Δύο Κινέζοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 20 ετών αφού κατηγορούνται για προσπάθεια εξαπάτησης της Apple, ζητώντας αντικατάσταση 5.000 ψεύτικων iPhones (αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων) με γνήσιες συσκευές.

Η Apple προσφέρει εγγύηση ενός έτους για τα νέα iPhone, δίνοντας τη δυνατότητα επιστροφής προβληματικών συσκευών για αντικατάσταση. Επιπλέον, η Apple παρέχει προγράμματα ασφαλιστικής προστασίας, επιτρέποντας στους πελάτες να επεκτείνουν την περίοδο εγγύησης.

Η εταιρεία παρέχει διάφορες μεθόδους υποβολής ελαττωματικών iPhone για επισκευές ή αντικαταστάσεις: δωρεάν αποστολή του τηλεφώνου στην Apple μέσω της United Parcel Service (UPS), επίσκεψη σε κατάστημα λιανικής της Apple ή μετάβαση σε εξουσιοδοτημένο πάροχο σέρβις.

Δείτε επίσης: iPhone 16 Pro: Τα 10 νέα χαρακτηριστικά που θα φέρει

Μεταξύ Ιουλίου 2017 και Δεκεμβρίου 2019, οι δύο Κινέζοι Haotian Sun και Pengfei Xue προσπάθησαν να εξαπατήσουν την Apple ζητώντας αντικατάσταση για υποτιθέμενα προβληματικά iPhones, που ήταν στην πραγματικότητα ψεύτικα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Κινέζοι θέλησαν να αποκτήσουν με δόλο αυθεντικά iPhone από την Apple.

Ψεύτικα iPhones με πλαστά IMEI και σειριακούς αριθμούς

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κακόβουλης εκστρατείας τους, οι Κινέζοι έστελναν πλαστές συσκευές από το Χονγκ Κονγκ σε commercial mail receiving agency (CMRA) mailboxes σε καταστήματα UPS, τα οποία άνοιξαν χρησιμοποιώντας τις πραγματικές άδειες οδήγησης και τις πανεπιστημιακές τους κάρτες.

Στη συνέχεια, υπέβαλαν τα ψεύτικα iPhones με παραπλανητικούς σειριακούς αριθμούς και αριθμούς IMEI σε καταστήματα λιανικής Apple και εξουσιοδοτημένους παρόχους σέρβις της Apple και έλαβαν νέα αυθεντικά iPhone.

Δείτε επίσης: 5 αξεσουάρ iPhone για να βγάζετε τις πιο σούπερ φωτογραφίες

Οι αυθεντικές συσκευές στάλθηκαν στους απατεώνες στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι τις πουλούσαν για να μοιραστούν τα παράνομα κεφάλαια μεταξύ τους και με δύο συνεργάτες τους.

Οι Sun και Xue συνελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2019 και κατηγορούνται για απάτη μέσω ταχυδρομείου και συνωμοσία για απάτη μέσω ταχυδρομείου.

Ο καθένας αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών και έχει προγραμματιστεί να καταδικαστούν στις 21 Ιουνίου 2024.

Ποιες είναι οι πιο συχνές μέθοδοι απάτης με ψεύτικα iPhones;

Σε αυτή την περίπτωση, οι απατεώνες εξαπάτησαν την ίδια την Apple με τα ψεύτικα iPhones, αλλά τις περισσότερες φορές στοχεύουν χρήστες. Μία από τις πιο συχνές μεθόδους απάτης είναι η πώληση iPhones με τροποποιημένο λογισμικό. Οι απατεώνες αλλάζουν το λογισμικό της συσκευής ώστε να μοιάζει με το λειτουργικό σύστημα της Apple, αλλά στην πραγματικότητα, η συσκευή δεν είναι αυθεντική.

Επίσης, οι απατεώνες συχνά πωλούν ψεύτικα iPhones ως ‘κλειδωμένα’ ή ‘απενεργοποιημένα’. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή δεν μπορεί να συνδεθεί σε κάποιο δίκτυο ή να χρησιμοποιηθεί, και ο αγοραστής πρέπει να πληρώσει επιπλέον για να την ‘ξεκλειδώσει’, το οποίο συχνά είναι αδύνατο.

Δείτε επίσης: Apple: Μην τοποθετείτε το βρεγμένο σας iPhone μέσα σε ρύζι

Μια άλλη συχνή μέθοδος απάτης είναι η πώληση ψεύτικων iPhones σε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Οι απατεώνες προσπαθούν να πείσουν τους αγοραστές ότι πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουν, αλλά στην πραγματικότητα, το iPhone είναι ψεύτικο.

Τέλος, οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιήσουν ψεύτικες φωτογραφίες και περιγραφές προϊόντων για να πείσουν τους αγοραστές ότι πρόκειται για αυθεντικά iPhones. Συχνά, αυτές οι φωτογραφίες και οι περιγραφές είναι αντιγραφές από αυθεντικές αγγελίες, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αναγνώριση της απάτης.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com