Η Meta προσπαθεί να βρει τρόπους, ώστε να εντοπίζει και να επισημαίνει εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) και εμφανίζονται στο Facebook, το Instagram και το Threads. Πολλές φορές, οι εικόνες αυτές χρησιμοποιούνται από “άτομα και οργανισμούς που θέλουν να εξαπατήσουν άλλους ανθρώπους“.

Οι ρεαλιστικές εικόνες που δημιουργούνται μέσω του AI imaging tool της Meta έχουν ήδη λάβει την ετικέτα AI, αλλά ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της εταιρείας, Nick Clegg, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θέλει να επισημαίνει εικόνες που δημιουργούνται από άλλα εργαλεία AI (υπηρεσίες τρίτων).

Οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης της Meta περιέχουν ήδη metadata και αόρατα υδατογραφήματα, που δείχνουν σε άλλους οργανισμούς ότι η εικόνα αναπτύχθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει εργαλεία που θα μπορούν να εντοπίσουν αντίστοιχους δείκτες σε εικόνες που δημιουργούνται από AI εργαλεία που έχουν φτιάξει άλλες εταιρείες (π.χ. Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney και Shutterstock).

Δείτε επίσης: Deepfake scam: Πώς μια ψεύτικη τηλεδιάσκεψη οδήγησε στην κλοπή $25 εκατ.

Καθώς η διαφορά μεταξύ ανθρώπινου και συνθετικού περιεχομένου γίνεται θολή, οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν πού βρίσκεται το όριο“, είπε ο Clegg.

Οι άνθρωποι συχνά συναντούν περιεχόμενο που δημιουργείται από AI για πρώτη φορά και οι χρήστες μας έχουν πει ότι εκτιμούν τη διαφάνεια γύρω από αυτήν τη νέα τεχνολογία. Επομένως, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να γνωρίζουν πότε το φωτορεαλιστικό περιεχόμενο που βλέπουν έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη“.

Ο Clegg είπε ότι η Meta εργάζεται γι’ αυτό το project και οι ετικέτες θα εφαρμοστούν σε όλες τις γλώσσες τους επόμενους μήνες.

Η δυνατότητα θα περιορίζεται (τουλάχιστον αρχικά) σε εικόνες. Τα εργαλεία AI που παράγουν ήχο και βίντεο δεν περιλαμβάνουν επί του παρόντος αυτούς τους δείκτες, αλλά η εταιρεία θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αποκαλύπτουν και να προσθέτουν ετικέτες σε αυτό το περιεχόμενο, όταν δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.

Δείτε επίσης: Αμερικανοί νομοθέτες ασχολούνται με τα deepfakes μετά το σκάνδαλο με την Taylor Swift

Η Meta θα τοποθετήσει επίσης μια πιο εμφανή ετικέτα σε “ψηφιακά δημιουργημένες ή τροποποιημένες” εικόνες, βίντεο ή ήχο όταν πιστεύεται ότι αυτό το περιεχόμενο είναι επικίνδυνο και προσπαθεί να παραπλανήσει τους ανθρώπους για ένα σημαντικό θέμα.

Η εταιρεία εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας τεχνολογίας για την αυτόματη ανίχνευση περιεχομένου που δημιουργείται από AI, ακόμα κι αν το περιεχόμενο δεν έχει τους αόρατους δείκτες ή όταν αυτοί οι δείκτες έχουν αφαιρεθεί.

Άνθρωποι και οργανισμοί που θέλουν ενεργά να εξαπατήσουν τους ανθρώπους με περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, θα αναζητήσουν τρόπους να παρακάμψουν τις διασφαλίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον εντοπισμό του. Σε ολόκληρο τον κλάδο και την κοινωνία μας γενικότερα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά“, είπε ο Clegg.

Δείτε επίσης: Rufus Amazon: Ο νέος AI φίλος σας για τις αγορές σας!

Αυτή η κίνηση της Meta είναι σημαντική για την προστασία των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αυξάνει τη διαφάνεια γύρω από την προέλευση και τη δημιουργία του περιεχομένου. Με την επισήμανση των εικόνων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, οι χρήστες θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση του περιεχομένου που βλέπουν και να αποφασίσουν αν θέλουν να το εμπιστευτούν ή όχι.

Επιπλέον, η επισήμανση των εικόνων AI μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και του ψευδούς περιεχομένου. Οι εικόνες που δημιουργούνται από AI μπορούν να είναι πολύ πειστικές και να χρησιμοποιηθούν για να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες ή να εξαπατήσουν τους χρήστες. Με την επισήμανση αυτών των εικόνων, η Meta επιδιώκει να προειδοποιήσει τους χρήστες για την πιθανότητα παραπληροφόρησης.

Τέλος, η κίνηση αυτή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διαφάνεια και η ευθύνη είναι κρίσιμες για την εμπιστοσύνη των χρηστών και η επισήμανση των εικόνων AI μπορεί να δείξει ότι η Meta λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις ανησυχίες των χρηστών για την ακρίβεια και την αξιοπιστία του περιεχομένου.

Πηγή: www.theguardian.com