Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πραγματοποιούν καθημερινά επιθέσεις, στοχεύοντας τόσο απλούς χρήστες όσο και επιχειρήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς επιλέγουν οι hackers τους στόχους τους (ποια χαρακτηριστικά έχουν συνήθως τα θύματα) και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε για να μην πέσετε και εσείς θύματα των κυβερνοεγκληματιών.

Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των θυμάτων;

Οι hackers επιλέγουν συνήθως τους στόχους τους με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Τα θύματα των κυβερνοεπιθέσεων συχνά δεν έχουν επαρκείς γνώσεις και εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις απειλές ή δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν σε αυτές.

Επιπλέον, τα θύματα δείχνουν συχνά υπερβολική εμπιστοσύνη σε άλλους ανθρώπους στο διαδίκτυο, κάτι που τους καθιστά ευάλωτους σε επιθέσεις. Αυτοί οι χρήστες τείνουν να δημοσιεύουν πολλές προσωπικές πληροφορίες στα social media, ενώ μπορεί να πέσουν πιο εύκολα στην παγίδα phishing emails και να δώσουν credentials και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες σε αγνώστους που παρουσιάζονται σαν φίλοι ή αξιόπιστες υπηρεσίες και εταιρείες.

Δείτε επίσης: Ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας με τη στρατηγική άμυνα σε βάθος

Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά ανήσυχοι ή φοβισμένοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στις απάτες των hackers. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιθέσεις (π.χ. phishing) συχνά παίζουν με τον φόβο και την ανησυχία των ανθρώπων, προσπαθώντας να τους πείσουν να ανταποκριθούν γρήγορα χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες.

Επιπλέον, ο υπερβολικός σεβασμός ή ο φόβος μπορεί να κάνει κάποιον πιο ευάλωτο στους hackers. Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως αυθεντίες για να τρομάξουν τα θύματα ή να κερδίσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη τους. Ένα phishing email, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίζεται ως επείγον αίτημα από το αφεντικό σας. Οι απατεώνες παρουσιάζονται επίσης συχνά ως εκπρόσωποι κυβερνητικών υπηρεσιών ή των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου.

Τέλος, οι επιτιθέμενοι επιλέγουν στόχους που αποθηκεύουν στα συστήματά τους πολύτιμες πληροφορίες και που η συνεχής λειτουργία τους είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, οι hackers στοχεύουν επιχειρήσεις και κρίσιμες υποδομές γιατί ξέρουν ότι εκεί μπορεί να βρουν σημαντικά δεδομένα.

Δείτε επίσης: Gaming & Κυβερνοασφάλεια: Κίνδυνοι και τρόποι προστασίας

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει να γίνει στόχος των hackers;

Για να αποφύγει κάποιος να γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων, θα πρέπει αρχικά να είναι ενημερωμένος για τις διάφορες μορφές απειλών που υπάρχουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση για τα διάφορα είδη κακόβουλου λογισμικού, τις τεχνικές phishing και τις τακτικές social engineering που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η εφαρμογή των τελευταίων ενημερώσεων ασφαλείας στις συσκευές και τις εφαρμογές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις πιο πρόσφατες απειλές και να εμποδίσει τους επιτιθέμενους να εκμεταλλευτούν ευπάθειες στο λογισμικό.

Η χρήση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς είναι επίσης κρίσιμη. Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να είναι περίπλοκοι, να περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα και να μην περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ίδιοι κωδικοί σε πολλαπλούς λογαριασμούς. Επιπλέον, η χρήση ενός password manager μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την προστασία των κωδικών πρόσβασης.

Δείτε επίσης: Κυβερνοασφάλεια: Εξέλιξη των Ρόλων με Νέες Δεξιότητες και AI

Η χρήση λογισμικού antivirus μπορεί να βοηθήσει. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να ανιχνεύσουν και να απομακρύνουν τον κακόβουλο κώδικα πριν προκαλέσει ζημιά στο σύστημα.

Τέλος, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε emails, μηνύματα και κλήσεις που λαμβάνετε. Αποφύγετε να ανοίγετε emails που δεν περιμένετε και μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και συνημμένα που φαίνονται ύποπτα. Επίσης, μην μοιράζεστε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες με τρίτους μέσω emails και μηνυμάτων.