Χιλιάδες Ολλανδικά διαβατήρια είναι διαθέσιμα στο dark web μαζί με άλλα ευαίσθητα έγγραφα που κλάπηκαν όλα σε επιθέσεις ransomware σε Ολλανδικές εταιρείες τους τελευταίους μήνες.

Δείτε επίσης: Νοσοκομεία σε 6 πολιτείες δέχτηκαν επίθεση ransomware

Ο broadcaster RTL Nieuws εντόπισε ψηφιακά αντίγραφα από πάνω από 5.100 Ολλανδικά διαβατήρια που κλάπηκαν από επιθέσεις ransomware και δημοσιεύτηκαν στο dark web. Εντόπισε επίσης άλλα ευαίσθητα έγγραφα πολλών χιλιάδων Ολλανδών, συμπεριλαμβανομένων εκκαθαριστικών τραπεζικών λογαριασμών, αποδείξεων μισθού και ακόμη και εγγράφων διαζυγίων. Κακόβουλοι φορείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια έγγραφα για να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας.

Ο broadcaster μίλησε με θύματα των οποίων τα έγγραφα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, και πολλοί δεν ήταν ενήμεροι γι’ αυτό. Σύμφωνα με το RTL, τώρα φοβούνται ότι οι εγκληματίες θα καταχραστούν στο τέλος την ταυτότητά τους.

Τα έγγραφα και τα ολλανδικά διαβατήρια κλάπηκαν σε επιθέσεις ransomware σε Ολλανδικές εταιρείες. Το ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που κρυπτογραφεί τα δεδομένα σε μολυσμένους υπολογιστές. Τα θύματα πρέπει να πληρώσουν ένα λύτρο για να ανακτήσουν τα δεδομένα τους. Αν η εταιρεία αρνηθεί να πληρώσει, οι εγκληματίες δημοσιεύουν τα κλεμμένα δεδομένα.

Δείτε ακόμα: Αζερμπαϊτζάν: Το news outlet Mikroskop δέχτηκε επίθεση ransomware

Πάνω από τριάντα ολλανδικές εταιρείες έπεσαν θύματα επίθεσης ransomware τους τελευταίους μήνες. Περισσότερες από 30 δεν πλήρωσαν τα λύτρα. Σύμφωνα με το RTL, κλάπηκαν κατά μέσο όρο 160 ταυτότητες, συνήθως υπαλλήλων ή πελατών, από κάθε μία από αυτές. Πολλές από αυτές τις εταιρείες δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμες να πληρώσουν αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν πώς – το email των χάκερ είχε καταλήξει στο φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Τα κλεμμένα έγγραφα από τις επιθέσεις ransomware, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ολλανδικά διαβατήρια, συσκευάζονται και πωλούνται ξανά σε άλλους κυβερνοεγκληματίες

. Τα πακέτα των εγγράφων κοστίζουν ανάμεσα σε λίγες δεκάδες και εκατοντάδες ευρώ.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του Ολλανδικού Αρχείου Προστασίας Δεδομένων, όπως δήλωσε στο RTL Nieuws, είναι η ποσότητα των κλεμμένων δεδομένων. Οι συνέπειες της κλοπής ταυτότητας μπορεί να είναι “ιδιαίτερα δραματικές.” Στην απάτη ταυτότητας, ο εγκληματίας προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος για να εγγραφεί σε συνδρομές ή να ανοίξει πιστωτικές κάρτες, μεταξύ άλλων.

Δείτε επίσης: Ρουμανία: 18 νοσοκομεία επηρεάστηκαν από επίθεση ransomware

Ποιες είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι προστασίας από το ransomware;

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας από τις επιθέσεις ransomware, όπως αυτή που εξέθεσε ολλανδικά διαβατήρια, είναι η χρήση αξιόπιστου λογισμικού ασφάλειας. Η τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων είναι άλλη μια σημαντική μέθοδος προστασίας. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρείτε το λειτουργικό σύστημα και όλες τις εφαρμογές σας ενημερωμένες. Η εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιθέσεων ransomware. Η κατανόηση των τακτικών που χρησιμοποιούν οι επιτθιέμενιπο όπως το phishing, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την παγίδευση. Τέλος, η χρήση εργαλείων προστασίας ταυτότητας και πρόσβασης, όπως οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και η διαδικασία επαλήθευσης δύο παραγόντων, μπορεί να προσφέρει επιπλέον στρώματα ασφάλειας.

Πηγή: nltimes