Μία νέα τεχνολογία στις μπαταρίες λιθίου-θείου, μπορεί να τις φορτίζει σε λιγότερο από πέντε λεπτά, αντί για τις ώρες που απαιτούνται επί του παρόντος.

Δείτε επίσης: Harvard: Παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνηση που φορτίζουν σε 10 λεπτά

Οι μπαταρίες λιθίου-θείου αποτελούν μία από τις λίγες τεχνολογίες που ίσως κάποια μέρα αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου που χρησιμοποιούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συσκευών και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερη ενέργεια, ενώ η χρήση του θείου σημαίνει ότι τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή τους είναι πιο εύκολα και φθηνότερα να βρεθούν.

Ωστόσο, παρουσιάζουν αρκετά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν διατηρούν τη φόρτισή τους και χρειάζονται αρκετό χρόνο για να φορτιστούν, απαιτώντας μερικές φορές έως και 10 ώρες για να ξαναγεμίσουν. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εισέλθουν ευρέως στην αγορά.

Η νέα μελέτη ασχολείται με το προαναφερθέν πρόβλημα, επιτρέποντας την πολύ πιο γρήγορη φόρτιση. Με τη βοήθεια ενός νέου είδους καταλύτη, φτιαγμένου από ένα υλικό άνθρακα και σμήγματα κοβάλτιου-ψευδαργύρου, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια μπαταρία με μεγάλη ισχύ που μπορούσε να φορτίσει σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Shizhang Qiao από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, που ηγήθηκε της εργασίας, “Η έρευνά μας έχει το δυναμικό να επαναπροσδιορίσει τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και να προωθήσει την ανάπτυξη υψηλής απόδοσης μπαταριών για διάφορες εφαρμογές.

Δείτε ακόμα: Zeekr: Η νέα «Χρυσή Μπαταρία» προσθέτει 500 χιλιόμετρα εμβέλειας

Η ομάδα αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη περιεκτική προσπάθεια επιδιόρθωσης των αργών ρυθμών φόρτισης και εκφόρτισης των μπαταριών λιθίου-θείου. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την έναρξη μιας σειράς νέων εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ηλεκτρονικών ειδών όσο και της αποθήκευσης ενέργειας για το δίκτυο.

Η ανακοίνωση έγινε όταν η Gelion, μια ξεχωριστή βρετανο-αυστραλιανή εταιρεία μπαταριών, δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σχέδιά της για μπαταρίες λιθίου-θείου λειτουργούν. Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτές τις μπαταρίες σε προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών αεροσκαφών που μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν κατακόρυφα, καθώς και σε drones και πιο παραδοσιακά ηλεκτρικά οχήματα.

Υπάρχει μια έντονη αναγνώριση της αναμενόμενης σημασίας της τεχνολογίας Li-S στη μετάβαση στην ενέργεια και την αναμενόμενη εμπορική κλίμακα της αγοράς“, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Gelion, σημειώνοντας ότι πολλές από τις αναμενόμενες εφαρμογές της τεχνολογίας θα προέλθουν από τομείς όπου το βάρος και η ασφάλεια είναι σημαντικά.

Δείτε επίσης: Νέα επαναστατική ανακάλυψη φέρνει μπαταρίες που φορτίζονται σε πέντε λεπτά

Η τεχνολογία Li-S έχει γνωριστεί εδώ και καιρό ότι έχει δυνατότητες, αλλά δεν είναι απλό να επιτευχθούν οι επιδόσεις που προσφέρουν οι μπαταρίες Li-S.

Πηγή: independent