Άγιος Βαλεντίνος: Οι online απάτες αυξάνονται την “ημέρα τον ερωτευμένων”. Μάθε τα πιο συνηθισμένα scams και δες πώς μπορείς να προστατευτείς!

Σήμερα είναι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και οι ερωτευμένοι όλου του κόσμου είναι έτοιμοι να εκφράσουν την αγάπη τους με λουλούδια, κάρτες με καρδιές και άλλα χαριτωμένα δώρα. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα μαγαζιά που πωλούν όλα αυτά τα καλούδια θησαυρίζουν. Όμως, οι ανθοπώλες, οι ζαχαροπλάστες και οι κοσμηματοπώλες δεν είναι οι μόνοι που περιμένουν εξαιρετικά κέρδη… Οι hackers και οι απατεώνες περιμένουν, επίσης, με ανυπομονησία τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι απατεώνες του διαδικτύου προσπαθούν να ξεγελάσουν ανυποψίαστους ανθρώπους που αναζητούν την αγάπη για να τους αποσπάσουν πολύτιμα δεδομένα ή να τους κλέψουν χρήματα.

Δείτε επίσης: Άγιος Βαλεντίνος: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για romance scams

Ας δούμε τις 5 κορυφαίες online απάτες κατά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

1. Ρομαντικές απάτες ή romance scams: Οι απατεώνες προσεγγίζουν χρήστες μέσω social media και dating apps και αρχίζουν να μιλούν μαζί τους. Σύντομα τους εκφράζουν τον υποτιθέμενο έρωτά τους και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων. Αφού έχει δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, οι επιτιθέμενοι πείθουν τα θύματα να τους δώσουν χρήσιμες προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες ή να τους στείλουν χρήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις λένε ότι έχουν ανάγκη τα χρήματα ή τα ζητούν για να ταξιδέψουν και να συναντήσουν το θύμα.

2. Ψεύτικοι ιστότοποι: Το διάστημα πριν από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, εμφανίζονται χιλιάδες νέα domains με τους όρους «Valentine» ή «love». Πολλοί χρήστες κάνουν σχετικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο για να βρουν δώρα ή ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς να περάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με το ταίρι τους. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ιστότοποι αξιόπιστοι. Οι απατεώνες δημιουργούν ιστοσελίδες που προσφέρουν ελκυστικές προσφορές για δώρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπως κοσμήματα, γλυκά ή λουλούδια, αλλά μόλις πληρώσετε, δεν παραλαμβάνετε ποτέ το προϊόν.

3. Απάτες μέσω email και απάτες με διαφημίσεις. Ερευνητές ασφαλείας της Check Point είχαν εντοπίσει πέρυσι μια καμπάνια που παρέδιδε emails με θέματα όπως “Η ανταμοιβή σας για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε!” Οι αποστολείς των κακόβουλων email μιμούνταν γνωστές εταιρείες, όπως η Ace Hardware ή η Home Depot. Επίσης, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες διαφημίσεις ή διαγωνισμούς σε social media, που υπόσχονται ελκυστικά δώρα για τον Άγιο Βαλεντίνο. Για να συμμετάσχετε, ζητούν προσωπικές πληροφορίες ή πληροφορίες πιστωτικής κάρτας, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούν για απάτη.

Δείτε επίσης: Crypto dating scams: Συνδυασμός romance και crypto scams με στόχο χρήστες dating apps

4. Απάτες Chatbot: Με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, οι online απάτες αυξάνονται. Ειδικοί λένε ότι τα AI chatbots μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδυθούν πιθανούς ρομαντικούς συντρόφους, πείθοντας τους ανθρώπους ότι βρίσκονται σε μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης. Το chatbot μπορεί να ζητήσει χρήματα ή ευαίσθητες πληροφορίες.

5. Απάτες με ευχετήριες κάρτες: Οι απατεώνες μπορούν να στέλνουν αυτοματοποιημένα μηνύματα τύπου «Χαρούμενη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» που φαίνεται να προέρχονται από φίλους ή μέλη της οικογένειας. Τέτοια μηνύματα μπορούν να περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους που εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό ή κλέβουν πληροφορίες.

Δείτε επίσης: FTC: Οι Αμερικανοί έχασαν 10 δισεκατομμύρια από απάτες το 2023

Προστασία από online απάτες που σχετίζονται με τον Άγιο Βαλεντίνο

Πρώτον, είναι σημαντικό να είστε πάντα σε επιφυλακή για ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα ή μηνύματα που φαίνονται ύποπτα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συνδέσμους που οδηγούν σε ιστότοπους απάτης ή να ζητούν προσωπικές πληροφορίες.

Δεύτερον, αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που δεν αναγνωρίζετε ή που φαίνονται ύποπτοι. Αν είστε αβέβαιοι, κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο για τον ιστότοπο ή την εταιρεία προτού κάνετε κλικ.

Τρίτον, χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τις απάτες.

Τέλος, μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες σε άτομα ή ιστότοπους που δεν ξέρετε καλά. Μην δίνετε στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, τον αριθμό ταυτότητας ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες και μην στέλνετε χρήματα σε άτομα που μιλάτε μαζί τους μόνο στο διαδίκτυο.

Πηγή: www.cybertalk.org