Η Κίνα παρουσιάζει νέα σχέδια για τη βιομηχανική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και άλλα σημαντικά νέα σχετικά με την κυβερνοασφάλεια που αξίζει να γνωρίζετε.

1. Η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει τη βιομηχανική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφοριών της Κίνας ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ένα σχέδιο για τη βελτίωση της ασφάλειας δεδομένων στον βιομηχανικό τομέα της χώρας. Τα σχέδια στοχεύουν στην αποτελεσματική εξάλειψη των «μεγάλων κινδύνων» έως το τέλος του 2026.

Διαβάστε περισσότερα: Η κυβερνοασφάλεια πρέπει να βελτιωθεί, λένε οι ειδικοί

Οι προληπτικές ενέργειες περιλαμβάνουν ασκήσεις έκτακτης ανάγκης που προσομοιώνουν επιθέσεις ransomware και εκπαίδευση για την ασφάλεια δεδομένων. Αυτές οι δράσεις θα εφαρμοστούν σε περισσότερες από 45.000 εταιρείες στον βιομηχανικό τομέα.

«Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά συχνά προβληματικά σενάρια, όπως επιθέσεις ransomware, backdoor ευπάθειες, ανεξέλεγκτες ενέργειες από το προσωπικό και απομακρυσμένη λειτουργία και συντήρηση, θα ενισχύσουμε την αυτοαξιολόγηση και την αυτόματη διόρθωση των κινδύνων, εφαρμόζοντας προσεκτικά μέτρα διαχείρισης και προστασίας», σύμφωνα με το Reuters.

2. Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας θεσπίζει νέες διατάξεις για την υποβολή αναφορών στον κυβερνοχώρο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ) έχει δηλώσει πως οι τράπεζες θα πρέπει να αναφέρουν σημαντικά γεγονότα σχετικά με την κυβερνοασφάλεια εντός 72 ωρών. Αυτό αποτελεί μέρος ευρύτερων προγραμμάτων για τη θέσπιση νέων απαιτήσεων αναφοράς σχετικά με την κυβερνοασφάλεια μέχρι το 2024.

Η ακριβής και έγκαιρη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας, δήλωσε η Kate Le Quesne, Διευθύντρια Προληπτικής Πολιτικής του RBNZ, σε μια δήλωση. Η τράπεζα συνεργάστηκε στενά με τη ρυθμιστική αρχή των χρηματοπιστωτικών αγορών της χώρας για την καθιέρωση κοινών προτύπων αναφοράς.

«Λάβαμε χρήσιμα σχόλια σχετικά με τρόπους απλούστευσης και συντονισμού στην συνεργασία μας με άλλους φορείς», είπε η κ. Le Quesne. Σύμφωνα με τους κανόνες, οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να αναφέρουν όλα τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρο στον κυβερνοχώρο κάθε έξι μήνες και άλλα ετησίως.

Πέρυσι, η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε μια νέα υπηρεσία για να ενισχύσει την κυβερνοασφάλειά της απέναντι στην αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.

3. Κορυφαίες ιστορίες κυβερνοασφάλειας αυτόν τον μήνα

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι το εργαλείο κυβερνοασφάλειας, το οποίο υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι διαθέσιμο σε ένα μοντέλο «pay-as-you-go» από την 1η Απριλίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανακοίνωσε σχέδια προς τα τέλη Φεβρουαρίου για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας στα λιμάνια των ΗΠΑ, με τη δημιουργία ενισχυμένου ρόλου για το Λιμενικό Σώμα. Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους κυβερνήτες των πολιτειών ότι ξένοι χάκερ στοχεύουν στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη τη χώρα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία στον Καναδά αναφέρθηκε σε μια «ανησυχητική» κυβερνοεπίθεση προς το τέλος του Φεβρουαρίου, αλλά δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν επηρεάστηκαν και δεν υπήρξε απειλή για την ασφάλεια.

Η Microsoft αναφέρει ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στα συστήματά της από το Midnight Blizzard, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών πρόσβασης σε αποθετήρια πηγαίου κώδικα και εσωτερικά συστήματα. Ο τεχνολογικός γίγαντας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις παραβίασης κάποιου συστήματος που φιλοξενεί τη Microsoft.

Η UnitedHealth Group, μια μεγάλη εταιρεία ασφάλισης υγείας στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι έχει καταβάλει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που πλήττονται από την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην Change Healthcare, θυγατρική της εταιρείας.

4. Περισσότερα για την κυβερνοασφάλεια στην Ατζέντα

Το 2023 παρατηρήθηκε αύξηση στις επιθέσεις ransomware. Ο Scott Sayce, Παγκόσμιος Υπεύθυνος Κυβερνοασφαλείας στην Allianz Commercial, εξετάζει τις τάσεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε κυβερνοεπιθέσεις και ransomware φέτος, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και των ελλείψεων δεξιοτήτων.

Δείτε επίσης: UK 2023: Οι περισσότερες επιχειρήσεις βίωσαν τουλάχιστον ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κυβερνοασφάλεια και οι εξελίξεις συνεχίζονται. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί μόνο απειλή, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως αναφέρουν η Giulia Moschetta και η Joanna Bouckaert του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το παγκόσμιο έλλειμμα εργαζομένων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχει φτάσει τα 4 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον Alexander Riabov, Ανώτερο Σύμβουλο Επικοινωνιών στο DAI Digital Frontiers, πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης από τα καλύτερα πρότυπα.

Πηγή: europeansting