Η Nvidia, η οποία «τροφοδοτεί» την τεχνητή νοημοσύνη με τα chip της, κατηγορείται από τρεις συγγραφείς για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται, ότι τα βιβλία τους – τα οποία προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα – χρησιμοποιήθηκαν χωρίς άδεια, για να εκπαιδεύσει την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης NeMo.

Διαβάστε σχετικά: Pokemon εναντίον Palworld λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων

Οι Brian Keene, Abdi Nazemian και Stewart O’Nan ανέφεραν πως τα έργα τους συνεισέφεραν σε ένα σύνολο περίπου 196.640 βιβλίων που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του NeMo, πριν την απόσυρσή τους τον Οκτώβριο λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Σε μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, οι συγγραφείς τόνισαν, ότι η Nvidia παραδέχτηκε την εκπαίδευση του NeMo με τα δεδομένα τους και, συνεπώς, παραβίασε τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Υπάρχουν αιτήσεις για αποζημιώσεις χωρίς συγκεκριμένα ποσά σε άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων τα έργα με πνευματικά δικαιώματα συνέβαλαν στην εκπαίδευση των κορυφαίων γλωσσικών μοντέλων της NeMo τα τελευταία τρία χρόνια.

Μεταξύ των έργων που καλύπτονται από τη μήνυση είναι το μυθιστόρημα του Keene του 2008 «Ghost Walk», το μυθιστόρημα του Nazemian του 2019 «Like a Love Story» και η νουβέλα του O’Nan το 2007 «Last Night at the Lobster».

Η Nvidia καθώς και οι δικηγόροι των συγγραφέων δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στα αιτήματα για περαιτέρω σχόλια την Κυριακή.

Η Nvidia προωθεί το NeMo ως έναν γρήγορο και προσιτό τρόπο χρήσης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε επίσης: Μήνυση σε εταιρείες social media για την αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των νέων

Άλλες εταιρείες που έχουν μήνυση για την τεχνολογία περιλαμβάνουν την OpenAI, που δημιούργησε την πλατφόρμα AI ChatGPT.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει καταστήσει την Nvidia την αγαπημένη των επενδυτών.

Οι μετοχές της εταιρείας chip με έδρα στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια έχουν αυξηθεί κατά περίπου 600% από το τέλος του 2022, δίνοντας στη Nvidia μια αγοραία αξία περίπου 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: cnbc