Η κυβέρνηση της Ινδίας, αναφέρει ότι διέσωσε και επαναπατρίζει 250 πολίτες που αναζητούσαν εργασία στην Καμπότζη, μόνο για να αναγκαστούν να διενεργούν κυβερνοεπιθέσεις και άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο μόλις έφτασαν.

Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι πιο κοινές κυβερνοεπιθέσεις τον τελευταίων ετών

Η κυβέρνηση εξηγεί ότι αυτοί οι άνθρωποι εξαπατήθηκαν να πιστέψουν ότι επικερδείς εργασιακές ευκαιρίες τους περίμεναν στο νοτιοανατολικό ασιατικό έθνος, ωστόσο εξαναγκάστηκαν να γίνουν διαδικτυακοί εγκληματίες μόλις φτάσανε εκεί.

Μετά από την ενημέρωση από αρκετούς πολίτες της Ινδίας σχετικά με τον εξαναγκασμό τους σε κυβερνοεπιθέσεις, στην Πρεσβεία της Ινδίας στην Καμπότζη, η χώρα συνεργάστηκε με τις αρχές για να τους εντοπίσει και να τους επαναφέρει στην πατρίδα τους.

Η Πρεσβεία μας στην Καμπότζη ανταποκρίνεται άμεσα στις καταγγελίες από Ινδούς υπηκόους που προσελκύονταν με εργασιακές ευκαιρίες σε αυτήν τη χώρα, αλλά αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με παράνομες κυβερνοεπιθέσεις,” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνεργαζόμενοι στενά με τις αρχές, έχουν σωθεί και επαναπατριστεί περίπου 250 Ινδοί, εκ των οποίων 75, μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ινδική εφημερίδα India Today, υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 πολίτες που κρατούνται όμηροι στην Καμπότζη και είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν απάτες και κυβερνοεπιθέσεις που έχουν κοστίσει σχεδόν 60.000.000 δολάρια τους τελευταίους έξι μήνες.

Ένας από τους απελευθερωμένους πολίτες αναφέρει ότι είχε έλθει στην Καμπότζη για να συμπληρώσει μια θέση εργασίας data entry, αλλά αντ’ αυτού ήταν υποχρεωμένος να ζει σε φρικτές συνθήκες, ενώ πραγματοποιούσε απάτες που συντονίζονταν από μια ομάδα απατεώνων από την Κίνα και την Μαλαισία.

Δείτε ακόμα: Πώς λειτουργούν οι κυβερνοεπιθέσεις και πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Το άτομο, που αποκαλείται “cyber slave“, αναφέρει ότι του είπαν να δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ στα social media που χρησιμοποιούνται για την εξαπάτηση πολιτών στην Ινδία και την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων. Οι επιβλέποντες του ανέθεταν καθημερινούς οικονομικούς στόχους και επέβαλλαν σωματική βία και απομόνωση σε όσους δεν κατάφερναν να τους εκπληρώσουν.

Οι απατεώνες παριστάνουν αξιωματούχους της αστυνομίας που επικοινωνούν με επιλεγμένα θύματα που θεωρούνται εύπιστα από τα προφίλ τους στα social media και τους απειλούν με ψευδείς κατηγορίες για παράνομα είδη που βρέθηκαν σε δέματα που έστειλαν.

Κάποια στιγμή, στόχευσαν έναν υψηλόβαθμο υπάλληλο της κυβέρνησης, ο οποίος ανέφερε τις απώλειές του στην αστυνομία της Οδίσα. Η επόμενη έρευνα αποκάλυψε οκτώ άτομα που σχετίζονταν με τη μαζική επιχείρηση εξαπάτησης.

Καθώς οι έρευνες από την Ινδία συνεχίζονται για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση περισσότερων πολιτών-θυμάτων, οι αποκαλύψεις φωτίζουν αυτήν τη σκοτεινή διεθνή συνδικαλιστική οργάνωση που εκμεταλλεύεται την απελπισία όσων αναζητητούν εργασία για την ενορχήστρωση κυβερνοεπιθέσεων. Το συγκεκριμένο περιστατικό υπενθυμίζει τις συνεχώς εξελισσόμενες προκλήσεις στην κυβερνοασφάλεια και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος.

Δείτε επίσης: Εκπαιδευτικός τομέας: Κυβερνοεπιθέσεις και τρόποι προστασίας

Η κυβερνο-δουλεία αναφέρεται στην εκμετάλλευση ανθρώπων μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναγκαστική εργασία, την εμπορία ανθρώπων, την εκμετάλλευση σεξουαλικής εργασίας και άλλες μορφές εκμετάλλευσης. Το όρος ‘κυβερνο-δουλεία’ είναι σχετικά νέος και αναδύθηκε με την αύξηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτός ο τύπος δουλείας χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να ελέγχει, να εκφοβίζει και να εκμεταλλεύεται τα θύματα. Η κυβερνο-δουλεία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, αλλά όλες έχουν κοινό ότι εκμεταλλεύονται τα θύματα μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Επιπλεόν κυβερνο-δουλεία θεωρείται και η εκμετάλλευση πολιτών για την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων, όπως στην περίπτωση των πολιτών από την Ινδία.

Πηγή: bleepingcomputer