Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,84 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία κατηγορείται ότι εμποδίζει τις αντίπαλες υπηρεσίες music streaming (π.χ. Spotify) να λένε στους χρήστες iPhone ότι θα μπορούσαν να βρουν φθηνότερους τρόπους για να εγγραφούν, εκτός του καταστήματος εφαρμογών της Apple.

Η Margrethe Vestager, η επικεφαλής της ΕΕ για τον ανταγωνισμό και τις ψηφιακές υπηρεσίες, λέει ότι η Apple “έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της” ως διανομέας music streaming apps. Επιπλέον, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα από πού, πώς και σε ποιες τιμές μπορούν να αγοράσουν συνδρομές για μουσικές υπηρεσίες.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο στη Meta για παρακολούθηση χρηστών με σκοπό τη «συμπεριφορική διαφήμιση»

Αυτό είναι παράνομο και έχει επηρεάσει εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές“, δήλωσε η Vestager σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το πρόστιμο στην Apple.

Η Apple, από την άλλη μεριά, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για βλάβη των καταναλωτών και υποστηρίζει ότι “η ευρωπαϊκή επιτροπή αγνοεί την πραγματικότητα μιας αγοράς που είναι ακμάζουσα, ανταγωνιστική και αναπτύσσεται γρήγορα“.

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών “ανταγωνίζονται σε ίσους όρους ανταγωνισμού” στο κατάστημα εφαρμογών της Apple.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Apple το 2020, ένα χρόνο αφότου το Spotify υπέβαλε καταγγελία κατά της Apple για άδικη μεταχείριση των ανταγωνιστών της. Η καταγγελία ανέφερε ότι η Apple ζητούσε από τους παρόχους περιεχομένου να πληρώσουν ένα τέλος 30% για αγορές μέσω του in-app συστήματος πληρωμών της Apple. Ωστόσο, η υπηρεσία της Apple, Apple Music, δεν πλήρωσε αντίστοιχο τέλος. Το Spotify είπε επίσης ότι η Apple το εμπόδισε να αναφέρει πληροφορίες, σχετικά με subscription deals, σε χρήστες iPhone.

Δείτε επίσης: Amazon Γαλλία: Πρόστιμο € 32 εκατ. για παρακολούθηση εργαζομένων

Πρόστιμο € 1,84 δισ. στην Apple για παραβίαση των νόμων περί ανταγωνισμού

Η Apple είναι “ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές smartphone” και το λειτουργικό της σύστημα “είναι ο μόνος τρόπος να προσφέρουμε την εφαρμογή μας σε οποιονδήποτε έχει iPhone

“, αναφέρει το Spotify.

Τον Ιανουάριο, η Apple ανακοίνωσε αλλαγές στον χειρισμό των εφαρμογών στην ΕΕ. Για παράδειγμα, υπάρχει η ιδέα να επιτρέπονται καταστήματα εφαρμογών τρίτων σε iPhone και iPad για πρώτη φορά. Επίσης, η εταιρεία υποσχέθηκε σημαντικές περικοπές στις χρεώσεις στο κατάστημα εφαρμογών της.

Οι αλλαγές αποκαλύφθηκαν εν αναμονή των κανονισμών της ΕΕ που θα τεθούν σε ισχύ αυτόν τον μήνα ως μέρος του νόμου για τις ψηφιακές αγορές.

Δείτε επίσης: Χαρακτηριστικά Chips για 16 νέες συσκευές της Apple

Συνέπειες προστίμου

Η πρώτη και πιο άμεση συνέπεια για την Apple είναι η οικονομική επιβάρυνση από το πρόστιμο των €1.84 δισεκατομμυρίων. Αυτό θα μπορούσε να έχει επίπτωση στα κέρδη της εταιρείας και στην αξία των μετοχών της.

Επιπλέον, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για περαιτέρω νομικές διενέξεις και πρόστιμα σε άλλες χώρες ή περιοχές, όπου η Apple έχει σημαντική παρουσία.

Το περιστατικό μπορεί να αναγκάσει την εταιρεία να αλλάξει τις πρακτικές της σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τις εφαρμογές τρίτων στο App Store της, πράγμα που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην επιχειρηματική της στρατηγική και στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Για τους ανταγωνιστές της Apple, όπως το Spotify, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει νέες ευκαιρίες. Θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αύξηση της διαφάνειας και της ανταγωνιστικότητας στο App Store, προσφέροντας πιο φθηνές εναλλακτικές λύσεις στους χρήστες.

Πηγή: edition.cnn.com