Η ολική ηλιακή έκλειψη του 2024 θα συμβεί σήμερα και οι λάτρεις των διαστημικών φαινομένων είναι ενθουσιασμένοι.

Δείτε επίσης: NASA: Θα εκτοξεύσει τρεις πυραύλους κατά την έκλειψη ηλίου

Σήμερα (8 Απριλίου) μια ολική ηλιακή έκλειψη θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική, ξεκινώντας από το Μεξικό, διασχίζοντας 15 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και φτάνοντας μέχρι τον Καναδά. Για τους θεατές εντός της περιοχής της πλήρους εκλείψεως, η σελήνη θα καλύψει εντελώς τον ήλιο, σκοτεινιάζοντας τον ουρανό και αποκαλύπτοντας την κρυμμένη εξωτερική ατμόσφαιρα του αστέρα μας.

Η NASA θΑ καλύψει ζωντανά την ολική έκλειψη στη 1 μ.μ. EDT (1700 GMT).

Αν δεν καταφέρατε ακόμη να αποκτήσετε γυαλιά για την έκλειψη και ψάχνετε για ένα εύκολο τρόπο να παρακολουθήσετε ασφαλώς την ηλιακή έκλειψη, υπάρχουν ορισμένοι εναλλακτικοί τρόποι για να παρακολουθήσετε την έκλειψη χρησιμοποιώντας αντικείμενα από το σπίτι.

Δείτε ακόμα: Η ολική ηλιακή έκλειψη θα είναι πιο εντυπωσιακή από ποτέ!

Τα κενά μεταξύ των φύλλων ενός πυκνού δέντρου, μπορούν να δημιουργήσουν μικρές εικόνες της ηλιακής έκλειψης, στις σκιές στο έδαφος κάτω από το δέντρο.

Διασταυρώστε τα δάχτυλα του ενός χεριού με το άλλο, για να δημιουργήσετε κενά κάτω από τα οποία θα εμφανίζονται εικόνες στο έδαφος (ιδανικά σε φόντο ανοιχτού χρώματος).

Ποτέ ΜΗΝ κοιτάτε απευθείας τον ήλιο. Για να παρακολουθήσετε με ασφάλεια την ολική ηλιακή έκλειψη, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ηλιακά γυαλιά ή φίλτρα. Μόνο όσοι βρίσκονται σε περιοχές που θα δουν την πλήρη έκλειψη θα μπορέσουν να τα αφαιρέσουν προσωρινά για να δουν το φαινόμενο της κορώνας του ήλιου με γυμνά μάτια.

Δείτε επίσης: Η Σελήνη απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από τη Γη

Όλοι όσοι βρίσκονται σε περιοχές που η έκλειψη δεν είναι ολική, θα πρέπει να φορέσουν γυαλιά ηλιακής έκλειψης, ενώ οι φωτογραφικές μηχανές, τα τηλεσκόπια και τα κιάλια, θα πρέπει να έχουν φίλτρα ηλίου τοποθετημένα μπροστά από τους φακούς τους.

Πηγή: space.com