Η Intel θα παράγει προσαρμοσμένους επεξεργαστές, σχεδιασμένους από τη Microsoft, για τη Microsoft, στο πλαίσιο ενός deal, που σύμφωνα με την Intel, αξίζει περισσότερο από 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δείτε επίσης: Intel: Οι επεξεργαστές Arrow Lake και Lunar Lake θα κυκλοφορήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024

Η Intel ανακοίνωσε το deal με τη Microsoft, κατά τη διάρκεια του Intel Foundry event σήμερα. Αν και καμία από τις δύο εταιρείες δεν καθόρισε που θα χρησιμοποιηθούν οι επεξεργαστές, το Bloomberg σημείωσε σήμερα ότι η Microsoft έχει κάνει εσωτερικά σχέδια τόσο για επεξεργαστές όσο και για επιταχυντές τεχνητής νοημοσύνης.

Στην επίσημη ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, δήλωσε: “Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας πολύ συναρπαστικής μετάβασης πλατφόρμας που θα μετασχηματίσει θεμελιωδώς την παραγωγικότητα για κάθε οργανισμό και ολόκληρο τον κλάδο.”

Οι επεξεργαστές θα χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία 18A της Intel, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος του σχεδίου της εταιρείας από τότε που ο CEO Pat Gelsinger επέστρεψε για να αναστρέψει τα πράγματα. Η εταιρεία βασίζεται στις υπηρεσίες εύρεσης τσιπ για να επανακατακτήσει την κορυφή του κόσμου της κατασκευής τσιπ, και φαίνεται ότι η Microsoft θα είναι ο πρώτος μεγάλος πελάτης για αυτό το έργο.

Δείτε ακόμα: Intel: Ανακοίνωσε νέα chips υπολογιστών για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης

Το deal μεταξύ Microsoft και Intel ενισχύει τους στόχους των εταιρειών

Η στήριξη στην παραγωγή των σχεδίων άλλων, αποτελεί έναν οδηγό που έχει λειτουργήσει καλά για την ανταγωνιστική εταιρεία Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), η οποία έχει επικερδείς συνεργασίες με εταιρείες όπως η Apple, η Qualcomm και η AMD.

Οι νέοι σχεδιασμοί εργοστασίων της Intel έρχονται καθώς οι περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν να παράγουν τα δικά τους εξατομικευμένα chips, ωστόσο αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις. Η Intel πρόσφατα ανέβαλλε το άνοιγμα ενός εργοστασίου chips στο Οχάιο αξίας 20 δισ. δολαρίων για το 2026 — αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2025 — αναφέροντας ένα αργό αγορά chips και καθυστερήσεις σε κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Δείτε επίσης: Microsoft: Σημαντικές εξελίξεις για το Microsoft Copilot

Η Intel επικεντρώνεται στην επέκταση της ηγεσίας της στην κατασκευή τσιπ, επενδύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και την επιτάχυνση της ψηφιακής μεταμόρφωσης, συνάπτοντας deal όπως αυτό με τη Microsoft. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της, επενδύοντας σε νέες εγκαταστάσεις και εργοστάσια για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της. Επιπλέον, η Intel επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία της σε νέους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αυτονομία οχημάτων και η προηγμένη ρομποτική. Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω στρατηγικών εταιρικών σχέσεων και εξαγορών, που θα της επιτρέψουν να επωφεληθεί από τις δυνατότητες και την εμπειρογνωμοσύνη άλλων εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας.

Πηγή: theverge