Η ρυθμιστική αρχή απορρήτου του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι πλατφόρμες social media και οι υπηρεσίες κοινής χρήσης βίντεο πρέπει να βελτιώσουν τις πρακτικές προστασίας δεδομένων, για την ενίσχυση της ασφάλειας των παιδιών χρηστών.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) άφησε να εννοηθεί ότι πολλές από αυτές τις υπηρεσίες δεν πληρούν τις απαιτήσεις που είχαν οριστεί για το απόρρητο των παιδιών το 2021.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Παιδείας ΗΠΑ & CISA δημιουργούν συμβούλιο για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας στα σχολεία

Ως αποτέλεσμα, η ρυθμιστική αρχή θέλει τώρα να παροτρύνει τους παρόχους social media να αναλάβουν δράση για να ενισχύσουν την ασφάλεια των παιδιών, κάνοντας τα εξής:

  • Διασφάλιση ότι τα προφίλ των παιδιών είναι ιδιωτικά από προεπιλογή.
  • Απενεργοποίηση ρυθμίσεων τοποθεσίας από προεπιλογή.
  • Απενεργοποίηση των στοχευμένων διαφημίσεων για παιδιά από προεπιλογή (εκτός εάν υπάρχει “επιτακτικός λόγος” για τη δημιουργία προφίλ χρήστη).
  • Απαίτηση γονικής συναίνεσης για χρήση προσωπικών στοιχείων παιδιών κάτω των 13 ετών.
  • Πιο αυστηροί έλεγχοι σχετικά με την ηλικία.
  • Λήψη μέτρων σχετικά με τα συστήματα “προτάσεων” που ενθαρρύνουν τα παιδιά να παραμείνουν περισσότερο σε μια πλατφόρμα ή/και να δημιουργήσουν “μονοπάτια προς επιβλαβές περιεχόμενο“.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλέστηκε την έρευνα της Ofcom για να υποστηρίξει την καμπάνια του. Αποκάλυψε ότι το 96% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 3-17 ετών παρακολουθούν βίντεο σε πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο και το 30% των παιδιών ηλικίας 5-7 ετών χρησιμοποιεί social media. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 63% για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών και 97% για εφήβους 16-17 ετών.

Δείτε επίσης: Φλόριντα: Απαγορεύονται τα social media για παιδιά κάτω των 14 ετών

Το απόρρητο των παιδιών δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες σχεδιάζουν τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες και χρησιμοποιούν τις προσωπικές πληροφορίες των παιδιών έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο τι βλέπουν και βιώνουν οι νέοι στον ψηφιακό κόσμο

“, δήλωσε ο επίτροπος πληροφοριών, John Edwards.

Καλώ τα social media και τις πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο να αξιολογήσουν και να κατανοήσουν τις πιθανές βλάβες στα παιδιά και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή τους“.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι εξακολουθεί να ερευνά αρκετές εταιρείες για να ελέγξει τη συμμόρφωση με τους κανόνες προστασίας των παιδιών. Πέρυσι επέβαλε στο TikTok πρόστιμο 12,7 εκατομμυρίων λιρών για την αποτυχία να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών σύμφωνα με το νόμο.

Social media: Συνέπειες κακών πρακτικών για παιδιά

Η πρώτη και πιο άμεση συνέπεια είναι η παραβίαση της ιδιωτικότητας των παιδιών. Αν τα δεδομένα των παιδιών δεν προστατεύονται αποτελεσματικά, μπορεί να εκτεθούν σε ανεπιθύμητα άτομα ή οργανισμούς.

Επιπλέον, η ανεπαρκής προστασία δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε καταχρήσεις, όπως η χρήση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών για εμπορικούς σκοπούς χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Δείτε επίσης: Παιδιά και social media: Πώς θα τα προστατεύσετε;

Τρίτον, η έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας δεδομένων από social media μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τα παιδιά να πέσουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού ή άλλων μορφών διαδικτυακής κακοποίησης.

Τέλος, μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ψηφιακή ταυτότητα των παιδιών, καθώς τα δεδομένα τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τρίτους και να επηρεάσουν την εικόνα που διαμορφώνεται για αυτά στο διαδίκτυο.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com