Ο Joe Biden προειδοποίησε ότι τα κινεζικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται για την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων Αμερικανών πολιτών και κρίσιμων υποδομών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για τα “συνδεδεμένα οχήματα” με τεχνολογία από την Κίνα και για τον αντίκτυπό τους στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Έχω δώσει εντολή στον Υπουργό Εμπορίου να διεξαγάγει έρευνα για συνδεδεμένα οχήματα με τεχνολογία από «επικίνδυνες χώρες» και να αναλάβει δράση για να ανταποκριθεί στους κινδύνους“, είπε ο Biden.

Δείτε επίσης: Tesla: Σύντομα κι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν πρόσβαση στους Superchargers

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, τα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα είναι συνδεδεμένα με άλλα συστήματα, όπως τηλέφωνα, συστήματα πλοήγησης, κρίσιμες υποδομές και τις εταιρείες που τα κατασκεύασαν.

Η σύγχρονη τεχνολογία στα κινεζικά και σε πολλά άλλα αυτοκίνητα τα καθιστά ‘έξυπνα’. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συλλέγουν, να αποθηκεύουν και να αναλύουν δεδομένα από τον οδηγό και τον τρόπο οδήγησής τους.

Biden: Τα κινεζικά αυτοκίνητα συλλέγουν δεδομένα και απειλούν την εθνική ασφάλεια

Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες για την τοποθεσία, τις συνήθειες οδήγησης, τις προτιμήσεις ενέργειας και την κατανάλωση καυσίμου, καθώς και προσωπικές πληροφορίες όπως η διεύθυνση του οδηγού, οι συχνές τοποθεσίες που επισκέπτεται και οι επαφές του.

Αν αυτά τα δεδομένα διαρρεύσουν μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την ιδιωτικότητα των πολιτών των ΗΠΑ. Επιπλέον, αν οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων ή οι πάροχοι υπηρεσιών τους έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για εμπορικούς σκοπούς ή να τα πωλήσουν σε τρίτους.

Δείτε επίσης: Apple Car: Η Apple ακύρωσε το project για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Όπως λέει και η ανακοίνωση, “τα συνδεδεμένα οχήματα από την Κίνα θα μπορούσαν να συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα

για τους πολίτες μας και την υποδομή μας και να τα στέλνουν πίσω στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας“.

Υπάρχει ακόμα ανησυχία ότι θα μπορούσε να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτά τα αυτοκίνητα απομακρυσμένα.

Σύμφωνα με τον Biden, η Κίνα ακολουθεί αθέμιτες πρακτικές για να κυριαρχήσει στην αγορά των αυτοκινήτων, φέρνοντας πολλά από τα οχήματά της στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ασιατική χώρα επιβάλλει περιορισμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα και στα οχήματα άλλων χωρών που στέλνονται εκεί. Επομένως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναρωτιέται γιατί να μην κάνει και εκείνος το ίδιο. “Γιατί πρέπει να επιτρέπεται στα συνδεδεμένα οχήματα από την Κίνα να λειτουργούν στη χώρα μας χωρίς διασφαλίσεις;“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για την έρευνα για τα κινεζικά αυτοκίνητα έρχεται μετά από ένα άλλο διάταγμα που υπέγραψε ο Biden, το οποίο απαγορεύει τη μαζική πώληση ή μεταφορά προσωπικών δεδομένων Αμερικανών σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Δείτε επίσης: Ford: Η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδόν αποσύρθηκε από την Αυστραλία

Οι αντίπαλοί μας εκμεταλλεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών για να απειλήσουν την εθνική μας ασφάλεια. Αγοράζουν αυτά τα δεδομένα για να εκβιάσουν και να παρακολουθήσουν άτομα, να στοχεύσουν αυτούς που θεωρούν αντιφρονούντες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και να πραγματοποιήσουν άλλες κακόβουλες δραστηριότητες“, είπε πρόσφατα ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick B. Garland.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com