Τον περασμένο μήνα ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι έγινε η πρώτη εμφύτευση τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου και τώρα επιστρέφει με νέα, λέγοντας ότι το άτομο είναι σε θέση να ελέγξει το ποντίκι ενός υπολογιστή με τη σκέψη του. Ωστόσο, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρόοδος είναι καλή, ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως… και είναι σε θέση να ελέγχει το ποντίκι, να μετακινεί το ποντίκι στην οθόνη απλώς με τη σκέψη του“, είπε ο Musk σε ένα X Spaces event.

Ο δισεκατομμυριούχος, που είναι ιδιοκτήτης της Neuralink είπε ότι τώρα γίνονται προσπάθειες για την επίτευξη όσο των δυνατών περισσότερων πατημάτων κουμπιών με τη σκέψη καθώς αυτό είναι απαραίτητο για τη χρήση του ποντικιού.

Δείτε επίσης: Το Neuralink του Elon Musk θα είναι ευάλωτο από άποψη ασφάλειας

Πέρυσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε άδεια στη Neuralink να πραγματοποιήσει την πρώτη της δοκιμή για το εμφύτευμά της σε ανθρώπους.

Προηγουμένως, η Neuralink είχε πει ότι γίνεται χειρουργική τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση. Ο αρχικός στόχος ήταν να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους, κάτι που ξεκινά να κάνει τώρα ο πρώτος άνθρωπος που έχει το Neuralink τσιπ στον εγκέφαλό του.

Η πρώιμη επιτυχία της πρώτης ανθρώπινης δοκιμής θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό ορόσημο για τις προσπάθειες της Neuralink να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να επικοινωνήσουν, λόγω παράλυσης ή άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες, επομένως δεν γνωρίζουμε αν η εμφύτευση του τσιπ αποτελεί σημαντική επιστημονική πρόοδο.

Ο τελικός στόχος της Neuralink είναι να χρησιμοποιήσει εμφυτεύματα για να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές, ώστε να μπορούν άτομα με προβλήματα ή παράλυση να ελέγξουν smartphone ή υπολογιστές. Επίσης, η εταιρεία ευελπιστεί να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης. Όπως οι υπάρχουσες διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, το εμφύτευμα της Neuralink συλλέγει ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος και τα ερμηνεύει ως ενέργειες.

Δείτε επίσης: Εγκεφαλικό εμφύτευμα βοηθά γυναίκα να ανακτήσει την γνωστική λειτουργία μετά από τραυματισμό

Ο Musk είπε τον περασμένο μήνα ότι το πρώτο προϊόν της εταιρείας θα ονομάζεται Telepathy, προσθέτοντας ότι οι αρχικοί χρήστες του θα είναι άτομα που έχουν πρόβλημα με τα άκρα τους.

Πάντως, σίγουρα οι καταναλωτές δεν θα έχουν ευρεία πρόσβαση στην τεχνολογία σύντομα. Θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές δοκιμές και η Neuralink θα πρέπει να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να προσφέρει το τσιπ σε όλους τους ανθρώπους.

Η δοκιμή είναι μέρος αυτού που η Neuralink αποκαλεί «PRIME Study», συντομογραφία για το «Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface», που στοχεύει να μελετήσει την ασφάλεια του εμφυτεύματος και λειτουργικότητα της συσκευής.

Ο πρώτος ασθενής με τσιπ της Neuralink ελέγχει το ποντίκι υπολογιστή με τη σκέψη του

Η Neuralink δημιουργήθηκε το 2016, με την ελπίδα να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο διασύνδεσης των ανθρώπων με μηχανές. Ο Musk έχει πει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο στους ανθρώπους να ενσωματώσουν την εικονική πραγματικότητα με τον δικό τους εγκέφαλο.

Δείτε επίσης: Εμφύτευμα εγκεφάλου αποκαθιστά εν μέρει την κίνηση τετραπληγικού άνδρα

Η τεχνολογία της Neuralink θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με τους υπολογιστές μέσω της σκέψης, δημιουργώντας μια νέα μορφή επικοινωνίας.

Επίσης, ο Musk πιστεύει ότι η τεχνολογία της εταιρείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων νευρολογικών διαταραχών, όπως η άνοια, η κατάθλιψη και η επιληψία.

Το τσιπ της Neuralink θα μπορούσε, ακόμα, να επιτρέψει στους ανθρώπους να συγχρονίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της υπεροχής της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: edition.cnn.com