Αν χρησιμοποιείτε Mac, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίζετε δύο νέες απειλές. Παρότι η Apple θεωρείται αξιόπιστη σε θέματα ασφαλείας, δύο τύποι malware έχουν σχεδιαστεί για να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν και να κλέψουν τα δεδομένα σας.

Στις πρόσφατες εξελίξεις, οι χρήστες Mac αντιμετωπίζουν νέες απειλές ασφαλείας από κακόβουλο λογισμικό που προσποιείται ότι είναι νόμιμο, καθώς και από κακόβουλους ιστότοπους. Η Jamf Threat Labs αναφέρει δύο κύριες απειλές που επηρεάζουν τα συστήματα Mac, με σημαντικές συνέπειες για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

Διαβάστε επίσης: Κακόβουλες διαφημίσεις διανέμουν info-stealer malware σε MacOS

Μια από αυτές περιλαμβάνει κακόβουλο λογισμικό που κρύβεται σε ψεύτικες διαφημίσεις για το Arc Browser, οδηγώντας τους χρήστες σε κακόβουλους ιστότοπους όπου κατεβάζουν άθελά τους κακόβουλο λογισμικό που παριστάνει το πρόγραμμα περιήγησης. Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Atomic Stealer, χρησιμοποιεί παραπλανητικές τεχνικές για να παρακινήσει τους χρήστες να αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασης τους, επιτρέποντας σε κακόβουλους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση και να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα.

Μια άλλη απειλή εντοπίζεται σε έναν πλαστό ιστότοπο, το Meethub.gg, ο οποίος προσφέρει υποτιθέμενο νόμιμο λογισμικό προγραμματισμού ομαδικών συναντήσεων. Χρησιμοποιούνται δόλιες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, με τους χάκερς να παριστάνονται ως πιθανοί εργοδότες ή οικοδεσπότες podcast, με σκοπό να παρασύρουν τα θύματα να κατεβάσουν το λογισμικό που έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό. Μετά την εγκατάστασή του, το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Realst, στοχεύει σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, με πιθανό αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες για τα θύματα.

Για τη μείωση αυτών των κινδύνων, συνιστάται στους χρήστες να μην κάνουν λήψη λογισμικού bootleg και να αποφεύγουν να πατάνε σε ύποπτους συνδέσμους ή αρχεία. Η εγκατάσταση ισχυρού λογισμικού προστασίας από ιούς είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό και την πρόληψη επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού. Σε περίπτωση παραβίασης, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των κωδικών πρόσβασης σε διαφορετική συσκευή, την ενεργοποίηση του διπαραγόντων ελέγχου ταυτότητας και την παρακολούθηση των λογαριασμών για μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα. Επιπλέον, οι υπηρεσίες προστασίας από κλοπή ταυτότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών.

Δείτε περισσότερα: Νέα Έκδοση macOS Sonoma 14.4.1 αφορά Διορθώσεις Ασφαλείας

Συνολικά, αν και τα Mac είναι γενικά ασφαλή, αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν τη σημασία της επαγρύπνησης και της προσοχής, ειδικά για όσους ασχολούνται με κρυπτονομίσματα. Η καθιέρωση ασφαλών πρακτικών περιήγησης, η διεξοδική έρευνα πριν την εγκατάσταση λογισμικού και η λήψη μέτρων ασφαλείας αποτελούν κρίσιμα βήματα για την προστασία από τις αυξανόμενες κυβερνοαπειλές και τη διασφάλιση των δεδομένων.

Πηγή: yahoo