Digital kiosks που βρίσκονται σε όλη την περιοχή της Βοστώνης, συλλέγουν δεδομένα από τα τηλέφωνα ανυποψίαστων ανθρώπων που περνούν από δίπλα τους.

Δείτε επίσης: Halara: Hacker διέρρευσε δεδομένα 950.000 πελατών

Η εταιρεία Soofa, μια τεχνολογική και διαφημιστική εταιρεία με έδρα το Cambridge της Μασαχουσέτης, δημιουργεί τα digital kiosks, τα οποία έχουν εμφανιστεί σε αρκετές πόλεις σε 18 πολιτείες.

Τα συστήματα ύψους 2 περίπου μέτρων, που μοιάζουν με γιγαντιαία Amazon Kindles, υπάρχουν στις Boston, Revere, Somerville, Chelsea και σε άλλες πόλεις της Μασαχουσέτης.

Περίπου πριν από έξι χρόνια, το χωριό Brookline ενέκρινε την εγκατάσταση των digital kiosks.

Ωστόσο, πρόσφατα διαδόθηκε η φήμη ότι αυτές οι φαινομενικά άκακες συσκευές κάνουν περισσότερα από το να παρέχουν πληροφορίες στους πεζούς. Χωρίς την γνώση του ατόμου, τα digital kiosks συλλέγουν δεδομένα από τα κοντινά τους smartphones.

Τα digital kiosks της Soofa, λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και διαθέτουν αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να μετρούν και να αναλύουν δεδομένα κινητών τηλεφώνων πιθανών πελατών, παρακολουθώντας τη συμμετοχή των ανθρώπων μέσα σε απόσταση μερικών μέτρων από τη συσκευή.

Ενώ η τεχνολογία είναι εξαιρετική για τις εταιρείες μάρκετινγκ, μπορεί να συνοδεύεται από κάποιους κινδύνους.

Δείτε ακόμα: Cactus ransomware gang: Έκλεψε δεδομένα της Schneider Electric

Η American Civil Liberties Union ξεκίνησε μια εκστρατεία για να πιέσει τους νομοθέτες στη Μασαχουσέτη να εγκρίνουν τον Νόμο Προστασίας της Τοποθεσίας, επισημαίνοντας ότι οι μεσάζοντες δεδομένων μπορούν πιθανόν να πουλήσουν ψηφιακές πληροφορίες σε οποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να τις αγοράσει, διότι δεν υπάρχει νόμος που να τους εμποδίζει από το να το κάνουν αυτό.

Η Soofa δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι αναγνωρίζει την ευαισθησία που περιβάλλει τη συλλογή δεδομένων.

Οι τοπικές κυβερνήσεις λαμβάνουν ένα ποσοστό των εσόδων από διαφημίσεις της Soofa, όμως ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της Μπρούκλιν, John VanScoyoc

, πρώην παραγωγός του NBC10 Boston και του NECN, δήλωσε ότι το ποσό είναι “ασήμαντο” και δεν αξίζει να υπάρχει στην πόλη.

Το συμβόλαιο που έχει η πολιτεία με την Soofa λήγει το 2025, οπότε και θα επανεξεταστεί η χρησιμότητα των digital kiosks. Ανέφερε επίσης ότι η πόλη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα digital kiosks για ανακοινώσεις δημόσιων υπηρεσιών και παρακολούθηση δεδομένων κατά τον επόμενο μήνα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Δείτε επίσης: NSA: Αγοράζει δεδομένα περιήγησης Αμερικανών χωρίς δικαστική εντολή

Ποιοι είναι οι κύριοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη συλλογή δεδομένων;

Ο πρώτος κίνδυνος που συνδέεται με τη συλλογή δεδομένων είναι η παραβίαση της ιδιωτικότητας. Όταν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πέσουν σε λάθος χέρια ή να χρησιμοποιηθούν με ακατάλληλο τρόπο. Επιπλέον, η ανεπαρκής ποιότητα των δεδομένων αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο. Αν τα δεδομένα που συλλέγονται δεν είναι ακριβή ή ενημερωμένα, οι αποφάσεις που λαμβάνονται βασισμένες σε αυτά μπορεί να είναι εσφαλμένες. Επίσης, η απώλεια δεδομένων είναι ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως η καταστροφή των συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων, ή λόγω ανθρώπινων λαθών. Τέλος, η μη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν την προστασία δεδομένων είναι ένας άλλος κίνδυνος, αφού μπορεί να οδηγήσει σε νομικές κυρώσεις και σε ζημιά της εικόνας της εταιρείας.

Πηγή: nbcboston