Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), οι απάτες πλαστοπροσωπίας που έπληξαν χρήστες στις ΗΠΑ, το 2023, ξεπέρασαν το 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ζημίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι τρεις φορές υψηλότερος από το 2020.

Η υπηρεσία συγκέντρωσε αυτά τα δεδομένα με βάση 490.000 αναφερόμενες απάτες το 2023. Από αυτές, οι 330.000 αφορούσαν καταγγελίες για πλαστοπροσωπία επιχειρήσεων και οι υπόλοιπες για πλαστοπροσωπία κυβερνήσεων.

Η FTC παρατήρησε ότι οι περισσότερες απάτες έγιναν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πτώση. Ακολουθούν τα email και τα γραπτά μηνύματα, τα οποία αυξάνονται για τρίτη συνεχή χρονιά.

Δείτε επίσης: FTC: Οι Αμερικανοί έχασαν 10 δισεκατομμύρια από απάτες το 2023

Οι αναφορές δείχνουν μια ολοένα και πιο θολή γραμμή μεταξύ επιχειρηματικών και κυβερνητικών απατών πλαστοπροσωπίας“, αναφέρεται στην έκθεση της FTC.

Πολλοί απατεώνες υποδύονται περισσότερους από έναν οργανισμούς σε μία απάτη – για παράδειγμα, ένας ψεύτικος υπάλληλος της Amazon μπορεί να σας μεταφέρει σε μια ψεύτικη τράπεζα ή ακόμα και σε έναν ψεύτικο υπάλληλο του FBI ή της FTC για ψεύτικη βοήθεια“.

Στην έκθεσή της, η FTC επεσήμανε τις πέντε κορυφαίες απάτες πλαστοπροσωπίας:

Ειδοποιήσεις ασφαλείας λογαριασμού: Οι απατεώνες στέλνουν ψεύτικες ειδοποιήσεις σχετικά με μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα λογαριασμού και ζητούν από τα θύματα να μεταφέρουν χρήματα σε ένα άλλο λογαριασμό για προστασία.

Ψεύτικα δώρα, εκπτώσεις ή χρήματα: Οι απάτες προσφέρουν ψεύτικες εκπτώσεις ή δώρα από γνωστές μάρκες, με αποτέλεσμα τα θύματα να αγοράζουν δωροκάρτες ή να στέλνουν χρήματα για να διεκδικήσουν τις ανύπαρκτες προσφορές.

Ψεύτικες ανανεώσεις συνδρομής: Τα emails αναφέρονται στην ανανέωση μιας συνδρομής που δεν έχουν κάνει τα θύματα και υπόσχονται επιστροφή χρημάτων που περιλαμβάνει την επιστροφή ποσών μέσω δωροκάρτας.

Ψεύτικα προβλήματα με το νόμο: Οι επιτιθέμενοι ισχυρίζονται ότι οι χρήστες εμπλέκονται σε κάποιο έγκλημα και τους ζητούν να δώσουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Προβλήματα παράδοσης πακέτων: Τα μηνύματα αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την παράδοση κάποιου δέματος και προσπαθούν να πείσουν τα θύματα να δώσουν προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία πιστωτικής κάρτας ή λογαριασμού.

Δείτε επίσης: Instagram: Οι 8 πιο συνηθισμένες απάτες και τρόποι προστασίας

Οι απάτες πλαστοπροσωπίας ήταν πολύ επιτυχημένες, αν κρίνουμε από το ποσό που χάθηκε το 2023.

Για να προστατευτείτε από απάτες πλαστοπροσωπίας, πρέπει να είστε πάντα επιφυλακτικοί με τις αιφνίδιες επικοινωνίες, μέσω τηλεφώνου, email ή μηνυμάτων. Οι απατεώνες συχνά προσπαθούν να δημιουργήσουν αίσθημα επείγοντος ή πανικού για να ωθήσουν τα θύματά τους σε βιαστικές ενέργειες.

Επιπλέον, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους συνδέσμους και τα συνημμένα που λαμβάνετε μέσω e-mail ή μηνυμάτων. Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες. Επομένως αποφύγετε το άνοιγμά τους.

2023: Οι Αμερικανοί έχασαν 1,1 δισ. σε απάτες πλαστοπροσωπίας

Μην κοινοποιείτε προσωπικές πληροφορίες και οικονομικές πληροφορίες μέσω email ή τηλεφώνου. Οι νόμιμες υπηρεσίες δεν ζητούν τέτοιες πληροφορίες μέσω αυτών των μεθόδων.

Δείτε επίσης: Οι επενδυτικές απάτες αυξάνονται – Χιλιάδες ψεύτικα sites

Τέλος, η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι κρίσιμης σημασίας. Τα άτομα πρέπει να είναι ενήμερα για τις τελευταίες τακτικές απάτης και να γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια μιας πιθανής απάτης. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν πώς να αναφέρουν τις απάτες στις κατάλληλες αρχές.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com