Ο Ρωσο-Σουηδός υπήκοος Roman Sterlingov, χειριστής του Bitcoin Fog, καταδικάστηκε από την ομοσπονδιακή επιτροπή της Ουάσινγκτον, για ξέπλυμα χρήματος από το 2011 έως το 2021.

Δείτε επίσης: Νιγηριανός φυλακίζεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Το Bitcoin Fog ήταν ένα από τα μακροβιότερα “tumblers” κρυπτονομισμάτων στο dark web, το οποίο χρησιμοποιούσαν κυβερνοεγκληματίες από πολλές σκοτεινές αγορές darknet για ξέπλυμα χρήματος από τις εγκληματικές τους ενέργειες.

Οι υπηρεσίες ανάμειξης επιτρέπουν στους χρήστες να αποκρύψουν την προέλευση των ψηφιακών τους αποκτημάτων, ώστε να μπορούν να αναληφθούν με ασφάλεια σε “νέα” πορτοφόλια που δεν συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες, καθιστώντας δυσκολότερο για τις αρχές να ανιχνεύσει τα κεφάλαια.

Οι χρήστες υποβάλλουν τα νομίσματά τους σε αυτές τις πλατφόρμες και λαμβάνουν ένα ανώνυμο token που καθορίζει τα ποσά ανάληψης, με μια χρέωση για την υπηρεσία. Η υπηρεσία λαμβάνει νομίσματα από πολλούς χρήστες και τα αναμιγνύει σε ένα κρυφό κοινόχρηστο ταμείο πριν τα επαναδιανείμει, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό και τη σύνδεσή τους με την αρχική πηγή.

Ως ένας από τους πιο διαχρονικούς tumblers στο darknet, το Bitcoin Fog έγινε δημοφιλές και είχε σημαντική επισκεψιμότητα.

Δείτε ακόμα: Ο ιδρυτής του Bitzlato crypto exchange ομολογεί ότι η υπηρεσία χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το Bitcoin Fog έκανε ξέπλυμα χρήματος σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων πιστεύεται ότι σχετίζεται με διάφορα εγκλήματα.

Η αναπληρώτρια Εισαγγελέας, Lisa Monaco, υπογράμμισε ότι μια αφοσιωμένη ομάδα εξέτασε με προσοχή τις συναλλαγές Bitcoin μέσω της blockchain για να εντοπίσει και να καταστήσει υπεύθυνο τον Sterlingov.

Ο Sterlingov αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών για ξέπλυμα χρήματος μέσω του Bitcoin Fog, μαζί με έως πέντε χρόνια για τη λειτουργία μη αδειοδοτημένης μεταφοράς χρημάτων και για μεταφορά χρημάτων χωρίς άδεια στην Περιοχή της Ουάσιγκτον.

Οι υπηρεσίες ανάμειξης βρίσκονται πάντα στη στοχευμένη ματιά των αρχών επιβολής του νόμου, καθώς διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαδικασία ξεπλύματος χρήματος για τους κυβερνοεγκληματίες.

Πρόσφατες ενέργειες από διεθνείς αρχές εφαρμογής του νόμου επέκτειναν τις επιθέσεις στο Tornado Cash, ChipMixer και Blender.io, για συνδρομή σε συμμορίες ransomware και χάκερ της Βόρειας Κορέας στο να ξεπλένουν τα έσοδα από μεγάλες κλοπές κρυπτονομισμάτων.

Δείτε επίσης: Τέσσερις άνδρες κατηγορούνται για επενδυτική απάτη που οδήγησε σε απώλεια $ 18 εκατομμυρίων

Το ξέπλυμα χρημάτων, όπως στην περίπτωση του Bitcoin Fog είναι μια σοβαρή παραβίαση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Πρώτον, η ενίσχυση της νομοθεσίας και της επιβολής της είναι ζωτικής σημασίας. Οι χώρες πρέπει να θεσπίσουν νόμους που καθιστούν το ξέπλυμα χρημάτων εγκληματική πράξη και να επιβάλλουν αυστηρές ποινές για τους ενόχους. Δεύτερον, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων. Οι τράπεζες, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες και άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τις τακτικές ξεπλύματος χρημάτων και πώς να τις αναγνωρίσουν. Τέλος, η χρήση τεχνολογίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρημάτων. Οι τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση ύποπτων συναλλαγών και την αναγνώριση προτύπων που μπορεί να υποδηλώνουν ξέπλυμα χρημάτων.

Πηγή: bleepingcomputer