Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μεγάλο όγκο νερού σε μία μαύρη τρύπα στο διάστημα, 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Πρόκειται σίγουρα για μία πολύ μεγάλη απόσταση.

Δείτε επίσης: Νερό στον Άρη: Ανακαλύφθηκε τεράστια ποσότητα πάγου

Αν και είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, η ποσότητα του νερού που περιέχεται στη μαύρη τρύπα είναι ισοδύναμη με όλο το νερό που υπάρχει στους ωκεανούς του κόσμου, αν πολλαπλασιαστεί επί 140 τρισεκατομμύρια φορές.

Δύο ομάδες αστρονόμων ανακάλυψαν το νερό, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σώμα νερού που έχει βρεθεί ποτέ. Σύμφωνα με τον επιστήμονα της NASA, Matt Bradford, που συμμετείχε στην ανακάλυψη, το νερό τροφοδοτεί ένα quasar, το οποίο είναι ένας τύπος μαύρης τρύπας.

Το περιβάλλον γύρω από αυτό το quasar είναι πολύ μοναδικό, καθώς παράγει αυτήν την τεράστια μάζα νερού,” έγραψε ο Bradford σε μια δήλωση.

Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το νερό είναι ευρέως διαδεδομένο σε ολόκληρο το σύμπαν, ακόμα και στις πολύ πρώιμες εποχές. Τα quasar εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας καταναλώνοντας σταθερά το γύρω δίσκο αερίου και σκόνης.”

Δείτε ακόμα: Νερό διαρρέει από την επιφάνεια της Γης στον πυρήνα του πλανήτη

Σύμφωνα με τη NASA, οι αστρονόμοι περίμεναν να βρουν εξατμισμένο νερό στα βάθη του σύμπαντος, ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί ποτέ σε αυτή την απόσταση πριν.

Ειδικότερα, οι ομάδες μελέτησαν έναν quasar με το όνομα APM 08279+5255, το οποίο περιέχει μία μαύρη τρύπα 20 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο με την ίδια ενέργεια όσο χίλια τρισεκατομμύρια Ήλιοι. Από αυτό, η ομάδα του Bradford κατάφερε να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νερό στην τεράστια αυτή μαύρη τρύπα.

Σε άλλα σημαντικά επιτεύγματα στον διαστημικό τομέα, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb βρήκε φως σε έναν πλανήτη παρόμοιο με τη Γη.

Σε μία από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις του, το Webb ακολούθησε το έργο του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA. Το 2016, το Spitzer ανακάλυψε επτά πλανήτες που περιφέρονται γύρω από τον ίδιο αστέρα, που είναι γνωστός ως TRAPPIST-1 στην επιστημονική κοινότητα. Περίπου 40,7 έτη φωτός μακριά από τη Γη, το ίδιο το αστέρι ανακαλύφθηκε 24 χρόνια πριν. Ωστόσο, η ανακάλυψη νερού σε μία μαύρη τρύπα ακούγεται πιο εντυπωσιακή.

Δείτε επίσης: Νερό στον Άρη: Ανακαλύφθηκε τεράστια ποσότητα πάγου

Και τώρα, ερευνητές χρησιμοποίησαν τον Webb για να εξετάσουν έναν από τους πλανήτες που βρέθηκαν. Ο πλανήτης, γνωστός ως TRAPPIST-1 b, είναι παρόμοιος με τη Γη στη σύστασή του, με το μέγεθός του να είναι περίπου το ίδιο με τον πλανήτη μας. Η έρευνα αυτή ήταν καινοτόμος – καθώς ήταν η πρώτη φορά που εντοπίστηκε οποιοσδήποτε φωτισμός να εκπέμπεται από έναν άλλο πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: ladbible