Η εταιρεία παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών CVS Group, η οποία δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, αναφέρει ότι “ανίχνευσε και απέκρουσε” μια κυβερνοεπίθεση στα συστήματα πληροφορικής της.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση κλείνει το γραφείο δημόσιας υπεράσπισης του Κολοράντο

Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι το περιστατικό εμπλέκει “μη εξουσιοδοτημένη εξωτερική πρόσβαση” στο λογισμικό των πληροφοριακών της συστημάτων.

Αναφέρθηκε ότι αφού συνειδητοποίησε ότι βρίσκεται υπό επίθεση, η CVS “πήρε άμεσα μέτρα για την απομόνωση του προβλήματος και, για την αποτροπή ευρύτερης μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης“, βγάζοντας τα συστήματα IT της εκτός λειτουργίας.

Το περιστατικό συνέβει, μετά την ανακοίνωση της αρχής που ελέγχει τον ανταγωνισμό, ότι ξεκινά μια έρευνα στη βιομηχανία των κτηνιάτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω ανησυχιών ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων δεν λαμβάνουν περίθαλψη ανάλογη των χρημάτων που πληρώνουν.

Η CVS ανέφερε ότι “οι απαντήσεις μας για την αντιμετώπιση της κυβερνοεπίθεσης έχουν προκαλέσει σημαντικές λειτουργικές διαταραχές την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αποτροπή περαιτέρω εξωτερικής πρόσβασης στα συστήματα της CVS.

Δείτε ακόμα: Το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας δέχεται κυβερνοεπίθεση

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας τρίτος φορέας που βοηθάει στην έρευνα της φύσης και της έκτασης της κυβερνοεπίθεσης, ενημέρωσε τις αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Επιτρόπου Πληροφοριών.

Η CVS δήλωσε ότι, αν και οι ενέργειές της ήταν αποτελεσματικές, είχαν ως αποτέλεσμα “διαταραχές” στις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά συνέχισε να παρέχει φροντίδα σε πελάτες και ασθενείς. Οι δραστηριότητες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου δεν επηρεάζονται.

Αναφέρθηκε ότι η κυβερνοεπίθεση αυτή, επιταχύνει τη μετάβαση της CVS σε ένα σύστημα αποθήκευσης βασισμένο στο cloud, το οποίο “είναι πιθανό να επηρεάσει τις λειτουργίες της για αρκετές εβδομάδες.

Αυτό έρχεται μετά από μία μεγάλη άνοδο στις κυβερνοεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από την Κίνα και τη Ρωσία.

Τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) παρότρυνε τις βρετανικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την άμυνά τους από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς δεδομένα της κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι τρία τέταρτα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων είχαν πληγεί από κυβερνοεπιθέσεις το προηγούμενο έτος. Τον Μάρτιο, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε κυρώσεις και πρόσκληση για υποβολή κατηγοριών για υποτιθέμενες κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα.

Δείτε επίσης: Αυστραλία: Δικαστική υπηρεσία επηρεάστηκε από κυβερνοεπίθεση

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να προστατευτούν από κυβερνοεπιθέσεις;

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατευτούν από κυβερνοεπιθέσεις, όπως αυτή στην CVS, μέσω της εφαρμογής αυστηρών πολιτικών ασφαλείας πληροφοριών. Αυτό περιλαμβάνει την εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών, την προστασία των δεδομένων και την πρόληψη της απώλειας δεδομένων. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόζουν τακτικά ενημερώσεις και επιδιορθώσεις λογισμικού για να διασφαλίσουν ότι όλα τα συστήματα και οι εφαρμογές είναι ενημερωμένες και προστατευμένες από τις πιο πρόσφατες απειλές. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιούνται εργαλεία ανίχνευσης εισβολών και προστασίας από επιθέσεις, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν και να αποκρούσουν τις κυβερνοεπιθέσεις πριν προκαλέσουν σημαντική ζημιά.

Πηγή: cityam