Το FBI προειδοποιεί ότι hackers χρησιμοποιούν υπηρεσίες courier για τη συλλογή χρημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων από θύματα. Αυτή η τάση εντοπίζεται κυρίως σε tech support scams και απάτες πλαστοπροσωπίας που εμπλέκουν κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το FBI προειδοποιεί το κοινό για απατεώνες που δίνουν οδηγίες στα θύματα, πολλά από τα οποία είναι ηλικιωμένοι πολίτες, να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μετρητά και/ή να αγοράσουν χρυσό, ασήμι ή άλλα πολύτιμα μέταλλα για να προστατεύσουν τα χρήματά τους“, ανέφερε το FBI. “Οι εγκληματίες κανονίζουν ώστε να συναντηθούν τα θύματα προσωπικά με τους courier για να παραλάβουν τα μετρητά ή τα πολύτιμα μέταλλα“.

Δείτε επίσης: YouTube: Διαγράφει 1.000 απάτες βίντεο με διαφημίσεις τεχνητής νοημοσύνης

Σε πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες υποδύονται υπαλλήλους τεχνικής υποστήριξης ή κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Σε άλλες περιπτώσεις, εμφανίζονται ως υπάλληλοι εταιρειών τεχνολογίας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των θυμάτων έχουν παραβιαστεί ή βρίσκονται υπό άμεση απειλή και τους πείθουν να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να προστατευτούν. Τα θύματα εξαναγκάζονται να μετατρέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μετρητά ή πολύτιμα μέταλλα ή καλούνται να στείλουν τα χρήματα σε εμπόρους μετάλλων, που θα στείλουν τα μέταλλα απευθείας στις κατοικίες των θυμάτων.

Στη συνέχεια, οι απατεώνες στέλνουν courier για να συναντήσουν τα θύματα στα σπίτια τους ή σε δημόσιους χώρους για να πάρουν τα χρήματα ή τα πολύτιμα μέταλλα.

Δείτε επίσης: Οι καταναλωτές νιώθουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα απάτης

Οι απατεώνες υπόσχονται επίσης να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του θύματος σε έναν ασφαλή λογαριασμό, κάτι που δεν ισχύει, αφού κλέβουν τα κεφάλαια και εξαφανίζονται. Αυτό το περίπλοκο σχέδιο έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2023, το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI (IC3) σημείωσε άνοδο σε αυτή τη δραστηριότητα με συνολικές απώλειες άνω των 55 εκατομμυρίων δολαρίων“, είπε το FBI.

Προστασία από απάτες

Το FBI συμβουλεύει τους πολίτες να μην στέλνουν χρήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα

σε τρίτους, ακόμα και αν ισχυρίζονται ότι σχετίζονται με κάποια νόμιμη ή κυβερνητική υπηρεσία ή κάποια υπηρεσία courier.

Επίσης, δεν πρέπει να μοιράζονται τις διευθύνσεις του σπιτιού τους ή να κανονίζουν συναντήσεις με αγνώστους για να στείλουν μετρητά μετά από αιτήματα που υποβάλλονται μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων.

Άλλα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή κλικ σε ανεπιθύμητα αναδυόμενα παράθυρα στον υπολογιστή σας, καθώς και σε συνδέσμους και συνημμένα που αποστέλλονται μέσω μηνυμάτων και email.
  • Αποφυγή επικοινωνίας με άγνωστους αριθμούς τηλεφώνου.
  • Αποφυγή λήψης λογισμικού που προτείνουν τρίτοι μέσω emails.
  • Απαγόρευσης πρόσβασης τρίτων στον υπολογιστή και τους λογαριασμούς.
Οι hackers χρησιμοποιούν υπηρεσίες courier για να κλέψουν χρήματα

Συνηθισμένες απάτες

Μια από τις πιο συχνές μορφές online απάτης είναι η απάτη phishing, όπου οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και λεπτομέρειες πιστωτικών καρτών, μέσω κακόβουλων emails ή ιστοσελίδων.

Δείτε επίσης: Facebook: Αναρτήσεις απάτης με το μήνυμα «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε»

Επίσης, υπάρχουν οι απάτες προώθησης κακόβουλου λογισμικού, όπου οι χρήστες παραπλανώνται να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν malware, πιστεύοντας ότι είναι ένα χρήσιμο πρόγραμμα ή εφαρμογή.

Οι απάτες πληρωμής είναι επίσης συχνές, όπου οι απατεώνες ζητούν από τα θύματα να πληρώσουν για προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν υπάρχουν ή δεν παρέχονται πραγματικά.

Τέλος, οι ρομαντικές απάτες είναι μια άλλη κοινή μορφή online απάτης, όπου οι εγκληματίες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδες γνωριμιών και προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα τους, προσποιούμενοι ότι έχουν ανάγκη για οικονομική βοήθεια.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com