Ένας κρίσιμος πυρήνας υψηλά εξειδικευμένων υπαλλήλων της Intellexa, που απολύθηκαν από τον Αύγουστο του 2022 και μετά, παρέχει αυτή τη στιγμή τις υπηρεσίες του υπό τη σκέπη νέων εταιρειών στην Ελλάδα.

Κι ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι εταιρείες αυτές συνδέονται με την Intellexa, η έρευνα αποκάλυψε τρεις περίεργες συμπτώσεις:

  1. Η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων της μίας εταιρείας, δηλαδή οι πέντε στους έξι, είναι πρώην υπάλληλοι της Intellexa.
  2. Και οι τρεις εργαζόμενοι –ισραηλινής καταγωγής– της δεύτερης εταιρείας προέρχονται και πάλι από το δυναμικό της Intellexa.
  3. H δεύτερη εταιρεία συνεργάζεται με την ίδια λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία που συνεργαζόταν και η Intellexa ΑΕ, πριν μπει σε πλήρη αδράνεια.

Ας δούμε τα στοιχεία, αφού θυμίσουμε ότι πρόσφατα επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αυστηρές κυρώσεις

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Intellexa | Η Καθημερινή ενάντια σε δύο άτομα και πέντε οντότητες που συνδέονται με την Intellexa, καθώς και ότι μία από τις βασικές προεκτάσεις των αμερικανικών κυρώσεων είναι ότι μπορούν να συμπαρασύρουν και πρόσωπα τα οποία συναλλάσσονται με τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις. Παράλληλα, παραμένει σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2022 και τώρα βρίσκεται στα χέρια του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

Η ιστορία από την αρχή

Το Predator, το κατασκοπευτικό λογισμικό χάρη στο οποίο η Intellexa απέκτησε διεθνώς την αμφιλεγόμενη φήμη της, έχει χρησιμοποιηθεί επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών της αντιπολίτευσης, εν ενεργεία υπουργών, επιχειρηματιών, στρατιωτικών και διαφόρων ιδιωτών.

Στους επιβεβαιωμένους  στόχους του Predator συγκαταλέγονται και άτομα τα οποία βρέθηκαν υπό ταυτόχρονη ή διαδοχική παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μέσω της νόμιμης μεθόδου, της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Εμβληματικές περιπτώσεις της συνεργασίας των δύο μεθόδων παρακολούθησης είναι αυτές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του στελέχους επιχειρήσεων Άρτεμις Σίφορντ, η οποία είναι και Αμερικανίδα υπήκοος.

Η διαπιστωμένη  χρήση του Predator για την παράνομη παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων από ξένα κράτη ήταν ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε αρχικά τον Ιούλιο του 2023 να βάλει στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου την ελληνική Intellexa AE και άλλα τρία συνδεδεμένα με αυτή νομικά πρόσωπα σε Βόρεια Μακεδονία, Ιρλανδία και Ουγγαρία.

Δείτε επίσης: Predator Files – υποκλοπές: Νέα στοιχεία για Βιετνάμ & Intellexa – Γιατί ανησυχεί το Μαξίμου

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου  των ΗΠΑ κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι εμπορικά κατασκοπευτικά λογισμικά όπως αυτό της Intellexa, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά τον κόσμο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Intellexa AE, σε συνεργασία με την ΚΡΙΚΕΛ, εταιρεία που φέρεται να είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, ζήτησαν και έλαβαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών άδειες εξαγωγής προς τα αυταρχικά καθεστώτα της Μαδαγασκάρης και του Σουδάν, παρεκκλίνοντας από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία η οποία υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ πριν δώσουν τέτοιες άδειες εξαγωγής να προβαίνουν σε ελέγχους, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τεχνολογιών κυβερνοεπιτήρησης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών τρίτων χωρών.

Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν σταμάτησαν εδώ. Τον Μάρτιο του 2024 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις, αυτή τη φορά όχι μόνο κατά νομικών, αλλά και φυσικών προσώπων. Στο στόχαστρο των ΗΠΑ μπήκε ο ιδρυτής της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, πρώην διοικητής της επίλεκτης μονάδας του ισραηλινού στρατού Unit 81 και η Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, για τη βοήθεια που παρείχε ως ειδική σε υπεράκτιες εταιρικές δομές ώστε να στηθεί το εταιρικό πλέγμα της Intellexa στην Ελλάδα και διεθνώς. Στην κυρώσεις μπήκε και η ναυαρχίδα του εταιρικού ομίλου, η ιρλανδική Thalestris Limited, η οποία κατείχε τα δικαιώματα διανομής του Predator και λειτουργούσε ως εταιρεία συμμετοχών.

Μία από τις βασικές προεκτάσεις των τελευταίων αμερικανικών κυρώσεων είναι ότι, αν κάποιο τρίτο πρόσωπο συναλλάσσεται με νομικά ή φυσικά πρόσωπα στα οποία οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις, τότε μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις και σε αυτό το τρίτο πρόσωπο. «Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε καθορισμένου προσώπου, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο» γράφει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μια εταιρεία σε κατάσταση αναμονής

Η Intellexa AE φαινομενικά κατέβασε ρολά στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου 2022, στο απόγειο του σκανδάλου των υποκλοπών που κλυδωνίζει μέχρι σήμερα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πολύ πριν μπει στο ραντάρ των ΗΠΑ.

Στις 4 Αυγούστου 2022, από εκ παραδρομής κυβερνητική διαρροή είχε γίνει γνωστό δημοσίως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ για κάποιους μήνες το 2021, ενόσω ήταν ευρωβουλευτής και πριν αναλάβει την προεδρία του κόμματος. Συμπτωματικά, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα «άγνωστοι» είχαν αποπειραθεί να μολύνουν το κινητό του παραπάνω από μία φορές με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Η αποκάλυψη της (διπλής) στόχευσης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ οδήγησε σε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κυβέρνηση και Intellexa τον ίδιο μήνα: 

  • Στην παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα την επομένη.
  • Στην καθήλωση του ιδιωτικού αεροπλάνου, που η Intellexa και προσωπικά ο Ταλ Ντίλιαν χρησιμοποιούσαν για δουλειές και αναψυχή, στο έδαφος του Τελ Αβίβ για εβδομάδες επί εβδομάδων.
  • Στη φαινομενική απόπειρα να αποκρυφτεί η ύπαρξη δεύτερου μετόχου κατά την επίμαχη χρονική περίοδο των παράνομων παρακολουθήσεων με spyware.
  • Τέλος, στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας όλων των υπαλλήλων της Intellexa AE.

Οι υπάλληλοι της Intellexa είχαν σταματήσει να δουλεύουν από τα γραφεία της εταιρείας στο Ελληνικό ήδη από τον Απρίλιο του 2022, όταν το inside story αποκάλυψε την πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση πολίτη της ΕΕ με το spyware Predator, αυτή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Στις 31 Αυγούστου 2022 η εταιρεία εμφανίζεται να απολύει όλο το προσωπικό της, συνολικά 18 άτομα, πλην της HR manager, η οποία αποχωρεί δέκα μέρες αργότερα. Όπως μας είχε πει τον Οκτώβριο του 2022 μία πηγή κοντά στην εταιρεία, η λειτουργία της ήταν αδύνατη μετά από όσα συνέβησαν τον Αύγουστο «καθώς υπήρχε φόβος ότι θα παγώσουν οι λογαριασμοί της και δεν θα ήταν δυνατόν να κάνει πληρωμές».

«Η απόφαση για την καταγγελία των συμβάσεων έγινε σε μία λογική “βλέποντας και κάνοντας”, δεν υπήρχε οριστική απόφαση να κλείσει η εταιρεία» μας είχε πει τότε πρώην εργαζόμενος στην Intellexa, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν η «μπόρα» φάνηκε να έχει κοπάσει, η Intellexa κάνει πέντε νέες προσλήψεις. Οι τέσσερις αφορούν τεχνικά εξειδικευμένο προσωπικό και διαρκούν μόλις μία ημέρα, χωρίς κάποια προφανή εξήγηση. Η πέμπτη υπάλληλος αναλαμβάνει τη θέση της HR manager. Με άλλα λόγια στις 31 Οκτωβρίου 2022 η Intellexa απασχολεί ένα μόνο στέλεχος, που στα καθήκοντά του είναι η διαχείριση ανθρώπινων πόρων – σε μια εταιρεία χωρίς ανθρώπους, τουλάχιστον όχι σε μισθολόγιο.

H IANUS Συμβουλευτική Μονοπρόσωπη ΑΕ

Την 1η Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε δει, μια σχετικά νεοσύστατη εταιρεία που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022 με την επωνυμία IANUS ΜΑΕ, κύριο ΚΑΔ την «παροχή υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής» και δηλωμένη έδρα στο ΓΕΜΗ τη διεύθυνση ενός λογιστικού γραφείου στη Νέα Ιωνία, προσλαμβάνει τέσσερα καθόλου τυχαία πρόσωπα. Πρόκειται για τέσσερις υψηλά εξειδικευμένους πρώην εργαζόμενους της Intellexa· ο ένας εξ αυτών ήταν μάλιστα ο πρώτος Έλληνας που προσέλαβε επισήμως η Intellexa ΑΕ στα τέλη του 2020 και σύμφωνα με πληροφορίες μας χαίρει της αμέριστης εμπιστοσύνης του πρώην εργοδότη του. Και τα τέσσερα πρόσωπα που προσελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2022 από την IANUS MAE είχαν απολυθεί από την Intellexa πριν δύο μήνες. Την 1η Δεκεμβρίου του 2022 στο δυναμικό της IANUS προστίθεται ακόμη ένα πρόσωπο με προϋπηρεσία (μίας ημέρας) στην Intellexa.

Δείτε επίσης: Οι αποκαλύψεις των Predator Files: Πώς η Αθήνα έγινε κόμβος για τις υποκλοπές της Intellexa

Με βάση τις πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της IANUS, η χρήση του 2022 (28 Μαΐου 2022 – 31 Δεκεμβρίου 2022) έκλεισε με κέρδη κοντά στα 15.000 ευρώ, ο κύκλος εργασιών της ήταν μόλις 72.600 ευρώ και ο μέσος όρος του προσωπικού της εταιρείας ήταν πέντε άτομα. Με άλλα λόγια, οι πέντε πρώην υπάλληλοι της Intellexa ήταν οι μοναδικοί υπάλληλοι της IANUS ΜΑΕ το 2022. Το πρώτο δίμηνο του 2023 ο αριθμός του προσωπικού ανέβηκε στα έξι άτομα – η νέα πρόσληψη δεν σχετίζεται με την Intellexa. Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024 ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 25.000 ευρώ. Ως Ανώνυμη Εταιρεία όφειλε να το καταβάλει μέσα σε δύο μήνες από την ίδρυσή της, αλλά τελικά η καταβολή του γίνεται τμηματικά με καθυστέρηση, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, που στα έγγραφα της IANUS ΜΑΕ περιγράφεται ως επιχειρηματίας από την Κύπρο. Πρόκειται για πρόσωπο που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο πλαίσιο της μακροχρόνιας δημοσιογραφικής μας έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών και δεν κατέστη εφικτό με τα μέσα που διαθέτουμε να εξακριβώσουμε μέχρι στιγμής αν και ποια σχέση ενδέχεται να έχει με άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Στις γραπτές ερωτήσεις που απευθύναμε στην ΙANUS MAE (μέσω του λογιστικού της γραφείου) ζητάμε σχόλιο από την εταιρεία για το γεγονός ότι οι πέντε στους έξι υπαλλήλους της είναι πρώην εργαζόμενοι της Intellexa και ρωτάμε μεταξύ άλλων αν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με την Intellexa ή άλλες σχετιζόμενες με αυτήν εταιρείες και αν θα μπορούσε η IANUS ΜΑΕ να θεωρηθεί διάδοχο εταιρικό σχήμα της Intellexa AE ή άλλων σχετιζόμενων με αυτήν εταιρειών.

Μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ADDAPP Technologies

Ενώ η IANUS ΜΑΕ προσλαμβάνει αποκλειστικά Έλληνες πρώην εργαζόμενους της Intellexa, μια άλλη εταιρεία, η ADDAPP Technologies, δίνει επαγγελματική στέγη σε τρεις Ισραηλινούς επίσης πρώην εργαζόμενους της Intellexa. Μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου 2024 οι συγκεκριμένοι τρεις ήταν και οι μόνοι υπάλληλοί της, σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν μας.

H ADDAPP Technologies ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023, με κύριο ΚΑΔ τις «υπηρεσίες σχεδιασμού, υποστήριξης και ολοκλήρωσης συστήματος λογισμικού» και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 είχε προσλάβει τρεις Ισραηλινούς υψηλά εξειδικευμένους εργαζόμενους. Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022 και οι τρεις εμφανίζονταν ως υπάλληλοι της Intellexa. Το κεφάλαιο της ADDAPP Technologies ορίστηκε στα 25.000 ευρώ και καταβλήθηκε από έναν Έλληνα επιχειρηματία. Πρόκειται για πρόσωπο που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο πλαίσιο της μακροχρόνιας δημοσιογραφικής μας έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών και δεν κατέστη εφικτό με τα μέσα που διαθέτουμε να εξακριβώσουμε μέχρι στιγμής αν και ποια σχέση ενδέχεται να έχει με άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση. Πάντως η μέχρι τώρα επιχειρηματική του πορεία κινείται αρκετά μακριά από το πεδίο των λογισμικών, αφού όλες οι επιχειρήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί βρίσκονται στον χώρο των υπηρεσιών εκπαίδευσης, σχεδιασμού και πιστοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η εταιρεία λόγω καθυστέρησης στην πιστοποίηση της καταβολής του κεφαλαίου της από τον Μάρτιο του 2023 ήταν σε αναστολή καταχώρησης από το ΓΕΜΗ. Τελικά ανάρτησε την πιστοποίηση στις 21 Ιανουαρίου του 2024. Με βάση νέα ανάρτηση τρεις ημέρες μετά, στις 24 Ιανουαρίου 2024, προκύπτει ότι η εταιρεία έχει πλέον περάσει στα χέρια άλλου ατόμου. Και πάλι, πρόκειται για πρόσωπο που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο πλαίσιο της μακροχρόνιας δημοσιογραφικής μας έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών και δεν κατέστη εφικτό με τα μέσα που διαθέτουμε να εξακριβώσουμε μέχρι στιγμής αν και ποια σχέση ενδέχεται να έχει με άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση. Ο νέος ιδιοκτήτης της ADDAPP Technologies –όπως και ο προηγούμενος– δεν έχει προηγούμενη παρουσία στον χώρο των λογισμικών, αφού εμφανίζεται από το 2020 έως σήμερα σε τρεις εταιρείες (η μία έχει κλείσει) οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και των υπηρεσιών παραγωγής εκπαιδευτικών ταινιών.

Καλέσαμε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που δηλώνει η ADDAPP Τechnologies στο ΓΕΜΗ. Απάντησε η εταιρεία Business Center Offices (BCO), η οποία παρέχει υπηρεσίες φορολογικής έδρας και επαγγελματικής διεύθυνσης με γραφεία στις οδούς Δημητρίου Γούναρη και Γράμμου στο Μαρούσι και στη Ζαλοκώστα στο κέντρο της Αθήνας, στη διεύθυνση που εμφανίζει ως έδρα της η ADDAPP Technologies.

Την BCO την έχουμε ξανασυναντήσει στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας για τις υποκλοπές. Η πρώτη φορά ήταν το καλοκαίρι του 2022, όταν δύο «αδελφές» εταιρείες της Intellexa, οι Apollo Technologies και η Hermes Technologies (έχουν ίδια μητρική), μετέφεραν την έδρα τους από την Κηφισιά στη Δημητρίου Γούναρη στο Μαρούσι.

Από τη συνομιλία μας με την BCO προέκυψε ότι η εταιρεία που παρέχει λογιστικές υπηρεσίες στην ADDAPP Technologies είναι η ίδια με τη λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν η Intellexa από τις 7 Ιουλίου του 2022. Ο λόγος για την Interlog στο Χαλάνδρι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον διαχειριστή της BCO, μας επισήμανε ότι η εταιρεία είναι απολύτως διαφανής και πως αυτό που προσφέρει είναι φορολογική έδρα και επαγγελματική διεύθυνση σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Στους συνεργάτες της συγκαταλέγεται και η Interlog, η οποία έχει φέρει στην BCO πολλές εταιρείες, όπως και την ADDAPP Technologies.

Η Interlog, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, ιδρύθηκε το 1975 με τη μορφή λογιστικού γραφείου, ενώ σήμερα δραστηριοποιείται ως Interlog Α.Ε. με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον τομέα των λογιστικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον επικεφαλής της εταιρείας κύριο Γρίσπο, απάντησε ότι δεν γνωρίζει πως το μοναδικό προσωπικό που απασχολεί η ADDAPP Technologies είναι πρώην υπάλληλοι της Intellexa και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο για την Intellexa.

Στείλαμε αναλυτικές ερωτήσεις σε ADDAPP Technologies και Interlog, αλλά μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση.

Τι έχουν απογίνει οι υπόλοιποι πρώην εργαζόμενοι της Intellexa

Στις 31 Αυγούστου του 2022 η Intellexa απέλυσε 18 υπαλλήλους. Λίγους μήνες μετά προσέλαβε πέντε νέους υπαλλήλους, τους τέσσερις για μία ημέρα. Μέχρι το τέλος του 2022 χωρίς δουλειά είχαν μείνει όλοι, δηλαδή 23 εργαζόμενοι της εταιρείας. Παραπάνω είδαμε πού απασχολούνταν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2024 οι οκτώ εξ αυτών. Τι έχουν απογίνει οι υπόλοιποι 15; Τέσσερις είναι Ισραηλινοί και από τα στοιχεία που είδαμε δεν φαίνεται να απασχολούνται στην Ελλάδα ως μισθωτοί. Καταφέραμε να εντοπίσουμε μόνο τον έναν στο Linkedin. Στο προφίλ του γράφει ότι βρίσκεται στο Ισραήλ και ότι συνεχίζει να απασχολείται στον ίδιο εργοδότη στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2021.

Δείτε επίσης: Predator Files: Μια σειρά ρεπορτάζ για το Predator, την Intellexa και τις υποκλοπές στην Ελλάδα

Απομένουν 11 Έλληνες πρώην υπάλληλοι της Intellexa. Ο ένας φαίνεται να έχει μετεγκατασταθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάποια στιγμή το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά σύμφωνα με το Linkedin του ο εργοδότης του παραμένει ο ίδιος από τον Απρίλιο του 2022 έως σήμερα. Δύο άλλοι απασχολούνται πλέον σε δύο διαφορετικές ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Οι οκτώ που υπολείπονται, στα τέλη του 2023 εμφανίζονταν ως απασχολούμενοι της εταιρείας Remote Greece, που αποτελεί το ελληνικό παρακλάδι της ομώνυμης ολλανδικής πολυεθνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού. Από αυτούς, οι έξι εκ των επτά που καταφέραμε να εντοπίσουμε στο Linkedin, παρότι είναι δραστήριοι στην πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης, δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή στο επαγγελματικό τους στάτους και ως εκ τούτου φαίνεται να απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη από το 2022 έως και σήμερα.

Στο email μας προς την Remote Greece ρωτάμε μεταξύ άλλων αν η εταιρεία έχει συνάψει κάποια σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την εταιρεία Intellexa ΑΕ ή με άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα σχετιζόμενα με αυτή και αν διευκολύνει με κάποιο τρόπο την λειτουργία/δραστηριότητα της Intellexa ή σχετιζόμενων με αυτή (έμμεσα ή άμεσα) νομικών και φυσικών προσώπων.

O διευθυντής διεθνούς επικοινωνίας της Remote, Κόνορ Μέρφι, απαντώντας στις ερωτήσεις μας αναφέρει:

«Η Remote είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να πληρώνουν άτομα που ζουν σε 200+ χώρες. Για να το επιτρέψει αυτό, η Remote διατηρεί νομικά πρόσωπα και σχέσεις με παρόχους υπηρεσιών σε διάφορες δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση της συμμόρφωσης, της μισθοδοσίας, των παροχών και άλλων εργασιακών θεμάτων.

Η πολιτική της Remote και οι ισχύοντες νόμοι περί προστασίας δεδομένων δεν μας επιτρέπουν να δημοσιοποιήσουμε πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες μας ή τα άτομα που εργάζονται μέσω της Remote. Ωστόσο, εξετάζουμε τα ερωτήματά σας και θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό με οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες μπορούμε να μοιραστούμε.»

Πηγή: insidestory.gr