Η Google λανσάρει τα Gemma 2B και 7B, δύο open-source μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να αξιοποιήσουν ευρύτερα την έρευνα που διεξήχθη στο Gemini.

Ενώ το Gemini είναι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ανταγωνίζεται άμεσα (και είναι σχεδόν τόσο ισχυρό όσο) το ChatGPT της OpenAI, το Gemma πιθανώς να προτιμάται για πιο απλές εργασίες, όπως απλά chatbots.

Διαβάστε επίσης: Google: Μετονομάζει το Bard AI σε Gemini και λανσάρει νέα εφαρμογή

Ωστόσο, αυτά τα μοντέλα μπορεί να αντισταθμίσουν την πολυπλοκότητα με ταχύτητα και χαμηλότερο κόστος χρήσης. Η Google υποστηρίζει ότι τα μοντέλα Gemma υπερέχουν σημαντικά μεγαλύτερων μοντέλων σε κρίσιμα σημεία αναφοράς και μπορούν να εκτελούνται απευθείας σε φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή. Θα είναι διαθέσιμα μέσω των πλατφορμών Kaggle, Hugging Face, NeMo της Nvidia και Vertex AI της Google.

Η παρουσία της Gemma στον κόσμο του open-source διαφέρει σημαντικά από τον τρόπο που εισήχθη το Gemini. Ενώ οι προγραμματιστές επικαλούνται το Gemini, εργάζονται είτε μέσω του API είτε μέσω της πλατφόρμας Vertex AI της Google. Με τη μετατροπή του Gemma σε open-source μοντέλο, οι περισσότεροι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν την τεχνητή νοημοσύνη της Google για καλύτερη πρόσβαση αντί να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Και τα δύο μεγέθη μοντέλων θα είναι διαθέσιμα με εμπορική άδεια, ανεξάρτητα από το μέγεθος του οργανισμού, τον αριθμό των χρηστών και τον τύπο του έργου. Ωστόσο, η Google — όπως και άλλες εταιρείες — συχνά απαγορεύει τη χρήση των μοντέλων της για συγκεκριμένες εργασίες, όπως την ανάπτυξη προγραμμάτων όπλων.

Το Gemma θα κυκλοφορήσει επίσης με «υπεύθυνα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης», καθώς στα open-source μοντέλα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα από τα περισσότερα κλειστά συστήματα όπως το Gemini. Ο Tris Warkentin, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων στο Google DeepMind, δήλωσε ότι η εταιρεία ανέλαβε «πιο εκτεταμένη red-teaming με το Gemma λόγω των πιθυανών κινδύνων που ενέχουν τα ανοιχτά μοντέλα».

Δείτε περισσότερα: Gemini AI: Google & Samsung συνεργάζονται για να το φέρουν στο Galaxy S24

Η ευθύνη των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης είναι να επιτρέψει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις δικές τους οδηγίες ή μια λίστα απαγορευμένων λέξεων κατά την ανάπτυξη του Gemma στα έργα τους. Επιπλέον, περιλαμβάνει ένα εργαλείο εντοπισμού σφαλμάτων μοντέλων που επιτρέπει στους χρήστες να εξετάσουν τη συμπεριφορά του Gemma και να διορθώσουν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Warkentin, προς το παρόν τα μοντέλα αποδίδουν καλύτερα σε εργασίες που σχετίζονται με την αγγλική γλώσσα. “Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με την κοινότητα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αγοράς, πέρα από την αγγλική γλώσσα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν το Gemma στο Kaggle, ενώ οι χρήστες του Google Cloud χρεώνονται για πρώτη φορά 300 $ (~278€). Η εταιρεία αναφέρει ότι οι ερευνητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έως και 500.000 $ (~463.000€) σε χρεώσεις cloud.

Αν και δεν είναι σαφές, πόση ζήτηση υπάρχει για μικρότερα μοντέλα όπως το Gemma, άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν κυκλοφορήσει μικρότερες εκδόσεις των ναυαρχίδων τους. Το Meta κυκλοφόρησε πέρσι το Llama 2 7B, τη μικρότερη εκδοχή του Llama 2. Το Gemini κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των Gemini Nano, Gemini Pro και Gemini Ultra, ενώ η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πιο γρήγορο Gemini 1.5 — κυρίως προς επαγγελματίες χρήστες και προγραμματιστές.

Δείτε ακόμη: Το Gemini της Google είναι διαθέσιμο μέσω του Vertex AI

Πηγή: theverge.com