 μέτρο πριν την πτώση του, πιθανότατα άρχισε να διασπείρεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Βερολίνου και “πιθανότατα άφησε μερικούς μετεωρίτες στο έδαφος” κατά την εκτίμηση του Denis Vida, μεταδιδακτορικού ερευνητή στη φυσική των μετεωριτών στο Western University του Καναδά, σύμφωνα με το CBS News.

Δείτε ακόμα: Τελικά, θα πέσει ο αστεροειδής 2007 FT3 στη Γη το 2024; Τι λέει η NASA;

Ο Sárneczky ανακάλυψε εκατοντάδες αστεροειδείς τα τελευταία χρόνια και ήταν ο πρώτος που ανιχνεύσει τον αστεροειδή 2022 EB5 περίπου δύο ώρες πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης. Χρησιμοποίησε δεδομένα

από το Παρατηρητήριο Konkoly για να ανιχνεύσει αυτό το ερχόμενο βράχο επίσης.

Η παρατήρησή του είναι απίστευτα ασυνήθιστη. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, το 99% των αστεροειδών κοντά στη Γη μικρότερων από 30 μέτρα δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Όσο πιο μικρός είναι ένας αστεροειδής, τόσο πιο κοντά πρέπει να είναι στη Γη για να το ανιχνεύσουν οι επιστήμονες, κάτι που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των επιπτώσεων εκ των προτέρων, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κοντινοί αστεροειδείς της Γης μπορούν να κρύβονται στην αντανάκλαση του ήλιου, όπως ο μετεωρίτης που εκτοξεύθηκε από την κατεύθυνση του ανατέλλοντος ήλιου πάνω από την πόλη της Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013. Αυτός ο απρόσμενος διαστημικός βράχος έσπασε παράθυρα, προκάλεσε προσωρινή τύφλωση σε πεζούς, προξένησε αμέσως εγκαύματα από υπεριώδες φως και τραυμάτισε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής πέρασε σε απόσταση μόλις 4.000 χιλιομέτρων από τη Γη

Οι διαστημικές υπηρεσίες των κυβερνήσεων αναπτύσσουν αυτήν τη στιγμή νέες τεχνολογίες για τη σάρωση των ουρανών για αστεροειδείς πριν αυτοί έρθουν σε επαφή με τη Γη, συμπεριλαμβανομένου του δορυφόρου NEO Surveyor της NASA, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2027, και του NEOMIR της ESA, που αναμένεται να εκτοξευθεί μετά το 2030.

Πηγή: livescience